Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale każdy ma prawo do wystawienia swojej rzeczy, co Ci szkodzi jak jest wystawione nawet 4 lata? Ile razy było tak że nagle ta rzecz którą ktoś wyciągnął z krzaków się sprzedała bo była pilnie potrzebna. Kiedyś wstawiłem dla mnie śmiecia, jakaś część, kurcze w ten sam dzień poszła a miałem na złom wyrzucić i to wówczas za 5 stów. Z resztą dla chcącego nic trudnego. Można mieć z 5 kont i tyle - sam mam dwa... 

Żona właśnie mi mówiła że pół ogłoszeń jej pokasowali a miała tam ubranka dla dzieci po młodej z których już wyrosła... Ehh 

Edytowane przez Luke16
Opublikowano (edytowane)

@bratrolnikaNo ale ile takich przypadków jest? To ma być wytłumaczenie dla którego za ciagnik wart 1500zł za wystawianie zapłaciłem prawie 300zł? Może i to był złom i śmieć ale facet który go kupił bardzo się ucieszył bo potrzebował na części, a mieszka w sąsiedniej wsi i nie musiał daleko jeździć.

Raz na "złomie" za stodołą leżało u mnie takie siedzonko do jakiegoś motocykla, nawet nie wiem skad się tam więło i pojechało by do huty. znajomy mnie odwiedził i gdy oglądał gospodarstwo to zobaczył to siedzonko i przybiegł z nim i pyta czy mi potrzebne, że jak nie to bierze od razu. Okazało się ze to od jakiegoś zabytkowego motocykla (urala czy innego już nie pamiętam). Na OLX ponoć 100zł bym dostał bez niczego i jeszcze by się bili. A dla mnie to był złom i za 50 na dobra flaszkę mu oddałem.

Edytowane przez Shogun
Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz to wystawiaj i cztery lata, ale nie marudz ze musisz placic za ogloszenie. Jak ktos raz na pare lat sprzedaje auto czy maszyne to chyba liczy sie z tym ze zaplaci kilkanascie zlotych za ogloszenie i sprzeda. Ale jak ktos co dwa tygodnie sprzedaje co innego, to dla mnie jest handlarz, wiec zarabia, a jesli zarabia to raczej te kilka zlotych zarobki mniej nie powinno mu robic roznicy. Taki jest biznes, zeby wziac trzeba na poczatku dac. @Shogun trzeba bylo wystawic za 1800 to po odliczeniu oplat wzialbys akurat 1500, albo sprzedawal dwa lata...

Edytowane przez bratrolnika
  • AgroTeam
Opublikowano

Jakoś ebay w niemcowni ma bezpłatne ogłoszenia lokalne i możesz tam kupić od złomu po super nówki. I z tego co patrzyłem jest to za darmo. A śmieci z pod płotu czasem komuś się przydają. Do Mnie po 2 latach od wystawienia części do holdera zadzwonił Pan bo akurat to było potrzebne na już.

http://allegro.pl/belarus-920-3-4x4-traktot-ciagnik-rolniczy-mocny-i7191443834.html#imglayer

Warte to coś?

Opublikowano

Bratrolnika a Ty masz na wszystko odpowiedź? Spora część handlarzy pouciekala z OLX, OtoMoto czy Allegro bo tak jak pisałem wyżej o znajomym nie widzi mu się wydawać po 1200zl miesięcznie. Na gratce płaci miesięcznie chyba jako komis 70zl i ma ogłoszeń do bólu, na OtoMoto ma z dwa auta z dopiska zapraszam na moją stronę i ruch w biznesie ma spory. Tak jak napisał griga czy to w DE czy w UK najpopularniejszy portal eBay jest za free i nie ważne czy stoi coś dzień czy 5 lat...

Opublikowano

@bratrolnika Wystawiłem za tyle ile uważałem   ze jest warte, a jak bym wiedział że będę wystawiał 9 czy 10 razy to pewno bym na złom odwiózł i spokój. Przecież zapłaciłem za wystawienie i trudno, cieszę się zę sprzęt sie komuś przydał bo takie zadanie ma chyba ten portal. A tobie to kto przyznał uprawnienia do oceniania kto co może wystawiać? Każdy widzi cennik i decyduje czy wystawić czy nie, czy mu się opłaci. Tylko ty swoją krótkowzrocznością nie widzisz że wszyscy na tym tracą ze ceny idą w górę, jak ogłoszenia były tanie i w większości darmowe to wszyscy masowo wystawiali na OLX, może było trochę śmieci i złomu ale wszystko było na jednym portalu. Teraz ludzie zaczną kombinować i jak będziesz szukał maszyny to żeby coś znaleźć i nie przepłacić będziesz musiał przejrzeć 10 albo więcej portali, każdy z innym wkurwiającym i niedopracowanym systemem wyszukiwania. No wtedy to będziesz dopiero zadowolony?

Widzę że twój jedyny problem to to ze ktoś wystawia złom z pod płotu 100 razy. Cóż tylko pozazdrościć. ;) 

Opublikowano

Shogun trafiłeś w samo sedno ;) wszyscy uciekają tam gdzie za darmo albo taniej. Popatrz o ile mniej jest ogłoszeń na olx o allegro nie wspominając. Żona mnie goniła żebym jej na allegro jakieś ciuchy wystawił jak rachunek mi przyszedł z allegro na 30zl to powiedziałem że lepiej wrzucić do PCKu lub wyrzucić na śmieci lub na szmatki pociąć. 100 razy lepiej sprzedaję się wszystko na FB. I fajnie żeby ktoś stworzył taką właśnie grupę o sprzedaży maszyn rolniczych bo osobiście jeszcze nie znalazłem.

Opublikowano

Nie nie oceniam, wyrazam swoja opinie, a do tego mam prawo. Piszac tutaj pierwszy post dzisiaj spodziewalem sie ze zostane pojechany, bo kazdy lubi jak ma cos za darmo,ale takie jest moje zdanie, zeby korzystac z tego rozsadnie, a nie wszystko wystawiac jak lezy w garazu czy na strychu jak leci, do porzygu

Opublikowano

Tylko nigdy nie wiesz co drugiemu może się przydać. Tobie będzie potrzebny np wałek przekładni a innemu obudowa skrzyni biegów która leżała 10 lat u kogoś pod płotem i ktoś ją już 4 lata wystawia. 

Opublikowano (edytowane)

Allegro się już kończy a OLX najdalej za dwa lata go dogoni. Pamiętam jak jeszcze dwa trzy lata temu szukałem części do maszyn. Jaka maszynę nie wpisałeś to multum wszystkiego, od najdrobniejszych podkładek i zawleczek do całych podzespołów. Teraz to tylko najbardziej chodliwe elementy a o reszte to trzeba pytać. Jak kolega mnie prosił o wystawienie kilku podzespołów komputerowych to łączna kwota za wystawianie plus prowizje wyniosła 1/4 wartości sprzętu. W ten sposób chndel na allegro znika bo jak cos leży w szufladzie warte dajmy te 30zł to nawet mi się zdjeć nie chce robić bo jak wystawię 3-4 razy i nikt nie kupi to lepiej piwko za te opłaty kupić i sobie d*py nie zawracać.

@bratrolnika  Co do wystawiania do porzygu to głupoty gadasz i tyle, jak ktoś ma jakieś części do maszyny rzadko spotykanej to ma je na złom wywieźć? Moze wystawić nawet 50 razy ale jak ktoś będzie miał awarię to wejdzie na OLX znajdzie części i naprawi maszynę a tak to co, nową ma kupić bo oryginalne części nie dostępne a na OLX nie wolno wystawiać w kółko tego samego bo tobie się robi nie dobrze?

Edytowane przez Shogun
Opublikowano

Tylko sklepy patronackie na allegro mają taniej, tak to wolę iść do sklepu i pomacac, dotknąć i wtedy kupić

Opublikowano

Czesci to moze i odrebny temat, ale ci co wystawiaja zwykly zlom-smieci gnijace od lat 80 za chore ceny to przegiecie. Poza tym Polska to wolny kraj, mozesz wystawiac sobie co chcesz i jak dlugo chcesz, a moim zdaniem i opinia sobie tylek wytrzec- masz takie prawo, tak samo jak ja mam prawo wypowiedziec sie tutaj co ja sadze o tych co przyczepe o wartosci 2tys.zl wystawiaja na olx za 4tys.zl juz 4 rok, bo ogloszenie za darmo przeciez

Opublikowano (edytowane)

Ja też wolę w sklepie tylko że w moim rejonie to z częściami do Belarusa np. jest bardzo kiepsko, nawet na zamówienie nic nie dostanę w promieniu 40km. Tak do pługów części czy podstawowych polskich sprzętów to ogólnie części są.

Ale od tego jest OLX i tym podobne portale żeby wystawiać, jak byś potrzebował czegoś nietypowego i wystawiał by to ktoś akurat z pod płotu to byś wziął i nie marudził. A jak ktoś wystawia coś dwa razy drożej to co, wolno mu, jak widzę coś co jest na OLX od kilku miesięcy to przewijam dalej i nie widzę problemu.

Dla mnie ceny opłat na OLX są mało istotne bo zdko sprzedaję częściej kupuję. Lecz jako kupujący mam swiadomość że wyższe ceny to moja strata bo coraz mniej maszyn na OLX, na Allegro to juz prawie nic i muszę tracić czas i szukać po innych portalach.

Edytowane przez Shogun
Opublikowano

A ja bardzo duzo kupuje przez internet, czy to czesci do maszyn, aut, czy tez meble do domu, czy narzedzia. Na samych cenach masz zysku 10-40%, a najczesciej w sklepie maja to samo, tyle ze z kosztami wysylki i swoja marza liczone. Poza tym szkoda mi marnowac czasu na jezdzenie i szukanie tego co potrzebuje po sklepach, klikam, zamawiam, i na drugi dzien mam paczke w domu

Opublikowano

A widzisz ja wolę wszystko zobaczyć. A jak chce coś kupić to przez stronę internetową zamawiam z odbiorem osobistym bo już przyszedł do mnie nie raz przedmiot uszkodzony, ostatnio był to telefon z pękniętym wyświetlaczem. A czasy że taniej na allegro jest niż w sklepach dawno minęły...

Opublikowano

Niech ludzi wystawiają co chcą, ale muszą za to zapłacić. Symboliczna złotówka plus vat sporo by przesiała. Zgodzę się, że podwyżki są absurdalne, rozumiem podnieść o kilka procent, ale nie o kilkadziesiąt. Wszystmo powinno być z rozsądkiem i prędzej czy później to zrozumieją.

Kupuję dość sporo potrzebnych rzeczy mi rzeczy na allegro czy jakimkolwiek sklepie internetowym znalezionym w google. Po prostu wiele rzeczy jest niedostęne u mnie w mieście i tylko w internecie znajdę.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Luke16 napisał:

A widzisz ja wolę wszystko zobaczyć. A jak chce coś kupić to przez stronę internetową zamawiam z odbiorem osobistym bo już przyszedł do mnie nie raz przedmiot uszkodzony, ostatnio był to telefon z pękniętym wyświetlaczem. A czasy że taniej na allegro jest niż w sklepach dawno minęły...

A no widzisz, kazdy mysli inaczej, liczylem koszta budowy wywrotki jednoosiowej, i zamawiajac czesci z neta a nie w lokalnym sklepie zostaje na czysto w reku 500zl, czyli jakies 25-30% zysku ze sprzedazy gotowej przyczepy, ale kazdy ma swoje zdanie i robi jak mu wygodnie

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Ja sporo części do aut zamawiałem przez Allegro. Okazało się że w sklepie stacjonarnym jest zawsze o ok 5% taniej niż najtansza oferta na allegro. Zamawiam sporo przez internet ale ostatnio znacznie więcej przez bezpośrednio sklepy internetowe. Ostatnie zakupy na allegro robiłem kiedy była darmowa wysyłka czyli jakoś w grudniu

Opublikowano

Ja do ciągnika kupuje części w sklepie stacjonarnym. W najgorszym przypadku cena taka sama jak na allegro a towar od ręki. 

Polecam grupy tematyczne na FB oraz jego marketplace na razie za darmo. Tak samo jest na Gumtree. Trzeba woli i działania. Dopóki będziecie buluc za Olx to nic się nie zmieni. 

Co do sprzedajemy.pl to mogliby tylko usuwać ogłoszenia starsze niż np 60 dni albo wymuszać ich odświeżanie, jak nie odswiezysz to jest niewidoczne.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

W najgorszym przypadku cena taka sama jak na allegro a towar od ręki. 

No i ewentualnie można od razu oddać czy wymienić jak nie pasuje. Identyczna sytuacja z tłumikiem ostatnio do Zetora. Gdyby nie to że był kupiony w sklepie stacjonarnym to 10 razy zastanowilbym się jak go odesłać plus dodatkowo czekać na inny lub zwrot pieniędzy. Tak to formalnie załatwione zostało wszystko w jeden dzień. A cena ta sama co na allegro. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v