Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

strasznie siał.... na 12m nie dorzucał przez co powstawały pasy (ciemny- jasny kolor zboża)

skrzynie przekładniową też miałem zdezelowaną - co jakiś czas ścinało kliny na kołach zębatych...

saletra sypała się wzdłuż wałka mieszadła na talerze...

ale jak kupisz w super stanie to na pewno będzie lepszy niż lejek.

Ja jednak po tym rozsiewaczu mam złe wspomnienia.

Opublikowano

Sąsiad ma i chce sprzedać jak coś to mogę dać namiary. Pożycza odemnie amazonki bo ani to sieje ani rozrzuca żeby wiedział to by się w to nie pchał taki to cudo więc jak tu dobrze myśleć.

Opublikowano

Sąsiad ma i chce sprzedać jak coś to mogę dać namiary. Pożycza odemnie amazonki bo ani to sieje ani rozrzuca żeby wiedział to by się w to nie pchał taki to cudo więc jak tu dobrze myśleć.

z tego wynika trafił mu się taki szrot jak mi moja amazonka.... (choć ogólnie firmę uważam za porządną i mam w gospodarstwie maszyny amazone)

ale sam spójrz że bogballe akurat wyspecjalizował się w rozsiewaczach i tylko tym się zajmuje.

Opublikowano

A te jednotalerzowe bagballe chyba też na 12m sieją? A sasiad jaki ma?

Bagballe EX, może tak trochę sprzętu już w życiu kupiłem i wiem że różnie z tym bywa ja na swoja amazonke nie mogę jak na razie powiedzieć złego słowa bo nie mam na co co prawda na zboża dużo nie się bo mam ich w granicach 15-20ha większość to łąki ale na łąkach jest zawsze ładnie i równo. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam poskiego Strumyka za 600zł (kilka lat temu). Tarcza z nierdzewki, kosz z laminatu. W kosz wchodzi 450kg saletrzaku. Sieje (po przestawieniu łopatek) na 12m równomiernie, na 14-15 też daje radę, ale nie wszystko.  Jedyna jego wada to mały kosz zasypowy, mi by odpowiadał taki na 600kg. Może kiedyś mnie będzie stać na Bogbale :D ale jak się nie ma co się lubi  .....

Mój Strumyk ma duży talerz na 6 łopatek (około 60cm średnicy bez łopatek), wdziałem z małym talerzem, nie wiem, na ile jest to w stanie coś rozsiać.

Ojciec dorobł bezkosztowo zamykanie z kabiny, ekstra sprawa.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

To zależy, jak wysoki masz ciągnik. W C-330 może nie, ale jak sieję MTZ-tem  to sięga. To znaczy rozumiem, że w pszenicy, bo w życie nie ma szans :D

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

U mnie wystają fabrycznie kilka cm (około 2) poza tarczę. Widziałem takie, że łopatki są równo w brzegiem tarczy. No i tarcza ma sporą średnicę. Poza tym mam kilka otworów do ustawienia kąta łopatek. Trzy mam ustawione na bliższy wysiew, 3 na dalszy. Na moje potrzeby to wystarcza.  W sumie to przydał by mi się jeszcze opryskiwacz na 12m, to mógłbym robić ścieżki, bo teraz nie robię. Pożyczam opryskiwacz, żeby jeździć jednym śladem, a na małych kawałkach to bez różnicy

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

No właśnie u mnie też jest zmiana kąta łopatek i jak się zmieni to sieje bardziej na lewo a jeżeli na 1 otwór są wszystkie to sieje bardziej na prawo. Muszę zobaczyć ile c dało by radę wydłużyć łopatki może bym uzyskał 12m

Opublikowano

Ja mam amazone zaf 603 od ok 4 lat i tylko olej dolałem i pracuje na ok 18 ha i na 12 równo dorzuca choć łopatki nie są już w super stanie ;) A jeśli chodzi o zetora 62xx 72xx to niech ich nikt nie porównuje do C-360 bo uciągiem 60-tka im nie dorasta bo też posiadam ursusa i zetora :))

Opublikowano

Heh, głupie może pytanie. A jak wlałeś ten olej?. Bo ja mam zaf 604 i nie ma żadnego korka, 2 lata temu mi uzupełniał wujek, przy okazji delikatnych przeróbek ale już nie będę miał okazji spotkać tej osoby. Przewrócić na bok i rozkręcić przekładnię czy jak?? :D

Opublikowano

@koczas dokładnie ja tak też robiłem, na bok i odkręciłem dekiel wlałem olej i zakręciłem. Z tyłu powinien być wizjer ;) olej przekładniowy wiem że był gęstszy , musiał bym zobaczyć w garażu także jak chcesz dokładny olej to napisz na priv ;) 

http://olx.pl/oferta/claas-mercator-60-sieczkarnia-oryginal-sprowadzony-CID757-ID96ghw.html#caed87ee6a;promoted

Długo sprzedaje tego classa ale jednego sprzedał :)

Opublikowano

@koczas dokładnie ja tak też robiłem, na bok i odkręciłem dekiel wlałem olej i zakręciłem. Z tyłu powinien być wizjer ;) olej przekładniowy wiem że był gęstszy , musiał bym zobaczyć w garażu także jak chcesz dokładny olej to napisz na priv ;)

http://olx.pl/oferta/claas-mercator-60-sieczkarnia-oryginal-sprowadzony-CID757-ID96ghw.html#caed87ee6a;promoted

Długo sprzedaje tego classa ale jednego sprzedał :)

Dzięki wielkie, musze podejrzeć co tam się dzieje. Jak coś to się odezwę o ten olej jeszcze raz dzięki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v