Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

@soltys48 Co tu uzasadniac, na moich glebach V i VI klasy najlepiej sprawdza sie saletrzak ( nie wiem jak na lepszych ziemiach ) testowalem i w roku suchym i w mokrym na jednym polu te trzy rodzaje nawozow i w tym czy w tym najlepiej wypada wlasnie saletrzak mocznik w suchym roku absolutnie a w mokrym na zboze jare dziala dopiero koniec maja kiedy to jest nie potrzebne. Po saletrze w ogóle zadnych oznak ani plonu. Takze na takie gleby tylko saletrzak.

A w czym saletrzak różni się od salersy poza mniejsza zawartością Ń i granulatem?

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Ja jestem za saletrzakiem pod korzeń.Mocznik zakwasza glebę a saletra może być ale saletrzak do tego lepszy.

U nas Nie używamy saletrzaku bo to jest najdrozszy azot

W tamtym roku mialem owies i zaraz po siewie polalem go 150l rsm i efekt był zadowalający ale nie mam porównania bo pierwszy raz miałem owies i w tym roku już nie sieje 

Opublikowano (edytowane)

Raz używałem rsm i nie byłem zadowolony.

1.Trzeba brać całe auto bo tak na 1000 może być chrzczony

2.Pali rośliny jak się nie trafi w odpowiednie warunki.

Jest maj tańszym azotem wiem o tym i ma wiele zalet jak dozowanie i formy azotu i szybkość działania., ale wole nawóz zresztą mam w miarę precyzyjny rozsiewacz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

zanim zboza jare zaczną korzystac z azotu musi upłynąć około 4 tygodni a siejąc na glebach przepuszczalnych azot wraz z opadami zostanie wypłukany 

Wypłukiwanie:

• Gleby piaszczyste: opad deszczu w ilości 10 l/m2 może przemieścić azot w formie azotanowej (NO3) aż o 12 cm w głąb profilu gleby.
  • Gleby ciężkie: utrata azotu w formie azotanowej (NO3) od 7 do 23 kg rocznie.

Denitryfikacja/ulatnianie:

To utrata 10 % azotu azotanowego w ciągu trzech dni w glebie nasyconej wodą oraz utrata kolejnych 10 % każdego kolejnego dnia, kiedy gleba w dalszym ciągu jest nasycona wodą (tzn. w glebie mokrej w ciągu czterech dni traci się co najmniej 20 %).

Nie wiem czy to coś istotnego ale 12 cm to conajmniej połowa systemu korzeniowego w fazie początku krzewienia.  

A co do strat azotanowego to wyglada na to że moje pszenżyto straciło na niektórych działkach ponad połowe azotanowego🤔

wywywanie i straty w powietrze istotna sprawa ale nie obstawiał bym tak dużych wartości.. ale mogę się mylić😉

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, rolnik31 napisał:

@soltys48 jak wyglada u ciebie owies ? Może już szpilkuje ? 

Wrzuciłem tu chyba w sobotę zięcia 

5 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

@soltys48 Tym ze saletra działa szybko ale krótko a saletrzak wolniej ale dłużej tak wynika z moich obesrwacji.

Obserwuj dalej

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

XTRO, sieją już u was owies czy czekają jeszcze ludzie?

na razie nie sieją. ruszyli z gnojowicą ale z tego co widziałem to lali po oziminach.

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

czy ktoś na wschodzie okolice siedlec Łosic już sieje owies?

Opublikowano
10 godzin temu, rolnik31 napisał:

Nie wiem jak u was ze stanowiskami ale 400 nasion to dla mnie za mało jak na owies, ja sieje od 470 nawet pod 600 jak swój gorszy materiał. Posiałem kiedyś 150kg obsada coś koło 400 to za rzadki był zdecydowanie. Niby ziarko grubsze ale to i tak mi nie odpowiadało. 

Stosujecie jakieś fungi na owies ? 

Stanowisko to wieczna monokultura zbożowa, pH nieznane jak i reszta składników. Ustawiłem się na 170 kg/ha czyli max 450 roslin/m2. Przy 600 roslinach to mi chyba skali na siewniku zabraknie. U mnie ogólnie większe obsady lepiej się sprawdzają niż te niższe, pewnie ze wzgledu na gorsze jakościowo działki. Drugi rok sięje owies, poprzedni rok ciężko cokolwiek powiedzieć bo susza zrobiła swoje i nie mialo to znczenia czy 400 czy 550 roslin na metrze. Myslisz zeby zwiekszyc sie na 500 roslin albo wiecej?

7 godzin temu, jarecki napisał:

zanim zboza jare zaczną korzystac z azotu musi upłynąć około 4 tygodni a siejąc na glebach przepuszczalnych azot wraz z opadami zostanie wypłukany 

Wypłukiwanie:

• Gleby piaszczyste: opad deszczu w ilości 10 l/m2 może przemieścić azot w formie azotanowej (NO3) aż o 12 cm w głąb profilu gleby.
  • Gleby ciężkie: utrata azotu w formie azotanowej (NO3) od 7 do 23 kg rocznie.

Denitryfikacja/ulatnianie:

To utrata 10 % azotu azotanowego w ciągu trzech dni w glebie nasyconej wodą oraz utrata kolejnych 10 % każdego kolejnego dnia, kiedy gleba w dalszym ciągu jest nasycona wodą (tzn. w glebie mokrej w ciągu czterech dni traci się co najmniej 20 %).

Kolego, pełna zgoda, ale rozmowa tyczyła się saletry ogólnie, jako nawozu, a nie pod korzeń w zbożach jarych. Ktoś wyżej napisał że saletra to w ogole "nieporozumienie, chyba ze na klos w oziminach". Do tego się odnosiłem.

Opublikowano (edytowane)

Bo u nas bliżej Syberia i dla tego czekamy.😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Bingo i Breton. Na co czekacie? Ja bym posiał 1.5tyg temu jak ziemia pusciła ale albo jakaś sprawa albo deszcz. Z owsem się nie czeka.

ja tak samo, nawet zły jestem że sieje dopiero teraz a nie wcześniej

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał:

Bingo i Breton. Na co czekacie? Ja bym posiał 1.5tyg temu jak ziemia pusciła ale albo jakaś sprawa albo deszcz. Z owsem się nie czeka.

Też będę siał Bretona, jaką obsadą siałeś bo u siebie będę siał swoim materiałem