Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie normy wysiewu są owsa ? Ile sztuk siejecie ? I pytanie czy coś na ochronę stosujecie czy tylko skracanie i coś na skrzypionki ewentualnie i wsio ? I ile N przedsiewnie i w fazie krzewienia dajecie ? Pytam bo chce zasiać a nigdy tak owsem nie interesowałem się . 

Opublikowano
Dnia 15.01.2024 o 17:00, Strongman napisał:

Ja to akurat na łonki ekologiczne dałem,ph ok i niski teren wilgoć była I trawa identyko jak tam gdzie i nie stosowałem.

Też nie mogę jakoś uwierzyć w działanie tych bakterii. Jak regularnie gleba dostaje obornik, oraz pH jest regulowane, to bakterie i tak powinny w glebie być. 

Opublikowano
Dnia 10.01.2024 o 15:25, Agrest napisał:

I termin siewu co pośrednio z wodą związane.

Praktykuje ktoś 100% azotu pod korzeń?

Mocznik najtańszy ale pewno saletrzak lepszy

Stosuje od x lat nie mam problemów z "odbojami" przy omlocie, i tylko mocznik idzie 

Opublikowano
Dnia 19.01.2024 o 12:39, krzysiek277 napisał:

Panowie  uprawiał ktoś pszenżyto jare zamiast owsa ? Jak to wychodzi, I czy do zbioru jest normalnie z innymi zbożami czy później dojrzewa 

Ja siałem. Mamuta końcem lutego po kukurydzy. Klasa ziemi 3 4 co do nawożenia nie pamiętam musiał bym zerknąć w rozpiski. Zbiór z tydzień później od zimowego w moim przypadku był 14 sierpnia. W tym roku zasiałem kawałek w połowie listopada zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzietycznie można tylko wiechac w pole to w tym roku też sieję. Co do plonu to powiem tak. Nie ważone ale plon wizualnie praktycznie nie różnił się od zimowego.

Opublikowano
Dnia 19.01.2024 o 18:53, Chłoporobotnik napisał:

Siałem tą odmianę razem z jarym jęczmieniem Ella. 3 klasa ziemi, czerwona glina. Po pszenicy poplon, obornik i orka zimowa. Wiosną wszystko przedsiewnie. Czyli 150kg/ha Polifoski 8, 150kg/ha saletrzaku i soli potasowej dałem coś koło 100kg/ha. Posiane 22 czy 23 marca. Oprysk Chwastox Turbo, później siarczan magnezu i Moddus. Plon dla mnie cacy bo około 4,5t/ha ale słoma w nim nie potrafiła dojść. Koszone to było 12 sierpnia, jęczmień już dawno gotowy, ziarno w owsie też a słoma "żywa". Ale ziarno jako takie super. W 2021 też miałem taką mieszankę ale jęczmień Soldo a owies odmiana nieznana, kupiony "od chłopa". Wtedy problemu z tą zielenością nie było. Plon wówczas był podobny. Teraz czekam na eksperymenty z owsem ozimym bo posiali we wsi. Jak im wypali to posieję mieszankę z ozimym jęczmieniem.

Ja chcę sam owies bezłuskowy. Ile tak mniej więcej kwalifikatu muszę kupić na hektar?

Jęczmień Elle bardzo dobrze znam, siałem pewnie z 8 lat dobra, stabilna odmiana ale 7t to max co z niej wycisnąłem. W tym roku odpuszczam jary jęczmień.

Może ktoś robił porównanie różnych odmian owsa bezłuskowego i może coś powiedzieć?

Opublikowano
55 minut temu, usieq96 napisał:

Ja chcę sam owies bezłuskowy. Ile tak mniej więcej kwalifikatu muszę kupić na hektar?

Jęczmień Elle bardzo dobrze znam, siałem pewnie z 8 lat dobra, stabilna odmiana ale 7t to max co z niej wycisnąłem. W tym roku odpuszczam jary jęczmień.

Może ktoś robił porównanie różnych odmian owsa bezłuskowego i może coś powiedzieć?

To zależy od kawałka... Nigdy w niczym nie liczę sztuk na metr ani innych. Myślę, że samego owsa na lepszej ziemi to tak ze 130-140kg. Na cięższej więcej, tak do 180kg. Mieszankę miałem na dwóch kawałkach - jeden ziemia cieplejsza, lżejsza a drugi typowa mokra glina, w dolinie. Na obu posiałem po 170kg/ha. Na tym lepszym było dobrze. Na tym gorszym trzeba było posiać z 200-220kg. 

Opublikowano

gdy gospodarstwo nie jest jedynym zrodlem utrzymania, taki komfort jest zrozumiały. male gospodarstwa na tym bazuja, rentownosc duzych bedzie bardziej narazona na wahania rynku. niestety, male gospodarstwo nie da duzych zyskow. wszystko ma swoje plusy i minusy🤕

Opublikowano

Że tak powiem - moja "rentowność" nie bazuje na żadnych skupach - ani ziarna ani żywca. Tyle co do domu a reszta to typowy "półprodukt" czyli jednym słowem drobne przygotowania już w kuchni klienta i można wrzucić do przysłowiowego gara.

Opublikowano

mozna powiedziec, ze tak jak chca to unijni komisarze, od pola do stolu, w zasiegu gminy badz powiatu 😃 francuzi maja takie podejscie do lokalnego rolnictwa. jednak oni nie wymyslaja przepisów z dupy wyjetych, niemozliwych do spelnienia. polacy zawsze byli bardziej restrykcyjni, niz inne panstwa. jak by zalezalo naszym wladza, na zniszczeniu wszystkiego co lokalne, odwrotnie niz np. we francji. moze to celowe dzialanie, by zrobic miejsce dla sprzedazy w marketach?

Opublikowano

Dobrze ze w zeszłym roku kupiłem owies z centrali i mam na ten rok bo jak miałbym kupić w tych cenach to zapomnij o opłacalności, na ciężkich ziemiach i 30letnim poznaniakiem to muszę wysiac 200kg to same nasiona ponad 500zl kombajn 450zl, dalej nie chce mi się liczyć... a widzę po ruchu na forum że nowa moda na owies jak ze słonecznikiem 2 lata temu

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez darek16
      Jak zwalczyć dziki owies w zbożu wiadomo z roku na rok jego jest więcej,Może to przez to ze za dużo dajemy obornika???
    • Przez damianus2222
      Witam, chce kupić owies z centrali nasiennej i chce wziąć po tonie odmiany RAJTAR oraz BINGO, czy ktoś siał może podobne odmiany ??? zasiane będzie na klasach od 3 troche aż do 6 bo takie jest zróżnicowanie na 3 polach łącznie ok 17 ha. Pod korzeń dostanie napewno od 150 - 180 kg polifoski 8, a następnie saletry
    • Przez Ceran
      Sprzedam zboże: owies (5 ton) i żyto (2 tony)- możliwość zakupu również mniejszej ilości. Bardzo dobra jakość! Województwo Mazowieckie, Okolice Sokołowa Podlaskiego i Kosowa Lackiego. Telefon:660 564 131
    • Przez GRDawid
      Witam. Mam do sprzedania owies bezłuskowy z tegorocznych zbiorów. Woj, świetokrzyskie. Zainteresownych proszę o odpowiedz.
    • Przez the1mati1
      Czy mogę zrobić kiszonkę z owsa z gorczycą którego przez dwie ostatnie noce trochę omroziło (dwie noce pod rząd po jakieś -3/-4 stopnie)? Taki owies nadaje się jeszcze na kiszonkę? Nie jest za duży może z 20cm. Lepiej w pryzmę czy w bele? Nie  będzie się psuł oraz czy nie zaszkodzi opasą?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v