Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zadowolony i chyba niema nic lepszego niż nawigator, ja spasam a co zostanie to sprzedaję,brałem rok temu, z wyleganiem jak z każdym owsem no może ciut sztywniejszy ale ten wigor i te duże ziarnka,i podobno ciężkie bo jeszcze ale jeszcze nie warzyłem,no i ma sporo białka na pasze, same plusy.

• Like 1
Opublikowano

Sieje nawigator już 3 rok odmiana super, lubi się położyć ale ogólnie ok ziarno i dla bydła i na gestosc. Dawałem 150 elplon ster i 200 salmag. Na gestosc leprzy romulus, 

IMG_20200628_091027.jpg

Opublikowano

nie próbowałeś skracac? nawigator jest niższy od bingo?

Michal014d napisał:

Przed chwilą, dzikiWschód napisał:

orientuje się ktoś ile teraz kosztuje nawigator? do tej pory miałem bingo i jestem zadowolony jako pasza dla bydła ale jeśli chodzi o sprzedaz to chciałbym spróbować nawigatora

Z nawigatorem to nwm ale póki miałem bingo to tez myślałem za na pasze dobry dopóki komfortu nie kupiłem ktorego mam do teraz. Komfort to taki niedoceniany lepszy i młodszy zamiennik bingo. I łatwiej sie srutuje bo nie wiesza sie az tak

ktora odmiana jest nizsza komfort czy bingo?

Opublikowano

Jak będzie taki jak bingo to plackiem płozy się nie wytrzyma takiego źdźbła jak bingo. Bingo to inna sztywnosc wiem bo siałem też bingo jak swinki były. 

Opublikowano
52 minuty temu, dzikiWschód napisał:

nie próbowałeś skracac? nawigator jest niższy od bingo?

ktora odmiana jest nizsza komfort czy bingo?

Komfort niższy znacznie. Ma to plusy i minusy bo na moich piaskach i goreczkach to w te dwa lata co susze byly to na górce do kostek i nie bardzo było co kosić ale to nie wina odmiany a pogody. Ale w tym roku pod 5 ton dał i ustał bez żadnego skracania bo nie praktykuje a bingo mysle że by leżał choć na oko niby słome grubsza ma.

Opublikowano

Mogę polecić odmianę Breton,pierwszy rok siałem,wcześniej Bingo miałem.Srednia po żniwach ok.4,5 t/ha,jak woziłem na próbę to miał opadanie na poziomie 55,także jak najbardziej na plus.Zdjęcie poglądowe z maja.

Opublikowano

Też miałem w tym roku Nawigatora i jestem bardzo zadowolony i mogę śmiało polecić. Jak oczywiście dużo azotu i jakaś ulewa mocna czy nawałnica to oczywiście położy się nawet mimo skracania. Na pewno jak każdy owies lubi magnez na jednym kawałku (2ha) dałem kizerytu 100kg/ha no i na tym samym polu (6ha) z tego kawałka sypnęło mi 6 ton a z pozostałej reszty 5 ton. Nie polecę Harnasia, brałem z centrali i objętościowo sporo zajmuje ale wagowo to dramat. Na 12 tonowej przyczepie ważył 6 ton przy tej samej objętości Nawigatora było 9 ton na tej samej przyczepie. Ważone na wadze. 

Opublikowano
2 godziny temu, pawelus1986 napisał:

Też miałem w tym roku Nawigatora i jestem bardzo zadowolony i mogę śmiało polecić. Jak oczywiście dużo azotu i jakaś ulewa mocna czy nawałnica to oczywiście położy się nawet mimo skracania. Na pewno jak każdy owies lubi magnez na jednym kawałku (2ha) dałem kizerytu 100kg/ha no i na tym samym polu (6ha) z tego kawałka sypnęło mi 6 ton a z pozostałej reszty 5 ton. Nie polecę Harnasia, brałem z centrali i objętościowo sporo zajmuje ale wagowo to dramat. Na 12 tonowej przyczepie ważył 6 ton przy tej samej objętości Nawigatora było 9 ton na tej samej przyczepie. Ważone na wadze. 

Tez zauważyłem że od 3 lat co zaczalem sypac 150kg kizerytu dodatkowo pod owies od tamtej pory co roku 6t, wczesniej jak bylo 4 bylo dobrze ale od 3 lat sieje 170 180 kg a kiedys po 250 i to tez może miec znaczenie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pawelus1986 napisał:

ważył 6 ton przy tej samej objętości Nawigatora było 9 ton

1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

To jaka musiała być różnica w gęstości tych owsów? 

27 minut temu, pawelus1986 napisał:

53  43 

Musiałbyś mieć jeden 40, drugi 60 żeby Ci taką różnica wyszła w wadze. Czy przy innej gęstości proporcjonalnie więcej/mniej

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Pany powiedzcie co ma największe znaczenie na gęstość owsa żeby miał te 50 najmniej odmiana, ilość opadów czy może jakieś specyficzne nawożenie którego nie stosuje bo tylko npk+ N przedsiewnie i na 4lisc znów N w postaci saletry i odchwaszczanie i tyle może cos źle robię? Czy wogole da sie to osiagnać na 5-6klasie czy tylko na lepszych ziemiach? Może ktoś mnie oświeci :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Pany powiedzcie co ma największe znaczenie na gęstość owsa żeby miał te 50 najmniej odmiana, ilość opadów czy może jakieś specyficzne nawożenie którego nie stosuje bo tylko npk+ N przedsiewnie i na 4lisc znów N w postaci saletry i odchwaszczanie i tyle może cos źle robię? Czy wogole da sie to osiagnać na 5-6klasie czy tylko na lepszych ziemiach? Może ktoś mnie oświeci :)

Gęstość siewu /obsada, odmiana, nawozenie, pogoda.