Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to w ciu... daleko ,południowa wielkopolska ,mam 3-4 letni wałek z łopatami osłonami i łożyskami bo swój na przyczepę przerobiłem-ale to za daleko raczej dla Ciebie

Opublikowano

No raczej daleko. Poszukam w okolicy, nawet mam już na oku, tylko nie mam gdzie sprawdzić tego przełożenia na przekładni, może ktoś zechce poświęcić chwilkę i sprawdzić u siebie.

Opublikowano
21 godzin temu, bratrolnika napisał:

co do przekładni w rozrzutniku-ta duża przekładnia z polskiego dwuosiowego ma przełożenie 1/8 na jednym wyjściu i 1/8.5 na drugim, niestety nie pamiętam które na walki a które na posuw

Przecież ci napisałem te przełożenia wcześniej, cytowanie powyżej

Pewne na 99% bo parę lat temu to liczyłem

Opublikowano

Witam nie chce zakładać nowego tematu.Nie wiecie dokładnie znajduje się pompa hydrauliczna w pronarze 1221a. Wczoraj przestał podniecić gdy się rozgrzał dziś wymieniliśmy filtr w zbiorniku ,z tyłu na rozdzielaczu podnośnika origni i ładnie już podnosił zrobiłem z 10ar i znowu na wolnych nie podnosi trzeba dać chociaż 1500 obrotów i za czyna iść w górę gruber 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Tak. Spradzałem na szybko i mniej więcej tak wyszło.

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Gdzie pompa nie wiem, ale może masz już stary olej, i jak się rozgrzeje to się rzadki robi i pompa do miele a nie pcha, może zacznij od wymiany oleju

Było wlane 15 litrów nowego i trochę starego zostało

Opublikowano

Sory że w tym temacie ale tu jest sporo osób i liczę na pomoc. Stoję przed wyborem wału do agregatu uprawowego na zębach agregat solo bez siewnika. Zastanawiam się nad sprężynowym (40x10) lub daszkowym oba 500 mm średnicy gleba od 3 do 5-6. Moje pytanie jak wał daszkowy będzie zachowywał się na piachu?

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Widziałem, czytałem tylko nie podałeś które przełożenie to napęd bębna, liczyłem że ktoś potwierdzi. Ale w sumie prawie te same to chyba nie ma różnicy czy przyjmę 1/8 czy 1/8,5. Dzięki za info i porady. :)

Opublikowano

Ja posów jest chyba 8,5 obrotu. Nie wiem  o tu liczyć. To dalej rozrzutnik, tak samo z poziomym wałkiem rozrzucającym. Te na grzebienie miały chyba inne zębatki. 

Opublikowano
Dnia 2.08.2019 o 21:19, Rolnik7343 napisał:

jak nie masz przerobionego gnoju to kupy na polu wali ;) w okolicy ci co mieli takie prawie wszyscy pozmieniali na adaptery z 2 wałkami to jest lepiej obornik rozdrobniony na polu

O w oraniu obornika z głębokiej ściółki (Oczywiście załadowanej mechanicznie) również zapomnij. Gaz opór a i tak będą gromady, że trzeba widłami rozwalać... 

Opublikowano
1 godzinę temu, stuart napisał:

O w oraniu obornika z głębokiej ściółki (Oczywiście załadowanej mechanicznie) również zapomnij. Gaz opór a i tak będą gromady, że trzeba widłami rozwalać... 

Nie wiem jakie wy macie te adaptery,ja do zeszłego roku miałem stary rozrzutnik z 1 wałkiem i łopatami łosia,gnój albo z płyty ,albo prosto od świń z boksów i żadnych wielkich kup na polu nie było,żadnego rozwalania widłami itd.Jasne że jak mam teraz z pionowymi to niebo a ziemia bo tak rozwala że patrzy sie gdzie właściwie jest ten gnój,bo na polu właściwie nie widać,a 40 t /ha nawiezione

Opublikowano
12 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Ja posów jest chyba 8,5 obrotu. Nie wiem  o tu liczyć. To dalej rozrzutnik, tak samo z poziomym wałkiem rozrzucającym. Te na grzebienie miały chyba inne zębatki. 

Nie wiesz co tu liczyć bo w całej "dyskusji nad wyższością Świąt Wielkanocnych" umknął już ważny szczegół, ja chce ten bęben założyć do ruskiego rozrzutnika, a tu mam przełożenie 1/1,3. Czyli muszę dobrać odpowiednie zębatki by bęben miał w miarę zbliżone obroty.

Opublikowano
15 godzin temu, Samcik03 napisał:

Witam nie chce zakładać nowego tematu.Nie wiecie dokładnie znajduje się pompa hydrauliczna w pronarze 1221a. Wczoraj przestał podniecić gdy się rozgrzał dziś wymieniliśmy filtr w zbiorniku ,z tyłu na rozdzielaczu podnośnika origni i ładnie już podnosił zrobiłem z 10ar i znowu na wolnych nie podnosi trzeba dać chociaż 1500 obrotów i za czyna iść w górę gruber 

w 4 cylyndrowych pompa pod kierownicą pod rozdzielaczem , ten zbiornik od oleju co jest to z tyłu niego na dole 

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Nie wiem jakie wy macie te adaptery,ja do zeszłego roku miałem stary rozrzutnik z 1 wałkiem i łopatami łosia,gnój albo z płyty ,albo prosto od świń z boksów i żadnych wielkich kup na polu nie było,żadnego rozwalania widłami itd.Jasne że jak mam teraz z pionowymi to niebo a ziemia bo tak rozwala że patrzy sie gdzie właściwie jest ten gnój,bo na polu właściwie nie widać,a 40 t /ha nawiezione

Widziałeś jak wygląda obornik świński, a jak bydlęcy? Szczególnie bydlęcy z głębokiej ściółki? Spróbuj taki równomiernie rozrzucić "rogami łosia"

Opublikowano
4 minuty temu, MF675ursus napisał:

Widziałeś jak wygląda obornik świński, a jak bydlęcy? Szczególnie bydlęcy z głębokiej ściółki? Spróbuj taki równomiernie rozrzucić "rogami łosia"

Spokojnie, bez kłótni, jak ktoś ma obornik z głębokiej ściółki i zależy mu na rozdrobnieniu to szuka sobie czegoś co rozdrabnia, innemu wystarczają rogi łosia. Czasem jak w rozrzutniku nie ma rogów to żona mu dla równowagi doprawi, tak ze rozumiem skąd taka niechęć do tych rogów. ;) 

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

jeśli nie chcesz żeby ci włosy z głowy z nerwów spadły to lepiej nie kupuj ;)

Nie zamierzam , tak tylko pytam , bo wydaje mi się że wystarczy kołem ciągnika w dołek wjechać i już po jeździe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v