Skocz do zawartości

Opony na tył do Bizon Super Z056

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam
Mam zamiar wymienić opony z tyłu u Bizon Super Z056 aktualnie są założone oryginalne 10/75-15 i chciałbym założyć 11,5/80-15,3

Z przodu rozmiar opon to 23,1/26
Jakie jest wasze zdanie na ten temat

Opublikowano

Czy to ma znaczenie? uważam, że nie. Czemu chcesz je zmienić?

Opublikowano

lks91: Po prostu wymieniam na nowe, dlaczego uważasz że nie ??

jonkszi: No niestety "to jest ta wersja bez napędu" :) Pasować będą

Moje pytanie brzmi czy można coś takiego zrobić czy nie odbije sie to na pracy kombajnu bo większa opona to i tył się trochę podniesie i jakie będzie kierowanie 

Opublikowano

ja bym tego nie robil poniewaz na oryginalnych jak sie jedzie z gorki to potrafi ziarno spadac na wentylator bo jest pod duzym katem, a co dopiero jak mu tyl podniesiesz.. przeciez oryginalne spokojnie wystarczaja, po co chcesz wieksze zakladac?

Opublikowano

Ja mam w swoim opony od jakiegoś rozrzutnika, takie były jak kupowałem kombajn, są sporo wyższe od oryginalnych, i jak ustawiłem sita i ten grzebień z tyłu wg książki to się okazało że zatrzymywało zboże i plewy na sitach i zawaliło całą arfę. Musiałem obniżyć ten grzebień i zwiększyc wiatr i jest ok

Opublikowano

Witam świątecznie! Panwie czy wersje eksportowe oparte na Z056 nie miały na tylnej osi w standardzie 11,5?  My założyliśmy właśnie takie po kapitalnym remoncie tylnego wózka ze względu na masywny elektromechaniczny szarpacza z Wągrowca. Plusy to większy prześwit (1 cal więcej pod osią to (co ważniejsze) znacznie więcej pod "wachlarzem" odrzutnika szarpacza )  Nie bez znaczenia jest też  mniejszy ześlizg tyłu na pochyłościach..i dość równe prowadzenie w trudnych warunkach.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez k1rum
      Witam chciałem dzisiaj wyjechać w Pole ale bizon nie chce odpalić. Przy wciśnięciu rozrusznika nie kreci kołem zamachowym tylko słychać takie "pstrykanie". Akumulatory naładowane, zaraz jeszcze spróbuję podkręcać kable może w tym jest problem. Nie wiem czy wymieniać cały rozrusznik czy tylko wyrzutke, z góry dziękuję za pomoc 
    • Przez Ukson
      Wał napedu podsiewacza, lewa strona koło blaszane, prawa koło pasowe do wytrzasaczy. 
      Pytanie, jak osadzić łożysko prawe na tym wale? Według katalogu osłona 35mm (wewnatrz),ta plastikowa, dojdzie tylko do rantu gdzie 35mm przechodzi w 40mm - tak jak na zdjeciu. Jak osadze do osłony to łożysko bedzie około 1cm od rantu. Na wale widze, że jest "obtarte" tak jakby oslona chodziła za rantem po 40. Nie przyjrzałem sie wczesniej jak to tam bylo. Po starych osłonach widze, że nie ma tam takiej żeby weszla w obudowe łożyska i jeszcze na wał na tą cześć gdzie jest 40mm.
      Potrzeć po katalogu to osłona do rantu z minilanym luzem, a łożysko wtedy tak, jak obudowa z tą plastikowa obudowa to wypozycjonuje.
      Dodam, że piasta koła blaszanego była na równo z końcem wału, a koło pasowe po drugiej stronie osadzone głebiej tak, że wał wystawał za rant koła 2cm.
      Mam wrażenie jakby wcześniej to było złożone za bardzo w prawo, to znaczy wał przesuniety za bardzo w prawo względem reszty.

• Przez Wopl
      Mam do wymiany sprzęgło na gardzieli. Teraz nie wiem jak najszybciej to rozebrać.
      Szybciej będzie wyjechać całą gardzielą czy odkręcać te kątowniki?
    • Przez bizonio
      dzień dobry jakej firmy  klimatyzacje do bizona z056 polecacie i czy lepsza wodna czy elektryczna ?
    • Przez ARTI2019
      Cześć, post z zapytaniem czy wie ktoś gdzie można dostać częsci do przystawki Rolmako chodzi mi o części do lewej kosy zaznaczone na czerwono na zdjęciu, Lubelskie Podkaprackie a najlepiej przez internet 

• Dodaj nową pozycję...
v