Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Ogon988 napisał:

Witam. Praktykował ktoś wcześniejszy siew owsa nawet po koniec lutego? Jeszcze z tydzień i myślę że u mnie można zacząć prace polowe , a wiem że chyba w tamtym roku ktoś tak zasiał z tego forum  i ciekawi mnie co z tego wyszło.

Kiedyś tak posiałem , efekt był taki że wschody trwały przez miesiąc albo i dłużej  , przed żniwami miałem pole łaciate zielono-żółte więc czekałem aż zielony dojrzeje a wtedy opadł ten który powschodził jako pierwszy  , więc nie polecam,  ale może takie coś się udać gdyby było dostatecznie długo ciepło aby wszystkie ziarna skiełkowały 

20 minut temu, daron64 napisał:

U mnie bez sensu swoim, bo mialem sporo gluchego kurwiszcza. 

Jak miałeś to niestety i będziesz miał , głuchy w większości obsypuje się przed żniwami , potrafi wykiełkować z 30 cm i ziarna mają zdolność kiełkowania nawet po 7 latach w glebie , bardzo wredne bydle 

Opublikowano

Witam planuję pod bingo w tym roku sypnac 250kg poli6 i zastanawiam się nad mocznikiem 100kg w jednej i jedynej dawce. Wystoi do żniw bez skracania?

Opublikowano

Ja planuję ok 300kg ultry 5 i 250 saletrzaku, późnej mocznik dolistnie. Owies miał być dziś wysiany ale pogoda paskudna i odpuściłem. Z owsem mam małe doświadczenie więc jak coś jest źle to śmiało

Opublikowano (edytowane)

Moja rada do owsa to nie siejmy to więcej jak 200kg na hektar. Oraz patrzcie panowie w jakim nawozie jest najtańszy kilogram nawozu. Warto zwracać na to uwagę. 

Ja swój planuje w przyszlym tygodniu zasiać o ile pogoda pozwoli. 250 Poli 6 i 200 saletrosanu 26 i potem na krzewienie 150 saletry i może jedno skracanie z fungi poleci do 180 zł zabieg 

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano

A 200kg mocznika przedsiewnie jako jedyna dawka będzie oki? Do tego 300kg poli 6. Nawożenie jak na owies bogate bo i stanowisko konkretne - od IV do III klasy. Więc liczymy również na konkretny plon.

Opublikowano
58 minut temu, soltys48 napisał:

Jaka norma wysiewu?

Bo przy prawie 100kg  N utrzymać owies bez skracania to sztuka

Owies sieje zazwyczaj bingo okolo 240-270kg na hektar wychodzi po przeliczeniu. Nawozenie jak pisalem wyzej nie skracam mnie stosuje fungi jedynie raz oprysk mikro +siarczan magnezu siedmiowodny i mocznik w ilosci 8-10kg na 100l wody i do zniw stoi oczywscie odchwaszczanie tez 

Opublikowano

Ja w tym roku planuje posiać owies 190kg na hektar,a na ugorze gdzie jesienią było tylko zaorane 250kg na hektar.Owies będzie zaprawiany,co do nawozu to 150kg mącznika i 200 poli 6.

Opublikowano
43 minuty temu, KlimekPL napisał:

A 200kg mocznika przedsiewnie jako jedyna dawka będzie oki? Do tego 300kg poli 6. Nawożenie jak na owies bogate bo i stanowisko konkretne - od IV do III klasy. Więc liczymy również na konkretny plon.

Jaki przedplon? Obornik jakiś był?

17 minut temu, damianos95 napisał:

Owies sieje zazwyczaj bingo okolo 240-270kg na hektar wychodzi po przeliczeniu. Nawozenie jak pisalem wyzej nie skracam mnie stosuje fungi jedynie raz oprysk mikro +siarczan magnezu siedmiowodny i mocznik w ilosci 8-10kg na 100l wody i do zniw stoi oczywscie odchwaszczanie tez 

Po pzreliczeniu czego?