Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

https://m.olx.pl/oferta/zetor-5211-90-rok-CID757-IDBiKSW.html#position=3&page=1

Laczki to ma konkret, ciekawe co go zniechęciło że sprzedaje 🤔

Chociaż widać że baaardzo długo stał pod chmurką 

Co z tego że opony szerokie jak na wykończeniu ? Zresztą do czego aż tak szerokie w takim pirdku ? Zaczął remontować i się doliczył że więcej dołoży jak weźmie , to próbuje sprzedać . Z 10 tysięcy mniej i może sprzeda .

Opublikowano
8 godzin temu, igor10246 napisał:

jak nastawi na max to i światła na wiosce zaczynają ściemnieć ale to już można spawać wszystko,

I spalić wszystko jak instalacja się stopi nie mówiąc o rachunku za prąd ... Do profesjonalnego spawania jakieś stare źródło typu magomig 400 i nowy podajnik 4x4 i sprzęt nie do zajechania przetop jak trzeba. Ogólnie tani migomat  inwertorowy lepiej spawa jak firmowy transformator z moich doświadczeń 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Trochę przekracza mój budżet, a w dzisiejszych bardzo  niestabilnych latach dla rolnictwa   trzeba trzymać się mocno za kieszeń

a konkretniej co ciebie interesuje ? teraz mam dużo czasu to mogę szukać 😅

Opublikowano (edytowane)

Wszystko w cenie do 25 tyś, najlepiej poniżej 20 ale już widzę że będzie ciężko. Ogólnie myślałem nad ursusem 912 ale po wielu przemyśleniach wolałbym coś zachodniego, raczej coś bez przedniego napędu bo to kolejny pomocnik, moc też nie jest jakimś wyznacznikiem byle nie słabszy od 360.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano (edytowane)

Tego jaśka to mam w obserwowanych i nawet mi się widzi ale boję się czy sam to naprawdę. Ogólnie to ze mną jest tak że sam nie wiem co wybrać bo boję się zachodu, Ursusa sam sobie ogarnę a takiego jaśka czy renate to może być różnie, chociaż wiem że ursusa też nie chcę

Opublikowano

Wszystko w cenie do 25 tyś, najlepiej poniżej 20 ale już widzę że będzie ciężko. Ogólnie myślałem nad ursusem 912 ale po wielu przemyśleniach wolałbym coś zachodniego, raczej coś bez przedniego napędu bo to kolejny pomocnik, moc też nie jest jakimś wyznacznikiem byle nie słabszy od 360.

zachodnie w większości jest proste jak budowa cepa najczęściej po prostu z nie typowymi częściami jest problem ale ostatnio patrzyłem ceny i dostępność części do fendta 102 sąsiada to: części od 1,5 do 4 razy droższe od c 360 i wszystko dostępne max w 3 dni( tu wyszła korba i jakiejś części skrzyni biegów ) w większości poza wynalazkami typu turbomatik ( to wizkoza ale samemu lepiej nie ruszać czyli wymontować i zawieźć do regeneracji) czy jakijś dziwnych skrzyń biegów to wszystko jest proste jak w ursusie czy zetorze bo to przecież Hans z Klausem też na szybko w gospodarstwie musieli naprawić i ogarnąć żeby w pole jechać więc mając odrobinę oleju pod kopułą to się ogarnie bez problemu 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Tego jaśka to mam w obserwowanych i nawet mi się widzi ale boję się czy sam to naprawdę. Ogólnie to ze mną jest tak że sam nie wiem co wybrać bo boję się zachodu, Ursusa sam sobie ogarnę a takiego jaśka czy renate to może być różnie, chociaż wiem że ursusa też nie chcę

https://www.olx.pl/oferta/traktor-international-743-xl-stan-bardzo-dobry-polecam-CID757-IDBw3jz.html#25edcde7c9

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-675-wszystkie-nowe-opony-70km-zarejestrowany-zaczepy-CID757-IDyhaSc.html#d19da24d57

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-294s-sprowadzony-pneumatyka-CID757-IDzjCFB.html#5406a693eb

https://www.olx.pl/oferta/zetor-5211-CID757-IDBvfuF.html#f60a3a0e52

Opublikowano

Ten fetorek wygląda nawet interesująco, jeszcze pytanie odnośnie zetora, czy sprzęgło wom-u po lewej stronie kierowcy można używać cały czas czy trzeba za każdym razem wom wyłączać dźwignią między nogami jak w 360.?

Opublikowano (edytowane)

Czyli jednak muszę wom wyłączać dźwignią między nogami,  po 360 mam niechęć do schylania. W ciężkiej serii jest to już  fajnie rozwiązane.

Opublikowano

odnośnie tego sprzęgła to jestem sceptyczny bo kilka lat temu gościu na sprzęgle odtykał kostkarkę u łożysko puściło właśnie , dziś to tak z prawej jest lżejszy jak z lewej 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Czyli sołtys miał rację 

że co ? nawet w instrukcji masz wszystko opisane ;) jak np. przy wożeniu gnoje rozwieziesz na polu i jedziesz pod oborę sie załadować to wystarczy te sprzęgło zaciągnąć ;)
tam gdzie wyłącza sie wałek na kilka, kilkanaście minut wystarczy tą sprzęgło ;) tak samo przy włączani wałka tą główną wajchą, najpierw trzeba zaciągnąć sprzęgło a później dopiero włączyć wałek

Czyli jednak muszę wom wyłączać dźwignią między nogami,  po 360 mam niechęć do schylania. W ciężkiej serii jest to już  fajnie rozwiązane.

jak wyłączasz maszynę na chwile to wystarczy sprzęgło, tylko jak chcesz przy niej grzebać to lepiej wyłączyć całkiem wałek

2 godziny temu, sladan napisał:

Ale nie możesz non stop jeździć z zaciągniętym ręcznym sprzęgłem

no tak ;) bo to jest tylko do wyłączania chwilowego jak np. wozisz obornik i jedziesz załadować rozrzutnik

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
9 godzin temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

czy sprzęgło wom-u po lewej stronie kierowcy można używać cały czas czy trzeba za każdym razem wom wyłączać dźwignią między nogami jak w 360.?

Zawsze używam sprzęgła ręcznego . Jak na krótko to po co wyłączać ? Dobra sprawa na wszelkich uwrociach i nie tylko .

Opublikowano

Często zadaje się pytanie czy C-360 da radę a wystarczy kupić zetora starszej seri np. 5911 czy 6911 za podobne pieniądze . A zalety to większa moc , wspomaganie , w kabinie jest znaczie ciszej no w końcu to sprzęgło pięcio minutowe .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v