Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu nie o termin siewu a raczej o zasobności gleby chodzi.

Perspektyw on już nie ma.

Jakie ph?

Azot to nie wszystko, wydaje mi się że braki magnezu są spore.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tu nie o termin siewu a raczej o zasobności gleby chodzi.

Perspektyw on już nie ma.

Jakie ph?

Azot to nie wszystko, wydaje mi się że braki magnezu są spore.

pH w granicach 5.5-5.7 było i na ściernisko 2t weglanowego z Bukowej poszło.Pod korzeń 200kg polifoski magnez był na średnim poziomie. 

Opublikowano (edytowane)

Przy takim PH owies powinien szumieć już. Pewnie te przymrozki zimno i sucho robotę zrobiło 

Edytowane przez Mariu
  • Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Mariu napisał:

Przy takim PH owies powinien szumieć już. Pewnie te przymrozki zimno i sucho robotę zrobiło 

Wydaje mi się jak kolega wyżej pisał po zasianiu padało u mnie z dwa trzy dni a później od razu dość ostre ciepło i na wierzchu się skorupa zrobiła.Moze jakbym lekkimi bronami ruszył byłoby lepiej.

Opublikowano

U mnie sąsiad siał 10 marca (wschodnie Podlasie) to mu deszcz dzień później tak przybił, że do tej pory nie powychodził jak trzeba. Ja siałem 18 marca i w zależności od pola ale wygląda znacznie lepiej. Także wszystko ma po trochu znaczenie. Na jednym polu mam bardzo wysoki magnez i pojawiły się żółte placki ale pojechałem siarczanem magnezu i manganem i efekty widać. Co do skracania też mam pytanie jaką dawką dajecie Moddus ? Chcę skrócić na dwóch polach i zastanawiam się czy dać 0,2 Moddusa czy od razu 0,4 tak jak producent zaleca.

Opublikowano
5 godzin temu, damianos95 napisał:

Czym bedziesz odchwaszczal ?

Ladnie wyglada :)

Zostało mi troche Granstaru Ultra sx z tamtego roku a reszte Goldem polece. Najgorzej ze trzeba juz pryskac i regulowac i nie ma jak bo warunki nie pozwalaja😐

Opublikowano
damianos95 napisał:

14 minut temu, dzikiWschód napisał:

ile mógłbym podać mocznika i siarczanu teraz na owies, siany 15.03?

Ja sialem 16 marca i bede dawal 15kg 

Odchwaszczales juz ? W jakiej fazie masz owies ?

Ja mam chwastox  turbo i czekam za odpowiednia pogoda bo pada albo wiatr

Myslicie ze nie bedzie za pozno na odchwaszczanie po weekendzie ? 

tak chwasty zalatwilem 2 tygodnie temu goldem 1l/ha ja polece w sobotę po 25kg mocznika i siarczanu a do tego CYPERKILL na skrzypionke na 2 ha

Opublikowano

Pryskalem owies znajomemu to jakaś masakra. Ładny choć rzadki a część nasion jakby dopiero niedawno wyszłam z ziemi. Na innym kawałku bardzo ładny siany tego samego dnia i identyczne nawożenie.

Opublikowano

Bo przez te suszę w kwietniu nie po schodziło wszystko teraz jeszcze wychodzi u mnie też na jednym tak jest i jeszcze tego nie pryskalem od chwasta czekam bo przymrozki dwa dni będą 

Opublikowano

A jak to jest z Goldem w poźniejszych fazach? Na etykiecie pisze do pierwszego kolanka. Owies aktualnie ma kolanko 2cm nad węzłem ale ma byc 3dni przymrozków i bede pryskał pewnie po niedzieli. Nie bedzie za późno? Nie przypale owsa?

Opublikowano

Kiedy siales owies ? Ja sie chetnie dowiem jak jest ze stosowaniem chwastocu turbo w pozniejszej fazie ??  Bo nie bylo szans opryskac wiatr a teraz przymrozki zabieg bede wykonywal po niedzieli a sialem 16 marca

Opublikowano

W zeszłym roku pryskalem w nawet w późniejszej fazie jak Ty i żadnego problemu nie było z owsem, gorzej z rumianami bo pojedyncze chwasty wyrośnięte tylko zlamalo i odbily ale reszta ok. Przed przymrozkami nawet się nie wybieraj bo szkoda czasu i kasy a po ostatnim przymrozku odczekaj dzień żeby się owies zregenerowal. Jak będzie zimno to owies praktycznie będzie stał w miejscu więc termin nie ucieknie

Opublikowano

Moje siane 17 marca jak dobrze pamietam. Kiedys pryskałem chwastoxem turbo jak owies był w kolano i nic sie nie stało. Ale w sumie duzo zależy od warunkow.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Szron88 napisał:

Moje siane 17 marca jak dobrze pamietam. Kiedys pryskałem chwastoxem turbo jak owies był w kolano i nic sie nie stało. Ale w sumie duzo zależy od warunkow.

No wlasnie słyszałem ze mozna pryskac pozniej ale nie wiedzialem chcialem sie upewnic 

Jezeli nie uszkodze owsa to mysle ze i jęczmieniowi sie mic nie stanie 

Sam pryskalem kiedys pszenzyto ozime poczatkiem maja bo robilem poprawke i nic sie nie stalo

W jakich warunkach pryskales ? Dodajesz mocznik odzywki do herbicydu ? Slyszalem ze dodatek mocznika daje lepsze efekty dzialania dziala jak adiuwant 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Nie pamietam bo to bylo kilka lat temu wiec nie wiem jakie były warunki. Z reguły nie dodaje nic do herbicydu. Mocznik faktycznie działa troche jak adiuwant.

Opublikowano

Dostał dziś 0,7 CCC 4kg mocznik 4kg siarczan magnezu 2l mikro. Na hektar obawiam się tylko przymrozków. 3 kolanko już widoczne... Macie jakieś doświadczenia z CCC i przymrozek? Pogoda pokazuje że będzie 6 stopni ale o 5 rano szyba zmrożona była... 

IMG_20200520_145703.jpg

Chwasty już 10 dni temu trafiłem dobre warunki dziś CCC i odżywki a tu przymrozkami straszą. Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś miał negatywne efekty po ccc i przymrozku.. 

IMG_20200520_145709.jpg

IMG_20200518_090916.jpg

Opublikowano

Jak nad ranem jutro wyskoczy jakiś przymrozek to czy jak bym jutro poleciał w dzień po owsie moddusem 0,3l to będzie miało jakieś negatywne skutki ? ma być dziś ostatnia zimna noc następne już w okolicy 10 stopni do tego jutro mają być dobre warunki do oprysku. Po niedzieli znów wietrznie może jakiś deszcz i do tego ponad dwadzieścia stopni

Opublikowano

teoretycznie powinno się doczekać przynajmniej 1 dzień po przymrozku, też planowałem jutro zabiegi ale czekam do rana jak będzie wyglądała sytuacja bo wolę się wstrzymać kilka dni jak przypalic liść flagowy

MalyRolnik18 napisał:

Panowie czy jak popryskam owies samym siarczanem magnezu siedmiowodnym w ilości 15kg/ha to nabierze ciemniejszego koloru ? (Owies w fazie krzewienia).

Na pewno nie zaszkodzi bo ciemny kolor to daje głównie azot a siarczan magnezu wspomaga przyswajanie azotu więc na pewno poprawi kolor

Opublikowano

A co po przymrozku przypali ? szybciej słabiej zadziała jak już, przypalić może jak pryskać w wysokiej temp jak mają być ponad dwadzieścia stopni po niedzieli, no chyba że się mylę :P 

Opublikowano

Może nie tyle "przypalić", co uszkodzić liście, sam widziałeś ile osób w tym roku w pszenzytach , pszenicach miało pouszkadzane górne liście po zabiegach, ale w sumie były to niższe temperatury przez dłuższy czas