Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tym roku też idzie bingo z centrali (1950 zł/t) plus domieszka jęczmienia ( ta sama cena) . Około 200/220kg /ha. Pod korzeń 250 kg poli 6 i później 250 kg Saletra amonowa. Powinno wystarczyć. 

Edytowane przez TheRolnik1992
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Jaki przedplon? Obornik jakiś był?

Nieznana mi jest dokładna historia tego pola, ale to przeorany ugór, obornika nie było. Ja osobiście owsa już nie sieje, ale kolega z którym współpracuję będzie siał i mu pomagam.

1 minutę temu, TheRolnik1992 napisał:

U mnie w tym roku też idzie bingo z centrali (1950 zł/t) plus domieszka jęczmienia . Pod korzeń 250 kg poli 6 i później 250 kg Saletra amonowa. Powinno wystarczyć. 

Gdzie taka cena na bingo??

Opublikowano
1 minutę temu, karolr2 napisał:

Planować to sobie można jak narazie jest sucho 2 kręgi w studni widać. W tamtym roku o tej porze pompowałem wodę ze studni do rowu żeby podwórko osuszyć 

Tak samo u mnie. W zeszłym roku to auta minęły na podwórku a teraz to ma boso idzie chodzić. 

1 minutę temu, KlimekPL napisał:

Gdzie taka cena na bingo??

Gm. Kartuzy pomorskie

Opublikowano

Ja zakupiłem nawigatora po 215zl. Patrze ze jakies planu co do siewu macie u nas na wschodzie to moze za miesiąc pojde zobaczyć czy wjade😀. Co do samego owsa 42.08mtz in 96%zk bede siał około 160kg co daje 370szt/m. Ziemia 5kl. Poplon dość duzy był zalany pofermentem z biogazowni stalerzowany i zaorany na zime. Z nawozów przedsiewnie 150-200kg Holist i 100mocznika. Pozniej pogłównie jeszcze z 80kg mocznika jak bedzie padać powinno dać ładny plon.

Opublikowano
39 minut temu, soltys48 napisał:

Jaki przedplon? Obornik jakiś był?

Po pzreliczeniu czego?

Przeliczeniu mtz i sily kielkowania ido tego +20% i u mnie jest oki 

Plon w tym roku 3.5-4t z ha gestosc waha sie od 52-55 

Malo sieje owsa w czystm siewie czesciej w mieszance z jeczmieniem i czadami troche pszenicy a i tak wszystko skarmiam zwierzetami 

Opublikowano

Nie lubelskie tylko podlaskie. Do siewu jeszcze daleko. Znając pogode u nas zima napewno jeszcze powroci w marcu. Fakt ze ziemia odpuściła ale jest błoto. Dzis przymrozek -3 w sobote ma być do -10 takze poki co nie ma co śpieszyc sie z ruszaniem w pole.

Opublikowano

U mnie to i już można iść siać owies bo ziemia się już nadaje nie za mokro nie za sucho tylko właśnie Podlasie i nie wiadomo jak z pogodą jeszcze będzie. Jak by powrotu zimy nie było to po 10 marca trzeba coś zacząć robić

Opublikowano

U mnie pólnocne podkarpackie gliny dość dobrze obeschly, slonce i wiatr robią robotę. Śmiało możnaby siać owies, ale wydaje mi się, że lepiej jeszcze poczekać i jak taka pogoda sie utrzyma to pierwsze dni marca trzeba bedzie siać

Opublikowano
18 godzin temu, Szron88 napisał:

Ja zakupiłem nawigatora po 215zl. Patrze ze jakies planu co do siewu macie u nas na wschodzie to moze za miesiąc pojde zobaczyć czy wjade😀. Co do samego owsa 42.08mtz in 96%zk bede siał około 160kg co daje 370szt/m. Ziemia 5kl. Poplon dość duzy był zalany pofermentem z biogazowni stalerzowany i zaorany na zime. Z nawozów przedsiewnie 150-200kg Holist i 100mocznika. Pozniej pogłównie jeszcze z 80kg mocznika jak bedzie padać powinno dać ładny plon.

pogłownie to ja bym zrezygnował z tego mocznika i zamienil go na np: saletre. W tamtym roku zrobilem podobnie jak ty i mialem o 2 tyg później żniwa Co skutkowało wylegnieciem  i z pieknego owsa(mieszanki) były tylko legi i porosty  🙁

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Łączenie ok 10ha

To naprawdę spore ryzyko ,kiedyś posiałem w podobnym terminie i już nigdy więcej tego nie robię , może akurat Tobie się uda 

Powodzenia , i napisz co raz jak wygląda ten owies 

Opublikowano
3 godziny temu, Marecki2922 napisał:

To naprawdę spore ryzyko ,kiedyś posiałem w podobnym terminie i już nigdy więcej tego nie robię , może akurat Tobie się uda 

Powodzenia , i napisz co raz jak wygląda ten owies 

zawsze staram sie pisać jak jest bez kolorowania

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

he a u mnie teraz też 8 ale na plusie🙄

Jak mam z rana wyjazd, to kuźwa śnieg i mróz. Do niedzieli nawet - 10 w nocy zapowiadają. Potem cieplej i znów w nocy do - 5-6pokazuja