Skocz do zawartości

Elektronarzędzia do warsztatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z tanich polecam EINHELL. Mam znajomego który pracuje w sklepie z elektronażędziami. Z tego co on mówi Bosch nigdy nie uznaje gwarancji zawsze jest wina klienta. Firma einhell wymienia sprzęt na nowy.

Z drogich to firma FESTOOL

Opublikowano

Zdecydowanie Bosch i makita ,są to konkretne narzędzia ,mam małą wiertarkę makity już 3 lata i nie mam do niej zastrzeżeń. Mi tam zbytnio takie profesjonalne nie potrzebna ale czasami mam okazję w robocie pracować boschem lub makitą.

Opublikowano

U mnie to nie ma lepszych szlifierek katowych od bułgarów (aeg wsba elprom) .Mam 2 duże szlifierki to jedyne do dołożyłem to "łagodny rozruch" czyli kostki z trzema przewodami odpowiadające za powolne nabieranie prędkosci (trochę to odciaży tryby ponieważ nowe są praktycznie nieosiągalne) . Co do wiertarek to mam boscha (niebieskiego) około 1000W i 2biegi (choć stary to jednak za***isty sprzęt gdyż posiada stabilizację obrotów pod obciążeniem czyli nie zatrzymam jej nawet na niskich obrotach). Polecam każdemu kto potrzebowałby wiertarki nabyć jakiś sprzęt taki 2-biegowy z aluminiową obudową przekładni i udarem ponieważ będzie wszechstronny a jednocześnie wytrzymały. Miałem kiedyś jeszcze celmę ale choć był to dobry sprzęt to zacinała się głowica i wiertła trzeba było mocować w imadle :D (nowej główki nie mam gdzie nabyć). małe 2-biegowe wiertarki celmy to też solidny sprzęt (mam taką ale obecnie czeka na remont)

Opublikowano

Wiertarki Celmy to jest super sprzęt. Tylko niestety muszę was rozczarować, to w cale nie jest polski produkt.

Produkowane w Polsce w bardzo dobrej jakości, ale na licencji Bosch.

Mała Celma zielona a identyczny Bosch jest niebieski

Opublikowano

Ja to specjalnie uwagi nie przykuwałem nigdy do żywotnosci. Zwykle jak brałem to tania aby była, mocna i wygodna. Takie były szlifierki einhela ale w ciagu roku 2 sztuki poszły, tylko ze na gwarancji nowe dawali. szkoda że sie psuły ale zywot też ciezki miały. Tylko że naprawde mocne były iwygodne.

A kolega znowu postawił na Makite a miał i boscha i skila i faktycznie kilka narzędzi juz ma. 1 była wyżynarka do metalu, ale rozwalił głowice bo ciął za grubą blache. mała kątówka i duża, wkrętarka z walizką, przecinarka do drewna i teraz chyba najlepszy bajerek wiertarke 1200W, jak w metalu skleszczy a wiertło nie pęknie to mozna obojczyk składać :D

Opublikowano

Ja bym proponował tych producentów:

-Bosh Professional [niebieski]

-Makita

-Celma wink.gif

Polecam Makitę z własnego doświadczenia. Swoje narzędzia Makity i Kressa zakupiłem przez internet na www.megaobrabiarki.pl i nie żałuję.

Opublikowano

Chcę kupić klucz elektryczny udarowy.Taki,który będzie przydatny do napraw ciagników i maszyn rolniczych we własnym gospodarstwie rolnym.Bardzo proszę o opinie,szczególnie posiadaczy takiego sprzętu.

Opublikowano

Dziwne nie zwracać uwagę na żywotność. :D Dla mnie to najważniejsze co przy elektronarzędziach się liczy. Jak pracuje się nieustannie, nie dba się o sprzęt, który chodzi w pyle i kurzu. Ostatnio przez mniej środków kupowałem nowe elektronarzędzia i zamiast Boscha i Makity kupiłem tańszego Trytona i jestem zadowolony. Udało trafić na dobry i stosunkowo niedrogi produkt.

Opublikowano

Kupilem uzywke Fein szlifierke katowa 800w, sprzet rewelacyjny i tyle i zaden nie ma do niej podlotu. Polecam jeszcze Makite 9565CVR (czy jakos tak) tez bardzo dobra ale nowka to 700zl.

Opublikowano

Dla mnie Makita jest za droga. Tak samo zresztą Bosch. Dobre sprzęty, ale porównywalnej jakości można znaleźć w lepszej cenie. Przynajmniej u mnie tak było, nie mam nic do zarzucenia swoim elektronarzędziom. Pewnie zresztą wśród tych drogich zdarzają się jakieś nieudane egzemplarze.

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o narzędziach firmy JCB? Widziałem ostatnio w sklepie, że dają na wiertarki 5 lat gwarancji. Ceny też sporo niższe od Makity.

Edytowane przez mtz82r96
Opublikowano

Dla mnie Makita jest za droga. Tak samo zresztą Bosch. Dobre sprzęty, ale porównywalnej jakości można znaleźć w lepszej cenie. Przynajmniej u mnie tak było, nie mam nic do zarzucenia swoim elektronarzędziom. Pewnie zresztą wśród tych drogich zdarzają się jakieś nieudane egzemplarze.

po kilku akcjach z tańszym sprzętem, który popsuł się akurat wtedy kiedy był najbardziej potrzebny postanowiłem się wyposażyć tak jak pisałem powyżej w narzędzia Makita/Hitachi i od trzech lat nie dokupuję sprzętu, przynajmniej takiego który już mam

Opublikowano

Mój kolega z pracy z kolei używa niedrogiego Trytona. Jego dwubiegowa wiertarka (!!!) tej samej mocy była tańsza od słabszej i markowej wiertarki z jednym biegiem. Używa jej już z powodzeniem do prac domowych i majsterkowania już dwa lata. Zależy na co się trafi. Niestety każde elektronarzędzie prędzej czy później się zużyje, pytanie tylko jak długo pociągnie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Używa jej już z powodzeniem do prac domowych i majsterkowania już dwa lata.

I tu jest całe sedno. Taka Makita, czy Hitachi też wytrzymuje kilka lat bez awarii. Z tą różnicą, że te sprzęty pracują po 16 godzin na dobę przez sześć dni w tygodniu. Jak ktoś wierci jeden otwór w ścianie pod obrazek w ciągu roku, to sprzęt z marketu jest dobry. A jeżeli ktoś ma zamiar używać w warsztacie, to na marketowym sprzęcie daleko nie zajedzie.

Mój kolega z pracy z kolei używa niedrogiego Trytona. Jego dwubiegowa wiertarka (!!!) tej samej mocy była tańsza od słabszej i markowej wiertarki z jednym biegiem.

Skąd wiesz, że tej samej? Bo to co jest napisane na naklejce o niczym nie świadczy. To jest wzięte z kosmosu i ma się nijak do rzeczywistości.

Opublikowano

Mam młotowiertarkę parkside z lidla, kuła jakieś 3 dni fundament przy przeróbce obory, ciągle coś się wierci na warsztacie - nawet wiertłami stopniowymi dziury 32mm w płaskownikach 5mm aż mało rąk nie urwie, chodzi jak nowa a ma już 2 lata więc marketowe to nie znaczy że szajs