Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas tez dzis padło jakies 20-25litrow. Wczoraj poszło N2 w ozimych w postaci mocznika i saletra na łąki bedzie ładnie. Owies też wkońcu ruszy bo siedziała szpilka przez te mrozy nic nie ruszało sie tylko żółkło no i wkońcu noce bez przymrozkow. Po świętach lecimy z T1 w ozimych😀

Opublikowano

Cieszę się i to bardzo bo opady niby na mapach co raz ale guzik, pokropi trochę i tyle tego a teraz to co innego więc kto mieszka od Białegostoku w stronę krakowa może liczyć na mocny deszcz.

Opublikowano

Panowie problem z owsem, ale i nie tylko bo nawet łubin żółty tam się przebarwił, czego może brakować? Magnezu? Manganu? Potasu? Na tak młodych roślinach widać już niedobory. Dodam że przy równaniu bruzdy wymieszałem głębiej wapno magnezowe i tam już takich miejsc nie ma. Jest sens odzywać to teraz siaczanem magnezu? 

IMG_20190423_093721.jpg

IMG_20190423_093809.jpg

Opublikowano

U mnie podobnie jest w owsie. Ja planuja oprysk sierczanem magnezu ok. 12.5kg, plonvit zboże ok 2l i może sie poprawi. Nowe liście, które rosną są zielone i wydają się zdrowe.

Opublikowano

Nie słuchaj że tam szkoda ratować itd... masz zamiar coś robić to rób pryskaj

U mnie dwa czy trzy lata temu początkiem kwietnia wyglądał tak

8a7320028aa1be6egen.jpg

dostał oprysk siarczanem, plonvitem i wapnovitem dwa razy w odstępach tygodniowych

i w maju był już taki

df631938a90d9b84gen.jpg

Czyli co nie warto ratować... w tym roku zapewne będzie to samo bo już na kilku liściach widziałem takie przebarwienia, ale będzie widać co będzie się działo dalej jak się nasili pójdzie oprysk

Opublikowano

To co lepiej siedzieć sobie na forum i nic nie robić :P jak nic nie da to i tak jest w plecy a jak wyda parę złotych na ten oprysk to już aż tak chyba nie zbiednieje ale się przekona co i jak. Co do opadów gdzie jakieś tam były gdzie nie jak u Ciebie nie padało to nie znaczy że wszędzie :) W okolicy widzę pojawiające się takie przebarwienia w poprzednich latach wielu kolegów takie coś miało owies jest podatny na takie coś. U mnie w galerii ostatnie foto owsa jest zielony ale w prawym dolnym rogu nad napisam agrofoto widać dwa liście z przebarwieniem będzie widać co dalej czekam az podrośnie wtedy pójdzie dolistny aby jak najwięcej z oprysku zostało na liściu a nie na ziemi :) 

Opublikowano
Dnia 21.04.2019 o 12:06, Karol06 napisał:

Napisz tu, tu każdy podaje co podał itd. nikt tego za reklame brał nie będzie na pewno. Ja zamierzam za tydzień/półtorej dać mocznik dolistnie, siarczan i mikrokomplex. Nawożenie NPK już w owsie zakończyłem i więcej dawać nie zamierzam ;) 

Więc tak; siarczan magnezu siedmiowidny ok 12 kg bor 50g na ha cynk 100g na ha miedź 100 g na ha black jack 0,5 l na ha podobno zawart tam leonardyt powoduje intensywny przyrost systemu korzeniowego. Uznałem za wskazówkami że kukurydza wyciągneła papu a ze ta roślina  często jest na polach pomysł by uzupełnić mikrusy pod jej wymagania. I ten specyfik by zaczęły rośliny jeść. Byłem dziś na polach i praktycznie wszystkie rośliny mają oznaki życia nawet to pszenżyto z marginesu.

Opublikowano

Mozecie powiedziec co jest z mieszanka zbozowa ogolnie susza itd ale sa paski roslin i place zoltych roslin i na jeczmieniu widac ze najstarsze liscie od gory maja kolor czerwonawy co to moze byc jeszcze na jeczmieniu widac jeszcze niewielkie dziurki podluzne na lisciach 

Co na to zastosowac ? 

Dodam ze to mieszanka jeczmienia owsa i pszenicy 

Siew  25 marca pod korzen 200kg mocznika i 200kg polifoski 6 na hektar