Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, tlewandowski napisał:

niczym, asl przedsiewnie tylko

nie ma co szukać dziury w całym niczym nie przypalone żadnych odżywek,moczników i żadnego skracania

pełne nawożenie przedsiewne

A reszta zbóż jak? Jak owsy sąsiadów? 

Opublikowano

U nas trochę odżyły po deszczu, bo już były całkiem zwiędnięte

Opublikowano

Co się wydarzyło z tym głuchym owsem to jakiś dramat. Dwa lata temu jak był tu owies, to było czysciutko, a teraz tragedia. Owies sam w sobie zły nie jest, ale takich placów jak na dwóch ostatnich zdjęciach to wszystko do kupy zebrać to by kuźwa z hektar wyszedł (wszystkiego w tym miejscu niecałe 4.5). Pierwsze zdjęcie bingo, drugie aventis, trzecie bingo, czwarte aventis. Do tego owies wysoki w cholerę, skracalem dopiero na 2-3kolanko i w dołkach to mi prawie po klate sięga 

IMG_20210627_105813813~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210627_105945979~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210627_105528853_HDR~2_copy_1802x592.jpg

IMG_20210627_110313984~2_copy_1849x1040.jpg

Opublikowano

zawsze biorę owies z centrali i sieje nim 2-3 lata i znowu z centrali. W tym roku z chytrosci wziąłem owies od znajomego co miał rok po centrali, a dzis zaglądam na pole a tam od zaj....a owsa gluchego! tak to jest zaufać komuś ech

Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

zawsze biorę owies z centrali i sieje nim 2-3 lata i znowu z centrali. W tym roku z chytrosci wziąłem owies od znajomego co miał rok po centrali, a dzis zaglądam na pole a tam od zaj....a owsa gluchego! tak to jest zaufać komuś ech

Gluchy Owies dość łatwo rozróżnić tego właściwego także...

Opublikowano
Dnia 27.06.2021 o 12:42, daron64 napisał:

Co się wydarzyło z tym głuchym owsem to jakiś dramat. Dwa lata temu jak był tu owies, to było czysciutko, a teraz tragedia. Owies sam w sobie zły nie jest, ale takich placów jak na dwóch ostatnich zdjęciach to wszystko do kupy zebrać to by kuźwa z hektar wyszedł (wszystkiego w tym miejscu niecałe 4.5). Pierwsze zdjęcie bingo, drugie aventis, trzecie bingo, czwarte aventis. Do tego owies wysoki w cholerę, skracalem dopiero na 2-3kolanko i w dołkach to mi prawie po klate sięga 

IMG_20210627_105813813~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210627_105945979~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210627_105528853_HDR~2_copy_1802x592.jpg

IMG_20210627_110313984~2_copy_1849x1040.jpg

Ja to mówię, że owies głuchy to ,,inteligentny" chwast, po żniwach mało kiedy wschodzi, wiosną przy niesprzyjających warunkach też w danym roku nie wzejdzie, a w następnym zatrzęsienie go

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

nie przyglądałem się specjalnie ziarnom bo myślałem ze wszystko będzie ok trudno dołożę do interesu i za rok axial zamiast coś na jesien na chwwasty i nasiona z centrali

Tylko to trzeba lat żeby się go pozbyć. U mnie na jednej działce, to teraz 3rok jak nie mam owsa, bo właśnie od uja owsika było. Dwa lata temu pszenżyto pryskane axialem, rok temu gryka/gorczyca/rzodkiew i było czysto dość, w tym roku pszenżyto i jakiś dramat. Na wszystkich polach odpuszczam owies ja najbliższe lata.

1 godzinę temu, Jurek321 napisał:

Ja to mówię, że owies głuchy to ,,inteligentny" chwast, po żniwach mało kiedy wschodzi, wiosną przy niesprzyjających warunkach też w danym roku nie wzejdzie, a w następnym zatrzęsienie go

Na jednym polu miałem od dłuższego czasu i niespecjalnie coś z tym robiłem, także mogę mieć pretensje tylko do siebie, ale tutaj naprawdę było czysto i nagle jebb 

Opublikowano
46 minut temu, daron64 napisał:

ale tutaj naprawdę było czysto i nagle jebb 

owsik z niczego się nie zasiał ,wystarczy raz wymłócić zboże z owsikiem by mieć bank nasion na długie lata.O ile pamiętam nasiona owsika mogą wykiełkować nawet po trzydziestu latach leżenia w glebie

Opublikowano

Mam pszenżyto, bardzo ładne jest ale od dwóch tygodni gdzieniegdzie wychodzi owies głuchy i życica. Odchwaszczane Axial Komplett Pak. Generalnie ciężkie warunki na zabiegi były w tym roku no i chyba dla chwastów idealne warunki są. 

Opublikowano
19 godzin temu, pafnucy napisał:

od czego pryskasz teraz?

Zdjęcie z ubiegłego tygodnia. Zostało mi resztki grzybowek ( tebu, azoksy, prochloraz) z całego sezonu i wypryskalem. 

Może coś pomoże i przetrzyma dłużej owies.bede miał porównanie bo nie wszystko opryskane. 

W ubiegłym roku też pryskalem tylko że była prasja chorób i zabieg był trafiony bo na gestosci miałem 52-53. A ci co nie pryskali ledwo 50 mieli. Oby tylko nie wyschło wszystko