Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krone z tej serii KR dobry wybór ja mam KR 125 jest ok czasami się jebie ale wiadomo robi, kumple ma KR 130 taką jak na zdjęciu wyżej znalazłeś też dobra chwali. Wąski podbieracz ujdzie, KR 125 u mnie we wsi ciągają 360 jakoś się kręci. Przy kupnie prasy Krone pamiętaj o jednym ,, drogie części ".

Osobiście jak bym miał jeszcze raz kupować zastanowił bym się dwa razy nad sipma dlatego że części są na miejscu i w Krone te podbieracze są tak ujebane że bez boszki nie podchoc 😯

Opublikowano (edytowane)

O sipmach już tyle się nasłuchałem , że  ...  Nastawiony jestem na Krone 125 , 130 . Się zobaczy . Mocno się nie śpieszę .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Dlatego pisałem kup włoską jak coś siądzie to założysz zębatkę czy łańcuch od sipmy i spokój na kilka tys bel a nie będziesz się wkur...ał że pręty w komorze trzeba prostować co 100bel czy że gdzieś rama pęka.... To tak jak ursus export - przeżyje 3 krajowe a i o części się nie martwisz - dopóki raz nie zmienisz xD

• Like 1
Opublikowano

Czyli na co najbardziej w Krone zwracać uwagę ? Co z tym podbieraczem ?

Opublikowano

Hymmm sprężyny na zamkach czy nie są popękane czy uchwyt zamków nie są powyrywane bardzo istotna sprawa, siłowniki w Krone raczej nie leja, podbieracz czy listwy nie obracają się wokół własnej osi ( tam są takie bezpieczniki M8 na 60 trudno je zamatowac ) czy jest oryginalnie zaspawany po bokach na osłonach bo jeśli był rozbierany to różnie mógł być złożony, stan wszystkich zębatek ( droga sprawa tak jak pisałem ) a i żeby miała kółka na podbieraczu jeśli chcesz siano wiązać. I ogólnie jak to pracuje tak na 1600 obr powinna pracować dość płynnie i cicho jeśli będzie waliło stukało i chalasowalo to odpuść. 

Jak chcesz to zrobię ci foto tych w miarę czułych miejsc 😎

1 minutę temu, farmtrac8244 napisał:

https://www.olx.pl/oferta/zetor-7245-90r-krajowy-oryginal-CID757-IDuh5FL.html#591c3c4f37

Jak widać właściciel troszkę za długo stał na słońcu

Upały dają się we znaki 😎

Opublikowano

Nie wiem co Wy widzicie w tych "łańchujowych" prasach. Krone vario pack jeszce rozumiem, ale reszta? Raczej jak ktoś się na jedną markę nastawi to zdania nie zmieni, ale zaproponować mogę. Jak kupować to szerokim podbieraczem a cała reszta powinna trafić na złom. Da się pracować na wąskim podbieraczu, ale to męczące. Jak ktoś miałby tylko słomę po kimbajnie zbierać to jeszcze ujdzie.

https://www.olx.pl/oferta/vicon-rv-157-sprowadzona-brutto-nie-john-187-claas-new-welger-CID757-IDtlYOB.html

Opublikowano

Wąski podbieracz  to 110 cm  między palcami,przy lekkim wiaterku wywiewa ci poza i zostaje droga,bizona zwężonego na wylocie ledwie ci ogarnie i na usługi po pierwszym razie nikt cię nie wezmie,lepiej bez siatki a na ,,szerokim''typu warfama,niby plus 50 cm,ale inna robota,tylko ta ma krótkie palce wystające poza blachy i tu poryte daje się we znaki. Krone na jednym wałku na spodzie tak jak warfama [ursus 543],z kolei sipma [włoski omas] już na dwóch i podbierak szerszy jak w warfamie [producenci warfamy wprowadzają w błąd].Grunt to nie wybita i podbieracz w palcach szerszy od beli,nie wspominam o  hakach , centralnym smarowaniu,odrzutnku bel ,szerokich trampkach,bo już to luksusy w niskobudżetowych.

Opublikowano

Vicon fajny i wygląda na zadbanego ale to jednak cena sporo większa a dla wielu nawet 5 czy 10 tyś to bariera nie do przeskoczenia przy małym gospodarstwie no i jak na taką prasę brakuje siatki ale to by były kolejne 5-6 tyś w górę. Ogólnie uważam,że jak ma się małe gospodarstwo to lepiej jest skorzystać z sensownej usługi bo jaki sens pakować nawet te 12 tyś w maszynę wykorzystywaną do 100 czy 200 bel rocznie. Zwłaszcza jak się nie ma dużego ciągnika to pakować się w taką inwestycję to trochę na wyrost. Dobrym rozwiązaniem jest jak małe gospodarstwo ma porządnego konia i wtedy mając dużo wolnego czasu może sporo dorobić na usługach. Mały ciągnik z prasą weźmie na usługę tylko toś do małej ilości bel i to jak go sytuacja do tego przymusi czyli awaria swojej lub awaria u stałego usługodawcy.

Opublikowano
10 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

To ile byś chciał płacić za 15 letnią prasę?

Bo to jest variopack. I mają swoją cenę niezależnie od wieku. Za byle gównianą sipmę trzeba podobnie dać, a jakością sipma może kroniakowi tylko pozazdrościć

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, zetorki12 napisał:

I walcówki chodzą w 60-tkach , ale mi się wydaje że to okropne zarzynanie traktora .

Jak by tam który miał coś fajnego na zbyciu to dajcie znać .B|

A co już starzejesz się że kostki za ciężkie?

• Haha 2
Opublikowano

Mając 200-300 bel rocznie,gdybym miał konkretnego usługodawcę który przyjeżdża w porę,nawet nie zawracałbym sobie głowy klamotem ,nie przesiadywałbym nad nim dniami czy godzinami bo zawsze coś,zawaliska w garażu też mniej a i ogier nie dobijany w upały,bo w cenie 12 zł za sztukę,gdy zrobisz poniżej 15 czy20 na godzinę to żadna wygrywka [usługi],a kutwa normalnie upierniczy hektar w gałęziach między budynkami czy bagnami i śmigaj. Nim zaczniesz podpinać,dojazd i enter plus usługa a bel  8 [w cenie wyrwanego lusterka]

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

nom a takie małe najcwansze niby biedny szkoda chłopa a potem wyłazi cwaniak , tak jak ja z sąsiadem miałem swoje pastwisko na równym pająkiem przewracał i grabił , ale już łąkę na bagiennym to przewróć i zgrab karuzelami bo jemu się spsóło i jeszcze nie tak zrobione

A tak przy okazji ile wołać za siano po krone kr 130 ,

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

A co już starzejesz się że kostki za ciężkie?

Eeee tam , ja zawsze młody . Raczej brak rąk do pracy zmusza mnie do rozglądania się za zwijką .Pewno i tak żniwa w kostki pójdą , no ale szukać już zaczynam . ^_^

Opublikowano
11 minut temu, zetorki12 napisał:

Eeee tam , ja zawsze młody . Raczej brak rąk do pracy zmusza mnie do rozglądania się za zwijką .Pewno i tak żniwa w kostki pójdą , no ale szukać już zaczynam . ^_^

po żniwach prasy stanieją, i wybór będzie większy, jak i tak liczysz że na te żniwa tematu nie ogarniesz to może i nie ma się co śpieszyć

zawsze lepiej po cichu w stodole zimą poćwiczyć belowanie, niż na polu durnia z siebie zrobić na hura:D

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

To ile byś chciał płacić za 15 letnią prasę?

Te 15 letnie krone vario packi chodzą od 35-40 netto w górę :)

Opublikowano

Vicon trzyma cenę, bo to młode prasy. Sam kupiłem viocna bez siatki i jakoś nad tym nie boleję. Wiązanie w nich na 2 sznurki jest szybkie i możne sobie to ustawić jak się chce. Więcej na brzegach, po środku czy pomiędzy jednym a drugim. Wydatek jak wydatek może i niemały, ale ponad wszystko cenię niezeżność. Zamawiałem kilka razy usługę, nawet jak się jd zepsuła to czkawką mi się to odbiło. Koleś wyczuł sytuację i skasował mnie prawie 2 razy tyle co normalnie się bierze i to sipmą flaków narobił.   Grunt, że było zebrane przed ulewą, ale tak się nie robi komuś i to z tej samej wioski. Także siatki może nie być, ale podbieracz musi być szeroki. Nawet na szerokim przy 2-3 pokosie jak trawa krótka to potrafi rozsypywać na boki i trzeba szybko jeździć. 

Opublikowano (edytowane)

Na mazurach też sporo pras, ale są jeszcze mniejsi mający po kilkanaście hektarów co wynajmują. Na północy Mazowsza, czyli Kurpie w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Ostrołęki  też jest bardzo dużo małych rolników i tam potrafią zarobić. Kolega @corrado sporo ma takich klientów.

Ja jd sprzedałem w lipcu i szukałem zaraz prasy to prawie nic nie było w ogłoszeniach. Od rolnika w tym czasie nie kupisz wcześniej jak wrzesień, październik a u handlarza też za dużego wyboru nie było. 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v