Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, piotr19973 napisał:

A drogie takie badanie Jest ? I gdzie takie coś zrobić? . Mieszkam w woj. Mazowieckim

Pobierasz za pomocą zwykłego szpadla próbki ziemi na głębokość około 25cm z całego pola. Bardzo ważne jest, aby zebrać całą pionową warstwę 25cm. Mieszasz potem w wiadrze całą ziemię i część takiej mieszanki przesypujesz np do torebki foliowej tak abyś miał tam około pół kilo ziemi, oznaczasz ją jakimkolwiek numerkiem, jedziesz do Warszawy na Rembertów na ulicę Stanisława Żółkiewskiego 17, tam oddajesz tą próbkę i wypełniasz stosowne dokumenty (wszystko ci pani lub pan w biurze powie). Potem płacisz w kasie 13,12zł za podstawowe badanie pH i makroelementów. Czekasz od tygodnia do czterech tygodni na wyniki. Przyjdą pocztą lub na e-mail, w zależności jak sobie zażyczysz. Ja wybrałem pocztę, bo w mojej skrzynce mailowej taka wiadomość mogłaby gdzieś utonąć wśród setek reklam.

Jeśli masz daleko do Warszawy i nie chce ci się specjalnie tam jechać to można wysłać próbkę kurierem i zapłacić za badanie przelewem, ale to wiadomo, koszt +30zł za przesyłkę.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Ja daję RSM na szpilke. Kumpel w tym roku dał na koniec krzewienia. Plon u niego 6 ton. U mnie pod 5. On nawet później siał. On bez NPK ja 200 kg. O suszy nie wspomnę. Także...roznie to bywa że tak powiem.

Laska do pobrania próby nie ma więcej jak 15 cm "zaciągu"

Opublikowano

To prawie ekologicznie i 6 wyciągnął...

Z doświadczenia jestem za całym azotem przed siewnie bo nie raz dzieliłem na dwie dawki później było sucho i słabo wykorzystywany azot był. Chyba że poglownie ale we wczesnych fazach ta drugą dawkę na pewno nie na końcu  krzewienia.

Opublikowano
5 minut temu, Huberto89 napisał:

To prawie ekologicznie i 6 wyciągnął...

Z doświadczenia jestem za całym azotem przed siewnie bo nie raz dzieliłem na dwie dawki później było sucho i słabo wykorzystywany azot był. Chyba że poglownie ale we wczesnych fazach ta drugą dawkę na pewno nie na końcu  krzewienia.

to ile dawałes przedsiewnie N i jak z plonem było bo ja włąsnie zastanawiam czy tak teraz nie zrobic np dac ze 150-200kg mocznika i polifoske przedsiewnie, tanio by azot wyszedl  a i wilgoci by złapał z wiosny jeszcze wiecej.

Opublikowano (edytowane)

ja w sumie i tak pod owies nie dawałem nigdy wiecej jak 80-90N i wydaje mi sie ze przy normalnym roku pod wzgledem opadow powinno to w zupelnosci wystarczyc.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
4 godziny temu, piotr19973 napisał:

A to musi być 25cm bo u mnie już przy ok 20 jest żółty piach. I cała to ziemię z 25cm wymieszać? Czy brać to co jest po 20 cm?

No może trochę przesadziłem z tym 25cm. 15-20cm będzie ok. I oczywiście trzeba pobrać taką warstwę od powierzchni.

Jeśli chodzi o uprawę owsa to po tym wspaniałym roku, gdzie sypał mi potężnie 500kg/ha - owies całkowicie mi zbrzydł jako roślina uprawna. Na moich ziemiach nie ma po prostu warunków ku tej uprawie, jak odda 4t/ha to jest rewelacja. I jeszcze ta jego masa, czubate przyczepy z pola się niegdyś wywoziło i banan na twarzy się robił jaki to plon świetny, a po zważeniu wielkie rozczarowanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Szczerbatek902 napisał:

to ile dawałes przedsiewnie N i jak z plonem było bo ja włąsnie zastanawiam czy tak teraz nie zrobic np dac ze 150-200kg mocznika i polifoske przedsiewnie, tanio by azot wyszedl  a i wilgoci by złapał z wiosny jeszcze wiecej.

Na owies po 100 kg Mocznik i saletrosan + to co w npk -u jest w sumie koło 80 N wychodzi. 

Opublikowano

Przede wszystkim najlepiej nie siać mieszanki. Ni to sprzedać ni ewentualnie zbilansować w paszy. Raz więcej owsa raz jęczmienia...

Opublikowano

Pewien mądry człowiek powiedział, że mieszanka mija się z celem, bo zawsze coś się nie uda. I tak na mocno kwasnej zostanie z niej sam owies, na lekko kwasnej owies z jęczmieniem, na zasadowej jęczmień z przenicą

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

A cielakom nie dajesz?

Dla cieląt i jałówek idzie 55% mieszanki i 45% pszenżyta. Dla krów na 1t jest 400 pszenżyta i tylko 100kg mieszanki (bywało i 50kg).

Może i macie rację z osobnym siewem, ale np. w moim przypadku gdy niewiele mi potrzeba (w nadchodzącym roku będzie tylko 1,8ha bo mam duże zapasy), potrzebowałbym więcej miejsca w stodole na 2 dodatkowe rodzaje zbóż i dużo więcej zachodu przy siewie i koszeniu każdego osobno :) 

Opublikowano

Ja pod owies daje 100kg mocznika i około 200kg wielkoskładnika ostatnie dwa lata stosuje holist 15 30 pk i po 10% s i ca. Pogłownie na początku strzelania w źdzbło tez 100kg mocznika. Przy sprzyjającym roku 5t wydaje spokojnie na 5klasie.

Opublikowano
23 godziny temu, soltys48 napisał:

Daniel mi chodzilo czy nie dajesz całego owsa 

Nie, całego nie dostają. U mnie odchowem cieląt zajmuje się tata a ja od pół roku w górę. Nie raz próbowałem przekonać, ale problem jest z organizacją, bo te najmłodsze zazwyczaj stoją prowizorycznie po kątach

@Szron88 skracasz czasem, czy stoi bez tego?

3 lata temu na działce po kukurydzy mieszanka bez żadnego nawożenia się położyła o.O

Opublikowano

Wszystko zalezy od roku jak popaduje dobrze to miejscami sie kładzie. Nie skracam nigdy bo u nas na naszych piaskach mozna tylko zaszkodzic skracaniem jak nagle przestaje padac. Jak juz to tylko zyto skracam.