Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Spectra napisał:

Witam jakiś środek na chwasty w owsie chodzi mi szczególnie o perz.

Środek to chyba tylko ten na polu żeby go pościągać kultywatorem i bronami a potem spalić lub wywieźć

Opublikowano (edytowane)

200kg polifoski 6  i 200kg saletrzaku pod korzeń i wysiej ze 180kg owsa i to wszystko na początku potem za jakiś czas chwast i zasilić azotem w miarę potrzeb.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dzikiWschód napisał:

owies posiany w sobotę, pod korzen poszło 100kg mocznika i 250kg poli8 kiedy teraz podać saletrę? Nigdy nie praktykowałem N2 zawsze ograniczałem się do azotu pod korzen i tyle

Jak wejdzie zboże na całości pola w faze 3-4 liścia. Ja w tym roku przedsiewnie tylko 200npk a na drugi liść 200-250kg saletry. Pole po oborniku i przedplonie z gorczycy więc zrezygnowalem z przedsiewnego azotu. Pozatym mocznik za drogi a za wczasu nie kupiłem :)

Edytowane przez Michal014d
Literówka
Opublikowano

Jaki środek na chwasty a dokładniej na miotłę w owsie polecacie ? 

Planuje także w przyszłości dokarmić go siarczanem magnezu z mocznikiem, ale nie wiem w jakich dawkach i w jakim okresie dokładnie, mógłby ktoś doradzić ?

Opublikowano

Mam zasiany owies po 10letniej ekologi, zielsko napewno ruszy ostro, zawsze szedł chwastox ale teraz chciałbym zastosować coś co można dać szybciej i o większych spektrum zwalczanych chwastów, co byście polecili?

Opublikowano
Dnia 3.04.2021 o 09:53, dzikiWschód napisał:

owies posiany w sobotę, pod korzen poszło 100kg mocznika i 250kg poli8 kiedy teraz podać saletrę? Nigdy nie praktykowałem N2 zawsze ograniczałem się do azotu pod korzen i tyle

Ja w piątek posiałem ,  poszło 220 kg ultra 10 i 250 kg canwil a odmiana bingo 

I nie wiem czy jeszcze coś sypać poglównie , bo nie chce skrać a strach że wylęgnie 

Opublikowano
27 minut temu, lolq1660 napisał:

Mam zasiany owies po 10letniej ekologi, zielsko napewno ruszy ostro, zawsze szedł chwastox ale teraz chciałbym zastosować coś co można dać szybciej i o większych spektrum zwalczanych chwastów, co byście polecili?

Gold w dawce 1,2l

Opublikowano
6 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ja w piątek posiałem ,  poszło 220 kg ultra 10 i 250 kg canwil a odmiana bingo 

I nie wiem czy jeszcze coś sypać poglównie , bo nie chce skrać a strach że wylęgnie 

To u mnie~250 NPK 10-20-30 + ~250canwilu i mam przyszykowane 100-150saletry, w zależności od potrzeb. Zawsze dawałem gdzieś 200-250npk i ~150mocznika, potem w granicach właśnie 100-150saletry i przy oprysku z odżywkami dorzucalem trochę CCC i nigdy nie miałem wylegnietego. Mowa o bingo.

Opublikowano

przez ostatnie 5-6 lat miałem bingo i dawałem 250kg poli 6 albo 8 i 100kg mocznika i na tym koniec, czasem położyło miejscami ale to może 5-7% pola. Do karmienia bykow wystarczyło ale w tym roku sprzedałem część to gęstość 42 i kasa slaba dla tego w tym roku posiałem nawigator i oprócz dawki startowej jak zawsze, pójdzie zaleznie od opadow 100-150kg saletry i 1.5lccc + robak i mikro

Opublikowano

Jakie odzywki bedziecie dawac na owies w tym sezonie? Ja planuje zupe dr green+ kristolan czerwony/zielony+ siarczan magnezu+ mocznik. Mieliście może jakies doświadczenie w mieszaniu dr green i kristolanu ze soba? 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dzikiWschód napisał:

przez ostatnie 5-6 lat miałem bingo i dawałem 250kg poli 6 albo 8 i 100kg mocznika i na tym koniec, czasem położyło miejscami ale to może 5-7% pola. Do karmienia bykow wystarczyło ale w tym roku sprzedałem część to gęstość 42 i kasa slaba dla tego w tym roku posiałem nawigator i oprócz dawki startowej jak zawsze, pójdzie zaleznie od opadow 100-150kg saletry i 1.5lccc + robak i mikro

Bingo miało u mnie zawsze 48-52

Edytowane przez daron64