Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do uciągu to na piachu to może jakoś to pociągnie skoro twierdzi że takie lekkie ziemie. 

Ale o podnoszenie, normalne obracanie i wydajną pracę z takim pługiem z takim ciągnikiem to można sobie zapomnieć. 

Opublikowano
39 minut temu, sumek666 napisał:

Rolnik flaszkę postaw zetorowi to i 10 skin pociągnie ale musisz 4 koguty założyć

i koniecznie wycieraczki muszą chodzić żeby przy takich obrotach altka nie spaliło;-)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Rolnik7343 napisał:

nie bój sie nie zostanie ;) jak nic nie kupie do wiosny to może od sąsiada pożycze pług i zobacze jak (nie)da rade :) bo akurat doszło kilka ha w długim kawałku to można "poszaleć" z pługiem

Zrób to pierwsze ,potem myśl o kupowaniu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Nie wiem, jak płaskie trzeba mieć pola i lekkie gleby, aby z 4x4 ciągnik 85 koni nie miał co robic - chyba takie tylko do zalesienia. Ja mam IV klasę i ciągnikiem 65KM ciągam pług 3x30 na blokadzie i na niektórych kawałkach trzeba schodzić z biegami sporo w dół. 

Zetorem 72xx czy 77xx na 2 biegu to nie orka , tylko rzeźbienie rządków. Wiem, bo trochę tym orałem. Polski Kobuz  4x35 i ten ciągnik ma co robić na trójce.

E no nie przesadzajmy. Ja trzygarowym zetorkiem 5211 targam Overum 3x30, na drugim biegu. Owszem, pole nie jest po tej orce płaskie, nie jadę szybko bo raptem około 6km/h na drugim biegu. Blokady używam bardzo rzadko, zazwyczaj wtedy gdy podczas orki chcę wyjechać z bruzdy aby ją wyprostować. Ziemie głównie V klasy, ale uprawiam też zbitą 4 klasę i bez problemu daje sobie radę. 1700 obrotów i zawsze spory zapas pod butem. Orka na 20-23cm.

Gleba jest ładnie odłożona i może jest w takich "wałkach" ale co z tego, skoro potem robię jeden przejazd agregatem uprawowym i jest równo jak na stole. ;)

Opublikowano

Proszę Państwa . Temat o ogłoszeniach , a tu dyskusja o doborze pługa . Są tematy do dyskusji o pługu . Jak ja mam się dowiedzieć jakiego germańca kupić ? :ph34r:

Opublikowano (edytowane)

A masz podjazdy po 15% na polach i większe ? Bo ja mam, pole "na płaskim" to u mnie luksus. Sąsiad ma 5211 to 3x30 UG ciąga do orki siewnej, a do zimowej tylko 2 skiby bo inaczej to więcej stoi jak jedzie

Jeśli chodzi o germańce , to miałem ochotę na Deutza serii DX ale z lewa i prawa słychać, że skrzynie słabe, prawda to ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
5 godzin temu, griga napisał:

Może po nowym roku będę miał trochę luzu to wstawie kozy które kupiłem jak budowalem dom do tego jakis wentylator i powinno się dac malowac. Bo za sasiadki do ogrzewania podziękuj ;) Żona wystarcza :)

a nie wiesz o tym ,że jakby kot jednej dziury pilnował to by z głody zdechł

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Już tu kiedyś taki był co pisał że jego c355 ciąga 4-skibowy pług i go nawet bardzo nie czuje, oczywiście orka zimowa. Pamięta ktoś dyskusję pod tamtym zdjęciem???

Pamiętam pamiętam a jakiego focha jabnął

10 minut temu, jahooo napisał:

A masz podjazdy po 15% na polach i większe ? Bo ja mam, pole "na płaskim" to u mnie luksus. Sąsiad ma 5211 to 3x30 UG ciąga do orki siewnej, a do zimowej tylko 2 skiby bo inaczej to więcej stoi jak jedzie

Jeśli chodzi o germańce , to miałem ochotę na Deutza serii DX ale z lewa i prawa słychać, że skrzynie słabe, prawda to ?

Może nie słabe ale bardzo drogie w naprawie

Opublikowano
48 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Zrób to pierwsze ,potem myśl o kupowaniu

po co ? jak coś to na gliniaste kawałki moge odkręcić jedną skibę a pług od razu bedzie pasował do większego ciągnika ...

Opublikowano

mój u-1134 ciśnienie  na podnośniku 170 dwa siłowniki wspomagajace  daje radę z agromaszem 3+ na resorze  ostatnio podjechał znajomy swoim smerfem 90 km zobaczyć jak sobie z tym pługiem poradzi w polu i d... podniósł go na 30 cm i ciagnik jęczał  jak myślisz o czwórce na resorze do ciągnika 80-90 km to x razy zastanów 

Opublikowano

W sumie to kupuj ten pług bo szybciej kupisz większy ciągnik, przecież nie będziesz co drugi dzień podnośnika robił😁

Opublikowano

jeśli takie wynalazki mają wzięcie  za takie pieniądze to kurna jutro butelkuję gnojówke i wystawie po 10 za litr 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v