Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Rozebałem wczoraj silnikw zetorze 8011 do wymiany tuleje i tłoki i mam mały problem na tłokach mam po trzy pierścienie.Na forum wszyscy piszą że trzy pierścienie są przy silniku z turbo a przy wolnossącym cztery.Ja mam silnik bez turbiny raczej nic przy nim nie było robione wał nominał typ silnika zetor 8001.Co teraz zrobiić kupić zestaw naprawczy na trzy pierścienie jak było czy na cztery?

Opublikowano

oj chyba słabo się wczytałeś ? Nie jest to prawda .Wszystkie silniki Zetora ,zarówno wolnossące i doładowane , są wyposażane w 3 pierścienie  na tłoku , od któregoś tam roku ( katalog części podaje konkretne numery silników z 3 pierścieniami ) . Także Twój silnik nie musiał mieć turbiny ,a taka kompletacja jest zapewne fabryczna , inaczej mówiąc 3 pierścienie jest to standard światowy w konstrukcji silników za którym Zetor ,w przeciwieństwe do innych producentów postkomunistycznych, starał się nadążać .

Nie wiem jak w Twojej serii ciągników ,ale w modelach od 5211- 7245 można zamiennie stosować jedne i drugie zestawy naprawcze (3-ki i 4-ki )

Opublikowano (edytowane)

Ja tydzień temu też robiłem silnik w zetorze 8045 rok 82 i też na tłokach były po trzy pierścienie i takie założyłem z tego co wiem to na turbo są pierscienie ze stożkiem od wewnątrz bynajmniej jeden.

Edytowane przez Adam68
Opublikowano

:rolleyes:  Są 2 rodzaje kompletów naprawczych- 3 i 4 pierścieniowe (potocznie nazywane "od turbo" i "od wolnossącego" ).     Nie wiem, skąd się wzięła legenda o 3 pierścieniowych tłokach do turbo  <_<  Podobnie,  nie wiem, skąd się wzięła legenda o korbowodach do turbo :blink:  Oraz wiele innych legend o turbo  :D  Jest  tylko stary i nowy typ ;)   

Stary typ- ,  ma charakterystyczne  obłe korbowody,  które są lżejsze (wyważane pod wał starego typu ) i nie idzie kupić nowych (bo nie ma zbytu- każdy chce "kute, wzmacniane, cudowne, pozłacane korby od turbo z  gównolitu ).

No i tłoki 4 pierścieniowe.   Rozwiązanie bardzo modne za komuny- napchać dużo prostych w produkcji pierścieni w nadziei że ilość nadrobi jakość. 

Nowy typ-   korby z kanciatymi nadlewami, cięższe, (przez nadlewy - po odchudzeniu nadają się na montaż, na wał starego typu  ) czy mocniejsze - wątpię, bo w newralgicznych punktach "mięsa" mają podobne ilości, a ułożyskowane są identycznie.  Na pewno są prostsze w produkcji (zachowanie masy), przez co tańsze. ^^    I to moim zdaniem powód fabrycznej "modyfikacji".

Tłoki - 3 pierścieniowe- krok do przodu. Jeden pierścionek mniej ( mniejsze opory tarcia), konkretniejszy  górny pierścień.

Jeśli ktoś ma wątpliwości-  odsyłam do katalogów części.

Co do  kompletów naprawczych- na pewno warte uwagi są zestawy Mahle.  Trzymają  wymiary (co nie jest takie oczywiste :) )  i  nie słyszałem jeszcze o przypadku puchnięcia tłoków z tych zestawów.  

Wiktor1967- ja bym na Twoim miejscu kupił komplety Mahle na 3 pierścienie   http://www.sklepy24.pl/sklep/sklep-grene_pl/produkt/zestaw-naprawczy-silnika-3-pierscienie-c-385-mahle-krotoszyn/12644   Całkiem nieźle wyglądają na oko, oraz pod mikrometrem i średnicówką ;)

Opublikowano

Na tą chwile remont wstrzymany.Nie wiem czy dobrze zrobiłem  dzisiaj kupiłem silnik perkinsa 6-tke razem z kryzą do skrzyni biegów na przerobienie na 3110.Silnik od zetora był troche za słaby w gruberze.W ciągu tygodnia powinienem go przeszczepić,jak wszystko się uda to silnik od zetora będzie na sprzedanie.Perkins odpalił troche dymił ale nie za dużo ciśnienie 3,5atm.ale wszystko się okaże po zamontowaniu i w pracy.

Opublikowano

Czy aż tak dobrze zrobiłeś to nie wiem. Perkinsy ze stojącą pompą to starocie które sprawiają sporo problemów a taki zapewne kupiłeś. Sporo było ich montowanych w kombajnach i tu na forum nie jeden pisał o problemach z tymi perkolami.

Opublikowano

a czy moze ktos podpowiedziec na jaka szczeline luz zaworowy ustawic w zetorze 8145 silnik zetoroski próbuje juz dluszy czas i nie moge ustawic tak jak bylo wczesniej przed remontem

Opublikowano

dzieki serdeczne, wydawalo mi sie w silkikach zetoroski bylo nieco inaczej, jakos nie slychac takiego ryku jak to w zetorze a przed remontem bylo slychac a jak sie nagrzeje  slychac stykanie z zaworow

Opublikowano

Na elektrodzie nawet koleżka pisal, że premot robi Ori, a te genuine parts ma tylko oznaczać oryginalność części.

Najlepsze, że jak samo genuine parts się wpisze to , przynajmniej u mnie, o premot zero info, chyba że trzeba daleko szukać. Dopiero po zestawieniu z premot, coś się pojawia

Opublikowano

Olej to genuine, to tylko myk żeby nie na pisać wprost "oryginalny“ tak samo jak na allegro pisanie oryg. Origin. itp. Tylko żeby uchronić dupsko przed sprzedażą podróbek.