Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sumie bardziej by pasowało w cenie usług, ale tu wrzucę.

Rozmawiałem dziś z majstrem odnośnie remontu obory. Zmieniła się wizja, omawialiśmy co i jak itd i jeśli chodzi o ceny to macie porównanie w jednej firmie na przestrzeni paru lat jak skoczyły ceny:

dach dwuspadowy pod eurofale (z rozbiórka starego)

2013r - 65zl m2

2019r. - 100zl m2

Budowa muru z suporeksu z wylaniem wieńca (beton z gruchy)

2013r. - 50zl od m2 muru z wliczonym wylaniem wieńca

2019 r. - 50zl m2 muru + 100zl mb wienca

Tynkowanie - nie mam porównania z ubiegłymi latami, na dziś 20zl m2 (sama robocizna)

Ekipa paru chłopa, nie wiem jak na teraz, ale w 2013r było ich 7.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
35 minut temu, jahooo napisał:

To i tak niewiele, realnie usługi budowlane wzrosły o 100% w czasie, który podałeś

Jak z nim rozmawiałem, to pytałem czy pamięta ile wtedy liczył za robociznę, to wychodziło, że sądził właśnie, że 100% poszło do góry. Jakbym wiedział, że aż tak wszystko pójdzie, to lepiej było wtedy brać kredyt i robić na raz wszystko, taniej by to wyszło. Koszmar jakiś. Jak na szybko podliczylem, to poprawka części budynku, czyli jakieś 5 x 8 i w tym:

- podciągnięcie muru na boku i szczycie(na boku z 5m2, na szczycie od wieńca do góry)

- wieniec

- dach (~ 6x5 - dwuspadowy więc x2)

z materiałem, który muszę dokupić (mam część pokrycia i wszystkie bloczki na mur), wyjdzie gdzieś z 13tys minimum. A jeszcze chciałem od razu jak będzie ekipa to zmienić okna, może otynkować czesc..

A powiedzcie, bo z budowlanka niewiele miałem wspólnego - wieniec, to coś więcej niz zaszalowanie, skręcenie zbrojenia i wypuszczenie prętów na murlate? 100zl za metr, to za samo zrobienie wieńca wyjda prawie 2tys, nie licząc materiału na zbrojenie(mam) i betonu. Wydaje mi się to spora kwota. Zwlaszcza, że wiem że jeszcze tych parę lat temu robili to w cenie muru..

Opublikowano

Wieniec łączy się umiejętnie z belkami stropu, trzeba zaszalować przestrzeń nad otworami jak sięgają tak wysoko (na przykład brama). Trochę zabawy jest, żeby potem dach nie odfrunął przy większym wietrze razem z murłatą

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

To rób sam jak Ci się wydaje, że za drogo. 😉

Jakbym chciał i potrafił, to bym do tego fachowców nie brał. Ale chyba nie odbiera mi to prawa do subiektywnej oceny drogo/tanio? ...

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Wieniec łączy się umiejętnie z belkami stropu, trzeba zaszalować przestrzeń nad otworami jak sięgają tak wysoko (na przykład brama). Trochę zabawy jest, żeby potem dach nie odfrunął przy większym wietrze razem z murłatą

... Tym bardziej że jak sam pisałem - nie znam się. A jak się nie zna, to łatwo nie docenić pracy jaką trzeba włożyć, żeby coś zrobić i to zrobić dobrze

Opublikowano
11 godzin temu, KlimekPL napisał:

IMT nawet już lokalizacja wału napędowego to mówi. Znawcą ursusa nie jestem ale o ile mnie pamięć nie myli jest on z lewej strony.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Oj dla mnie to bez sensu najpierw trzeba zlokalizować dziurę,Puścić wodę i się przyjrzeć.Wtedy naprawić.Jak cały dach skorodowany to przemalować.

Edytowane przez soltys147
Opublikowano (edytowane)

Do tego musisz ,wziąć kogoś złotą rączkę i on zobaczy którędy wilgoć przechodzi jak ty nie widzisz, albo kosisz z czasu za mokre i tak może być a druga sprawa zboże paruje i ta wilgoć unosi się do góry, sam się nie znam ale w książkach instrukcji bin coś tam piszą, jak masz po cemencie to nie wiem bo ja mam płasko denne i musiałem izolować od spodu bo po rogach też łapało wilgoć i to 30cm dno od betonu i bez zamakania.I tak z powietrza wilgoć się brała.

u ciebie może nie być dziury tylko może być za szczelnie i nie będzie wentylacji i może się skraplać ale się nie znam a możliwości jest dużo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, daron64 napisał:

Jak z nim rozmawiałem, to pytałem czy pamięta ile wtedy liczył za robociznę, to wychodziło, że sądził właśnie, że 100% poszło do góry. Jakbym wiedział, że aż tak wszystko pójdzie, to lepiej było wtedy brać kredyt i robić na raz wszystko, taniej by to wyszło. Koszmar jakiś. Jak na szybko podliczylem, to poprawka części budynku, czyli jakieś 5 x 8 i w tym:

- podciągnięcie muru na boku i szczycie(na boku z 5m2, na szczycie od wieńca do góry)

- wieniec

- dach (~ 6x5 - dwuspadowy więc x2)

z materiałem, który muszę dokupić (mam część pokrycia i wszystkie bloczki na mur), wyjdzie gdzieś z 13tys minimum. A jeszcze chciałem od razu jak będzie ekipa to zmienić okna, może otynkować czesc..

A powiedzcie, bo z budowlanka niewiele miałem wspólnego - wieniec, to coś więcej niz zaszalowanie, skręcenie zbrojenia i wypuszczenie prętów na murlate? 100zl za metr, to za samo zrobienie wieńca wyjda prawie 2tys, nie licząc materiału na zbrojenie(mam) i betonu. Wydaje mi się to spora kwota. Zwlaszcza, że wiem że jeszcze tych parę lat temu robili to w cenie muru..

Z wieńcem przesadził grubo. 100zł/mb to chyba z materiałem. Szukaj innej ekipy.

A jak masz czas to najlepiej samemu organizować ekipę i nad nimi stać niech chłopaki robią. Dużo dłużej to trwa ale ile taniej, a budowa takich wiejskich szopek to żadna filozofia więc dasz radę dyrygować.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Jakbym chciał i potrafił, to bym do tego fachowców nie brał. Ale chyba nie odbiera mi to prawa do subiektywnej oceny drogo/tanio? ...

... Tym bardziej że jak sam pisałem - nie znam się. A jak się nie zna, to łatwo nie docenić pracy jaką trzeba włożyć, żeby coś zrobić i to zrobić dobrze

Problem jest taki że jak sie nie znasz to nie ocenisz czy jest dobrze zrobione czy fucha odwalona

Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

A jak masz czas to najlepiej samemu organizować ekipę i nad nimi stać niech chłopaki robią. Dużo dłużej to trwa ale ile taniej, a budowa takich wiejskich szopek to żadna filozofia więc dasz radę dyrygować.

Napewno nie z materiałem, co najwyżej beton będą sami robić a nie z gruchy, bo na tyle, to pewnie mi nikt grucha nie przyjedzie. Bo ile taki wieniec powinien mieć?  Z tego co czytałem to z 20-25 cm x 20-25cm? To na długości ~18m to koło metra3 betonu tylko.

Filozofia może żadna, ale fachowców nie ma u nas, którzy by chcieli robić. Co ktoś tam liznął budowlanki to gdzieś w firmie pracuje. Np jedna ekipa codziennie dojezdza do Gdańska - 120km w jedną stronę. Kuzyn to przerabia teraz - robi poważniejsza inwestycje to najpierw jakiś jeden był, teraz widziałem 3, ale jak zaszedłem do niego na budowę, to wszyscy siedzieli i piwo chlali jak go nie było. Ja z kolei różnie pracuje i nie mógłbym ich cały czas pilnować. Już szukanie fachowców to te 6lat temu przerabiałem i było to samo. Do byle roboty nie ma kogo wziąć. Niestety/stety czasy, że tylko krzyknąłes, że jest robota do zrobienia i zaraz się jakich Zdzichu znalazł, już minęły. Stare Zdzichu powymieraly, młode Zdzichy albo robia u kogoś, albo pier**la robotę.

5 godzin temu, kopin napisał:

Problem jest taki że jak sie nie znasz to nie ocenisz czy jest dobrze zrobione czy fucha odwalona

Wiesz, no ewidentna fuszerkę jeszcze bym rozpoznał, ale jednak wolałbym żeby ktoś z doświadczeniem stal nad ludźmi i pilnował wszystkiego. A ta ekipa to u mnie juz robiła, z tego co rozmawiałem ze znajomym, co robi wykończeniowke, to są tańsi od konkurencyjnej, lepiej robia dachy no i przede wszystkim - mają termin

• Like 1
Opublikowano

Właśnie najgorsze są te terminy. U mnie na wsi 2 lata temu  znajomy stawiał dom wzioł ekipę to na jesieni zalało ławę i fundamenty a a na wiosnę zaczęli budować  i do końca listopada miał być dom zamknięta to znaczy mury i dach ale szef ekipy nabrał tyle roboty że  w listopadzie były tylko mury bez dachu. Dach skączyli w lutym ale już zadarmo robili i jeszcze kara bo tak była umowa podpisana

Opublikowano
6 godzin temu, artek27 napisał:

Zaraz każdy będzie wapnował pola dla kasy i będzie kupowal rcw w każdym stanie aby swoje i nie czekać na kogoś z usługą. Ale to dotyczyć będzie zapewne ludzi starszego pokroju tak jak np. mój teść emeryt. Dopóki był skr to kombajn wynajmowali, ale jak upadło wszystko to pierwsze co zrobił, w innym skr sprzedawali,pojechał, wpłacił zaliczkę a za dwa dni kombajn był na podwórku, a ja się teraz wkur...m bo co chwile postój i ustawiać trzeba od nowa. Dzisiaj tekst że drugi by się przydał jeszcze gdyby ten miał awarię...na 15 ha zboża.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Właśnie tak swego czasu robiłem,owszem wyszło może i taniej. Było skąd ludzi wziąć. Tylko że narzędzia kup [a to się teraz wala bez pożytku,chociaż narzędzia lubię mieć swoje,i z tego powodu bardzo nie przeżywam],piwo non stop,całodzienne gary,wieczór gorzała. Teraz przyjeżdża ekipa,jęść ,nie chcą,ew.kawa,nie szukasz im kabli,narzędzi,nie stoisz i tlumaczysz,każdy ma swoje i błyskawicznie to robi bo jest w temacie dzień dnia,kasa większa,ale robota błyskawicznie wykonana.   Podejrzewam że wiecie jak to jest poznajdywać,,ekipę'' ,,Zdzichów'' po sobotniej wypłacie. Tu ma być beton,a oni nie ,może jutro,a już wtorek,tu ma padać........ . Ja rozumiem,trzeba i w wolnym czasie pochlać, ale idż do roboty,zarobisz,pojesz,i też coś wilgotnego przełkniesz,i nazbierasz kasę na dni ,,bezpłodne'', i nie będziesz sępił pod sklepem. Dość żalów,idę drugi raz  pszenżyto kosić [a może czasem przy sobocie gdzieś i jęzora się nawilży]😜😉,a nie belowanie😕.      Jak żyć😢🤪

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v