Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam wrzuciłem przecież ten link, myślisz że nie czytałem opinii? Nie sądziłem,  że nie będzie się nadawać do pomalowania kawałka blachy po prostu. Zresztą po to tutaj pytam :)

Opublikowano

@klimek

Na 4ha to chyba jakakolwiek sprawna wystarczy. Nasza chyba z połowy lat 2000, nawet nie pamiętam dobrze i 15 ha obkasza co roku i do tej pory to chyba na jednym bebnie  uszczelnienie tylko poszło, nie pamiętam bo ze  3-4 lata temu robiłem i to był jedyny raz jak była rozbierana. Raz chyba imak też wynienialem bo się upierniczyl. A tak to nic.  Tylko olej sprawdzam/dolewam. Paski od nowości,  a nic na zimę nie zdejmowanie, popuszczane. 

Opublikowano

2000 ? Hehe. To moja famarolka jak ta w Przasnyszu pracuje chyba od 1984 r i ma się dobrze. Jeden sworzeń trzymaka wypadł 2 lata temu a w tym roku muszę nowe Waryńskiego pozakładać. Wałek w przekładni wymieniony, koła zębate choć nie było potrzeby i ze 2 lata temu łożyska na dużym kole pasowym i przy wałku wielowypustowym. Paski oryginalne. Talerze i piasty nieruszane. Łącznie 1 i 2 pokosu było ok 20 ha czasem mniej lub więcej.  To jest trwałość. Ostatnio dostaje bardziej po d*pie bo 80ką jak równo latam na 3 II do 13-14km/h. 

Opublikowano
9 minut temu, Thomas2135 napisał:

2000 ? Hehe. To moja famarolka jak ta w Przasnyszu pracuje chyba od 1984 r i ma się dobrze. Jeden sworzeń trzymaka wypadł 2 lata temu a w tym roku muszę nowe Waryńskiego pozakładać. Wałek w przekładni wymieniony, koła zębate choć nie było potrzeby i ze 2 lata temu łożyska na dużym kole pasowym i przy wałku wielowypustowym. Paski oryginalne. Talerze i piasty nieruszane. Łącznie 1 i 2 pokosu było ok 20 ha czasem mniej lub więcej.  To jest trwałość. Ostatnio dostaje bardziej po d*pie bo 80ką jak równo latam na 3 II do 13-14km/h. 

Nasza stara z lat 80 tych stoi w krzakach w razie potrzeby jako dawca. Ale nie pamiętam już co z nią było. Kosila pierwszego pokosu dobre 25 ha plus czasem jakąś mieszanka zbożowa plus z niektórych kawałków drugi pokos. 

Kuźwa ja to I/4 - II/2 i to miejscami jest za szybko moim zdaniem. 

Opublikowano (edytowane)

Byl sprzedawany przez  Pronar,z polską kabią,większymi oponami...... pod nazwą ZefirB| Tylko jako firma Yto dośyć mocno jest znana w USA,chociaż jak tu zefirem nazwali tak też lubiałi po swojemu ochrzcić

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Na 2  II to usnąć można i hektar chyba z 1,5 h się kosi. Jak trawa siewna gęsta to 3 II 1400-1500 obr i leci aż miło. Docina dobrze.

Opublikowano
6 godzin temu, extrabyk napisał:

Kapusta mit kwas :D To jest chinol. W Polsce był sprzedawany przez Polmot Warfama tylko pod inną nazwą.

A żeś zabłysnął :D Pronar Zefir. 

Ten YTO To jest jakoś powiązany z mc Cormic. Mają ich udziały czy jakoś tak. 

Opublikowano

A moja z talexa jest gdzieś z ok 2000 i w swoim życiu wykosiła ok 600ha i na ten moment posypało sie już wszystko, oryginalnych części tam już nie ma chyba wcale a tym bardziej łożysk. Do 2012 chodziła bezawaryjnie a potem jak sie jebło to wszystko na raz. Można powiedzieć że teraz jest po generalce...

Opublikowano

Myślałem własnie o jakiejś starej kosiarce bo generalnie na takie nikt się jakoś specjalnie nie skarży, a znajomy kupił sobie w 2012 nową rotacyjną z Biardzkiego to może ze dwa lata pochodziła bezawaryjnie a potem ciągle coś, a to łożyska, a to sprzęgło, a to bębny się urywają i jeszcze coś aż się dziwię, że jeszcze tego się nie pozbyli tylko co hektar to remont, ostatnio dobrze się złożyło, że miał krokodyla zapiętego to miał w czym z łąki urwany bęben przywieźć. :P

Opublikowano (edytowane)

znajomy kupił 3 kosiarki noname w cią gu 2 lat  1,65 robocze  tzn. jedna mu wymienili  na nową  . na 2 rok kupiłuzywaną dyskową krona i chwali . nowa famarolka 1.65 około 10000

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
45 minut temu, jarecki napisał:

znajomy kupił 3 kosiarki noname w cią gu 2 lat  1,65 robocze  tzn. jedna mu wymienili  na nową  . na 2 rok kupiłuzywaną dyskową krona i chwali . nowa famarolka 1.65 około 10000

10 koła za kosiarke rotacyjna? Ojciec coś kolo 3 dawał jak kupował nasza,  ale nie pamiętam nawet jakiego to rzemieslnika. 

Opublikowano
3 godziny temu, Marecki2922 napisał:

https://www.olx.pl/oferta/agregat-poscierniskowy-gruber-kongskilde-CID757-IDux3rZ.html# koledzy ile trzeba mieć koni ażeby taki kultywator ciągać ?

80 KM. sobie z tym poradzi bez problemu a 100 to już w każdych warunkach. To ma małe zapotrzebowanie na moc i robi fajną uprawę ale jak masz ziemie zwięzłe i jest sucho to tylko podrapie. Na lekkich ziemiach (nawet suchych) i na zwięzłych o odpowiedniej kulturze i wilgotności efekt jest bardzo dobry i co najważniejsze bardzo wydajnie więc i ekonomicznie. Ten z linku nawet dobrze wygląda i za tą cenę myślę,że warto.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v