Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tym systemem utrzymasz stały wydatek cieczy na hektar niezależnie od prędkości jazdy, nie spotkałem logicznej alternatywy dla niego w niższych pieniądzach (rynek używanych opryskiwaczy)  a bać się powinieneś już wszystkiego, jak nie włoskie francuskie lub chińskie części nasi pakują a nawet tureckie.

Edytowane przez Pigmei
  • AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

Tym systemem utrzymasz stały wydatek cieczy na hektar niezależnie od prędkości jazdy, nie spotkałem logicznej alternatywy dla niego w niższych pieniądzach (rynek używanych opryskiwaczy)  a bać się powinieneś już wszystkiego, jak nie włoskie francuskie lub chińskie części nasi pakują a nawet tureckie.

Ja w swoim mam taki system i nie jest to arag. Spokojnie kupisz używany zestaw z przepływomierzem za 2tyś. Zresztą samo pilnowanie dawki jest tanie w zakupie jako używka. Potrzebne są  3 elementy sterownik, przepływomierz, zawór proporcjonalny

https://www.olx.pl/oferta/komputer-do-opryskiwacza-dositron-ii-komplet-holder-dawkowanie-CID757-IDwdGz9.html#af66022108

• AgroTeam
Opublikowano

Ja wiem że indukcyjny jest drogi i co z tego? Turbinkowy tez spełnia swoje zadanie a kosztuje używany kilka stówek. Zresztą najtaniej wychodzi kupić cały zestaw zdemontowany z rozbieranych opryskiwaczy. O tego pisałem https://www.olx.pl/oferta/komputer-do-opryskiwacza-CID757-IDv2Vzq.html bo chciałem sobie na części zapasowe zostawić. I takie oferty poniżej tysiaka często się trafiają tylko trzeba patrzeć.

Opublikowano (edytowane)

No niestety  z  opisu jak i foty niewiele mogę wywnioskować, a a w kwestii używanych automatycznych zestawów Araga sterujących to  spotkałem tylko raz z 6.5 tys a reszta  to zwykłe skrzynki z przełącznikami i elektrozawory z dopiskiem "komputer" O.o

Kiedyś zastanawiałem się nad innym rozwiązaniem stałej dawki w wydaniu Berthouda ale ma za dużo wad, -tam całość cieczy z pompy idzie na belkę a sama pompa ma regulację wydajności i napęd od koła. Sam opryskiwacz wiele tańszy nie był jak ten pelikan

Edytowane przez Pigmei
  • AgroTeam
Opublikowano

Jak pompa może mieć regulację wydajności?? Coś chyba nie do końca sprawdziłeś. Nie widziałem ich systemu ale w cebeco mam pokrewny z tecnomą gdzie regulacja dawki odbywa się przez zawór ciśnienia i przelew. Zasada ta sama co w aragu tylko tam jest do zrzucania nadmiaru dawki dodatkowy zawór tz proporcjonalny. Taką samą zasadę miałem w swoim samojezdnym agribuggy gdzie komp dawkę regulował przez odprowadzanie nadmiaru do zbiornika przez zawór proporcjonalny (3-drożny)

Chyba że mają one pompę wirową to wtedy można ją dławić na wyjściu zaworem, ale tak jak mówię nie widziałem więc dokładnie nie wiem

Opublikowano

https://m.olx.pl/oferta/noze-docinajace-przystawki-kukurydzy-olimac-capello-new-holland-claas-CID757-IDvseDF.html https://m.olx.pl/oferta/noz-podcinacz-docinacz-przystawki-kukurydzy-olimac-drago-CID757-IDozFJ4.html

Opublikowano (edytowane)

We wspomnianym berthoudzie jest regulowana wydajność pompy, to nie błąd  Pompa  rzędowa z regulacją skoku tłoków,

Edit. Napęd  jest od koła opryskiwacza, ot taki ichny patent

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
3 godziny temu, damianbor napisał:

Za 100 euro i jako pomocnik na 15 ha to niech się inne schowają. I jak by nie patrzeć zachodni.

to twój ?,chłodzony powietrzem? dwu czy trzy cylindrowy?

Opublikowano

A co było tak złego w poznaniaku z 88r? Przecież te maszyny po 30 lat bezawaryjnie chodziły... Jak na tamte czasy to był super siewnik zresztą do dziś się sprawdza w wielu gosp. ma swoje mankamenty jak za mały odstęp między redlicami czy uciążliwa wymiana rolek, ale to konstrukcja z przed 30 lat. Miałem takich z 10 sztuk i większość była w 99%  w oryginale po 30 latach pracy...

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano
10 godzin temu, griga napisał:

Jak pompa może mieć regulację wydajności?? Coś chyba nie do końca sprawdziłeś. Nie widziałem ich systemu ale w cebeco mam pokrewny z tecnomą gdzie regulacja dawki odbywa się przez zawór ciśnienia i przelew. Zasada ta sama co w aragu tylko tam jest do zrzucania nadmiaru dawki dodatkowy zawór tz proporcjonalny. Taką samą zasadę miałem w swoim samojezdnym agribuggy gdzie komp dawkę regulował przez odprowadzanie nadmiaru do zbiornika przez zawór proporcjonalny (3-drożny)

Chyba że mają one pompę wirową to wtedy można ją dławić na wyjściu zaworem, ale tak jak mówię nie widziałem więc dokładnie nie wiem

To mało widziałeś. U mnie w Tecnomie miałem dwie pompy tłokowe 3 cylindrowe, które były napędzane jednym silnikiem hydraulicznym  przez łańcuch. Pompa była na przekładni co do niej wchodził WOM, i jeszcze z przekładni było wyjście na pompę wirową, która służyła tylko do mieszania wody w opryskiwaczu.

Jak było potrzeba więcej wody to pompy kręciły się szybciej, jak mniej wody to pompy kręciły się wolniej, nie było żadnych zaworów. Efekt by k taki z e dosłownie w każdej chwili mogłem mieć 15 bar, a norma to 5-6 miałem.

Teraz mam Blancharda z pompą wirową i to jest porażka max 9 km/h i max 4 bary. A ma tak jak napisałeś elektryczny  zawór dławiący za pompą.

• AgroTeam
Opublikowano

@tomek73 Tak jak mówiłem nie widziałem ich rozwiązań więc nie będę się wypowiadał. Ale jak będę gdzieś kiedyś w jakimś komisie to muszę sobie pooglądać te rozwiązania bo są nietypowe jak nasze warunki. Ja przywykłem do pomp membranowych ewentualnie wirówka. 

A do tej wirówki co masz teraz to nie wiem jak jest w opryskiwaczach ale w normalnych przemysłowych można wymieniać wirniki na wydajniejsze.  Tego typu pompa ma sporo plusów.

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Coś więcej ze zdjęcia zauważyłeś?

Już chyba wiem o co Ci chodzi... nie głupie ;)  pompa hydrauliczna

Czy to tylko wygląda na pompę?

Opublikowano

Miałem Tecnome 4 tyś litrów z 1984 roku, jeszcze niebieska, ale w zielonych też to widziałem.  Takich rozwiązań to teraz nowe nie mają jak ona miała, niestety lance zaczeły rdzewieć i dlatego sprzedałem.

Wirowa  ma poteżną wydajność, ale ciśnienia nie chcę uzyskać.

• AgroTeam
Opublikowano
3 minuty temu, tomek73 napisał:

Miałem Tecnome 4 tyś litrów z 1984 roku, jeszcze niebieska, ale w zielonych też to widziałem.  Takich rozwiązań to teraz nowe nie mają jak ona miała, niestety lance zaczeły rdzewieć i dlatego sprzedałem.

Wirowa  ma poteżną wydajność, ale ciśnienia nie chcę uzyskać.a

W wirowej ciśnienia nie nabijesz bo jest to pompa robiąca różnicę wej/wyj i ma to określone. Ale za to możesz pozamykać zawory i nic jej się nie dzieje bo dojdzie do granicznego ciśnienia i będzie mielić. Mam w pracy tysiące różnych pomp i troszkę o ich zasadzie działania wiem :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v