Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem wykręcają się szpilki na zwolnicy lewej strony WŁADKA T-25 zaczęło się po wymianie hamulców jesienią rozebrałem rozwierciłem zerwane gwinty na 14 poszedł w orkę szpilki można było ręką wykręcić po********************ło gwinty proszę o radę gwintować lub tulejować gwinty czy wymienić obudowę zwolnicy ile powinno być kołków na jednej stronie.

Opublikowano

Kołków na jednej zwolnicy jest 2 sztuki.

Sprawdź stan kołków i otworów w pochwie i zwolnicy.

Jeśli otwory są wybite rozwiercić i dorobić nowe kołki pod wymiar.

Daj sobie spokój ze szpilkami kup śruby 8.8 albo 10.9. tylko takie które maja za łebkiem 1cm łysinki, a nie gwint, dzięki temu śruba w kołnierzu pochwy będzie działać jak kołek centrujący.

Jeśli jest jeszcze wystarczająco materiału to rób na M16.

Jeśli jest mało miejsca na łeb śruby i klucz to zastosuj śruby na klucz imbusowy.

Dobre podkładki sprężynujące szerokie. Dla pewności klej do gwintów.

Podstawa to dobrze obsadzone kołki.

Opublikowano (edytowane)

Kołka nie rozklepiesz, prędzej obudowa skrzyni puści i pochwa.

Ja włożyłem śrubę w jeden z otworów, bo nie miałem kołka, zgubił się podczas katowania po polu za dzieciaka :D śruba nie jest aż taka twarda, więc się rozklepała i wprasowała, że nie wyleci.

Nie polecam nawalania w kołki, bo się luzują przez to

Edytowane przez zbyszekbrzuze
Opublikowano

W poprzednim władku miałem problem z odkręcającą się pochwą. Pourywało szpilki więc zamiast szpilek wkręcone były śruby z na tyle długim gwintem aby zmieściła się jeszcze nakrętka. Oczywiście w miejscach gdzie to jest możliwe czyli jest dojście. Co to daje. Podczas dokręcania nakrętek możesz drugim kluczem przytrzymać łeb śruby. Dzięki temu śruba nie obraca się w gwintowanym otworze korpusu skrzyni biegów podczas dociągania nakrętką i trudniej jest uszkodzić gwint. Zwłaszcza jeśli gwint jest już luźniejszy, albo nowo wykonany. A podstawa to dobrze dopasowane kołki ustalające.

Można wykonać nowy większy gwint, albo poszukać zestawów naprawczych do gwintów - takie specjalne sprężynki.

Opublikowano

przypuszczam że brakuje jednego kołka nie zwróciłem uwagi przy składaniu rozkręcają się trzy szpilki w tylnej części,szpilki wklejałem na klej mimo to rozkręciło się.

Opublikowano

Zwolnica ma 4 otwory na kołki bo na niej zmienia się wysokość ciągnika. a używa się tylko 2 odpowiednio ustawiając zwolnice względem pochwy.

W pochwie od strony zwolnicy są tylko 2 otwory przez które wkłada się kołki i to są właśnie te miejsca one są w poziomie i te miejsca są pogrubione.

Opublikowano

Dorób sobie blaszkę przykręcaną pod jedna szpilką która zakryje otwór kołka i zapobiegnie przed wypadnięciem.

Możesz także użyć farby i włożyć pomalowanego kołka do otworu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wielkinikt
      Witam odkrecily mi się śruby z blokady mechanizu roznnicowego a mianowicie 2 kolki 4 podkladki i 6 srub , i nie mam pojecia jak maja byc zalozone podkladki czy maja zaslaniac kolki i nachodzic na siebie czy tylko 2 na zaslonienie kolkow , czy nie ma to znaczenia i jeden chu jak to jest załozone 
      ps przepraszam za bledy 

• Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A  . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A 
    • Przez zubi1990
      Witam wszystkich będę robił teraz remont silnika w moim t25a i tu mam pytanie: jakim momentem dokręcić śruby mocujące głowicę do bloku , jaką siłą dokręcić stopy korbowodów, jaka ma być grubość panewek głównych i korbowodowych, jaka siła dokręcenia koła zamachowego, szerokość cylindra i luz w zamku pierścieni. Ciągnik z roku 1978 z dwoma drążkami do zmiany biegów
  • Dodaj nową pozycję...
v