Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ale ciśnienie spadło tak nagle czy stopniowo coraz mniejsze było? kopci przez tą rurke z lewej strony bloku? może tylko zegar od ciśnienia padł? (były takie przypadki) i kiedy miał ostatnio robiony remont i ile mógł zrobić od wtedy mtg?

Edytowane przez Mateusz2
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeżeli nagle spadło to albo zegar nawalił lub mógł się zawór na pompie olejowej zaciąć.I jak spadło na wysokich obrotach cos jest?

Opublikowano

U nas w zetorze smok od oleju sie odkręcił kiedyś, ziemie wywoziłem wtedy, jak ciągnik stał prosto ciśnienie było, jak na bok przychyliło go to kontrolka sie zapalała. Tu może być podobnie, albo pompa olejowa nawaliła

Opublikowano

jak na raz zanikło ciśnienie to najpierw sprawdź ciśnienie na innym zegarze najprościej przemień na ten od sprężarki a jak nadal nie będzie to coś z pompą albo zawór albo pompa. pozdrawiam

Opublikowano

Witam! Traktor jesienią przeszedł KAPITALNY remont silnika (napisałem wielkimi literami bo wymienione zostało praktycznie wszytko) O remoncie można poczytać w moim innym temacie o zakładaniu turbiny do 914. Przed zamontowaniem turbosprężarki (Ursus914) do samego końca silnik miał ciśnienie 5,5 na zimnym na max obrotach i 4,5 na rozgrzanym. Jeszcze do niedawna (traktor już z turbiną) ciśnienie wynosiło ok 4,5 na zimnym na max obrotach i 3,5 na rozgrzanym. Wiadomo, że ciśnienie uległo delikatnemu zmniejszeniu ze względu na dodatkowe smarowanie turbiny oraz centralne smarowanie pompy wtryskowej...

I wszytko było by dobrze, gdyby ostatnio ciśnienie nie spadło do 3,5 na zimnym na max obrotach i na rozgrzanym do takiego słabiutkiego 2,5. Na wolnych obrotach (ok 1000obr/min) jest 0,5 a to już na pewno za mało jak na praktycznie nowy silnik... Spadek ciśnienia następował powoli- stopniowo. Czy to może być wina pompy olejowej? Macie może jakieś inne sugestie?

Traktor do dzisiaj chodzi bardzo ładnie. Super odpala rano nawet w największe mrozy i ma odpowiednią moc, więc wałek rozrz. raczej odpada... Ursus nie kopci! W polu idzie jak burza... Tylko te ciśnienie... :( Liczę na jakieś sugestie, bo obecnie taka pogoda, że można by ewentualnie wymienić pompę olejową, która przy remoncie nie została wymieniona...

Opublikowano

Z tego co opisałeś to może być pompa bo z regóły należało ją wymienić przy remoncie. drugim miejscem gdzie można zwiękrzyć ciśnienie jest odśrodkowy filtr oleju znajduje się tam zawór który rozdziela olej na filtr i na magistralę niestety dostęp do zaworu jest po zdemontowaniu filtra a jest on pod tą śrubą od dołu filtra. luzując sprężynę zwiękrzasz przepływ na magistralę a zmiejszasz na filtr w wyniku czego masz więkrze ciśnienie.

Przy zużytych silnikach i ciśnieniu 1 bar na rozgrzanym po wyjęciu zaworu w filtrze ciśnienie wzrasta do około 2,5 bar.

Opublikowano

Chyba były sprawdzane... Mam nadzieję, że to nie te korki :/ A jeśli chodzi o ten filtr to zwiększy się ciśnienie, ale kosztem czego? Bo nic za darmo chyba nie ma. Wtedy będzie mniejszy stopień filtracji oleju? Dobrze dedukuję?

Opublikowano

Dedukujesz poprawnie teoretycznie powinno tak być a w praktyce jest inaczej ja miałem tak zrobione kupiłem ursusa 1224 z PGR i miał ciśnienie 1,5 bar po wyjęciu zaworu ciśnienie podniosło się do 4bar jeżdziłem nim przez 7 lat sprzedałem i jeszcze silnik chodzi. ale decyzja należy do ciebie.

Opublikowano

Od nowej pompy nie oczekuj za wiele bo sa nie mówiąc brzydko gó*no warte.

U nas w zakładzie w wszystkich 80-tkach, 12-stkach i 16-stkach w ktorych wymienilismy pompy na nowe to max cisinie na zimnym silniku to 3 bar.

Ostatni nawet podlozyliśmy 2 podkładki pod zawór i podnioslo to cisnienie o zaledwie 0,5atm :blink:. Nasz mechanik (mój nauczyciel B) )powiedzial ze kiedyn ja podlozyłes jedną podkladke to cisnienie wzrastoło o około 2atm :o

To chyba tyle z mojej strony pozdrawiam. :rolleyes:

• Like 1
Opublikowano

hmm jaki olej zalałeś? Bo ja miałem coś podobnego kilka lat temu po kapitalce , co prawda bez turbo, ale nie mogliśmy dojść co się stało i okazało się że pan co sprzedawał nam olej oszukał nas i jakiś badziew sprzedał. Po zakupie porządnego wszystko wróciło do normy i ma podobne wartości jak były 5.5 itp.

Opublikowano

@'mercedes250d'Bingo! :) Kolego wielkie dzięki. Dzisiaj rozebrałem na części filtr oleju i zlokalizowałem ten zaworek. Po pozbyciu się tego zaworku ciśnienie wzrosło do 6 atm. na takim średnio rozgrzanym silniku. Miałem trochę problem z e znalezieniem tego zaworka, jednak sugerując się katalogiem części znalazłem go. Jest on dokładnie w śrubie, która wchodzi w filtr od dołu. Nie trzeba demontować całego filtra wystarczy klucz nasadowy 27. krótka przedłóżka i grzechotka.

Mam tylko jedno pytanie... W ten sposób zwiększyłem ciśnienie w całym układzie czy tylko na wskaźniku? Bo jeśli to drugie to nie jest to żadne rozwiązanie... Jednak gdy dzięki takiemu zabiegowi mniej oleju przepływa przez filtr to żadna strata bo skuteczność bąka i tak jest pod znakiem zapytania...

Jeśli ciśnienie spadnie mi choć jeszcze trochę biorę się za pompę.

Problem rozwiązany.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witajcie

Po przeczytaniu tego tematu, nurtuje mnie jedna pytanie: Jak wykręcimy ten zaworek to, w jego mniejsce wkręcamy zaslepke, czy tak zostawiamy z dziurą od spodu?. Bo na ten temat nic nie wyczytałem ;)

pozdr

Opublikowano

Witam. Mam problem z moja 80-siatka, otóż niedawno zatarły się w niej panewki na stopkach głównych, nie wiadomo dlaczego tam się zatarł wszystkich to dziwiło, ale naprawiliśmy to przy okazji była wymiana pompy olejowej , ponieważ rok temu przy generalnym remoncie nie wymieniliśmy, po złożeniu ciągnik chodził idealnie, jak nigdy. lecz do czasu koszenia trawy zaczęło spadać ciśnienie oleju, na zimnym miał 4 na wysokich obrotach a po skoszeniu 30 arów na wysokich spadło do 2 a na jałowych do zera. jeden mechanik mówił że spotkał się z takim przypadkiem i powiedział że ten ciągnik jeździ już tak dwa lata i nic mu się nie dzieje, wiem że na forum są już takie przypadki ale są dla mnie nie jasne bo już nie wiem czy wymienić bąka na filtr pp czy wyjąc z niego zawór lub jeździć tak dalej i liczyć że nic mu się nie stanie ale przy moim szczęściu się zatrze jeszcze raz. teraz ciągnik ma na wysokich obrotach na zimnym silniku prawie 5 bo podkręciliśmy zawór na pompie. co mam teraz z tym robić??

Z ogry dzięki za jaką kol wiek podpowiedz.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wał był po szlifie czy tylko zmieniliście panewki?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak był dobrze wał zrobiony i panewki dobrze dobrane to powinien brykać.Tylko pytanie czy dobrze zrobili szlif?