Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ile może spalić to temat rzeka. Powiedzmy że taj jak czytam to od 12 i z praktyki do 40. I to jest realne niestety.

Koledze NH TM 130 spalił 40 litrów na 1 hektar orki z pługiem z Uni 4 skiby. A przeważnie w dobrze poniżej 20 się mieścił. Więc nie ma co pisaś w zaparta że nie spali więcej niż 16, bo mój Case jeszcze nie spalił więcej niż 14.5 w orce, ale nigdy nie mówię że nie ma możliwości spalenia z 30.

Mój NH 5060 ma teraz 240 mtg i spalił średnio 5,4 litra na mth. Praktycznie tylko transport, ale i bywało że ponad 20 ton netto ciągał. I gazu nie żałuje. A i tak uważam że dużo pali.

Opublikowano

POZOSTAŁY 3 DNI DO ZAKOŃCZENIA KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO POLAGRA-PREMIERY 2012. Czy wysłałeś już swoją propozycję zdjęcia do kalendarza na następną edycję targów PP? Czapki, kubki, kalendarze, breloczki, torby czekają!!!

więcej informacji na naszym FB http://www.facebook.com/POLAGRAPREMIERY/posts/115393585254955

ZAPRASZAM :)

Skonieczna

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Coraz częściej widać, że użytkownicy sprowadzają wpływ na spalanie tylko do ciągnika i wieżą, że o oszczędności decyduje tylko i wyłącznie marka ciągnika... Polecam poczytać dokładnie instrukcję, zagłębić się w charakterystykę silnika i umiejętnie korzystać z gazu i biegów, a okaże się, że różnice w spalaniu będą znaczne. Tym samym teoria o wpływie marki na spalanie legnie w gruzach...

Opublikowano

nie wiem skąd macie informacje że zetor taki paliwożerny jest, może jak ktoś trzyma obroty 2200 to spali 20 litrów na godzinę w orce, moja forterra 11441 w pługu IBIS 4 X 40cm pali 12 - 13 litrów na godzinę,ale obroty 1800, spalanie to jest ostatnia rzecz na którą mogę narzekać w tym ciągniku

Opublikowano

No widzisz. A ja case jak orałem pod rzepak to nie przekraczałem 1800 obrotów, i spalił 14,5 litra na 1 hektar. Pod pszenicę orałem to nie przekraczałem 2000 tyś obrotów i spalił 14 litrów.

Czyli o 200 obrotów więcej.

Dziwne co ??

Opublikowano (edytowane)

podałem spalanie na godzinę, przez tą godzinę na prostym polu uda się zaorać prawie hektar, spalanie na hektar tez może byc znacząco różne, na jednym polu starczy 12 litrów na hektar, a na innym nawet 20 litrów mozna spalic, zależy od kawałka

kolego tomek73; rzeczywiscie bardzo dziwne

Edytowane przez karol19
Opublikowano

Podaję na 1 hektar. A 1 hektar orze 40 minut. Też się zdziwiłem że na większych obrotach mniej wyszło.

Jak Ursusem orałem to wychodziło około 2 litrów więcej na hektar, a tu mniej?

Byłem ciekaw co pokaże i spróbowałem, a i też dlatego że kuzyn orał nowym JD 7730, to mówił że gazu nie żałuję i spala mu 25-30 litrów na 1 hektar orki. Więc podkręciłem o 200 obrotów a on mnie zaskoczył.

Opublikowano

Witam. Mam pytanko... Wczoraj był u mnie przedstawiciel Rolmax-u i za T5.95 w wyposażeniu 502 po wielkich targach dał cene 160 tys. netto z pneumatyką którą montuje serwis. Do tego maszyna ma być dopiero we wrześniu. Jak to jest u innych dealerów?? To dobra cena jak na tą pore zamawiania czy cisnąć go jeszcze??

Opublikowano

Więc cena chyba normalna ... a zamówiłeś już ?? A jak wygląda sprawa z zaliczką?? bo u mnie chcą 10 tys. Tak się zastanawiam nad tym traktorkiem bo nie bardzo jest inna opcja w tej cenie i z takim wyposażeniem.

Opublikowano

Tzn ja u tego dealera kupuje t6.175 no i mam brac jeszcze jeden ciagnik i zastanawiam sie jaki. Starej seri t6000 juz niue dostane. Wiec wezme chyba jeszcze case maxxum 110 albo t5.115.

Opublikowano

krecikkuryn - T5 ma nowszy silnik, lepszą kabinę, lepsza hydraulikę, podnośnik, jest ergonomiczniej zbudowany, dotego posiada szyberdach i fotel pasażera.

Opublikowano

Racja. Do tego jest cięższy i chyba większy gabarytowo. Na korzyść Kuboty jest podobno bardzo małe spalanie, zwrotność, no i 3-letnia gwarancja. Podobno jest też bezawaryjna ... a z NH nie wiadomo jak będzie.