Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z owsikiem, ale on miastowy i myślał, że owies. Sieje na dopłaty. A zbiera tyle byle mieć czym na przyszły rok obsiać.:D

Opublikowano

A co sadzicie o oprysku puma na mietle i nie tylko?

Pryskalem raz tym jęczmień i nic nie pomoglo albo nie w pore .bylo.

Bo w owsie by owsik zlikwidowac to nie da sie bo zniszczy owies kazdy srodek?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.04.2018 o 12:16, Taurus83 napisał:

Mój znajomy sieje owies i daje do jedzenia tylko rsm 32 ok 200l. Plon podchodzi pod 5 ton. Glina III-V. Ph pewnie poniżej 5 bo nie wapnowane z 5 lat 

Chyba to z przyczepą zważył. I jeszcze sam rsm bez innych składników. To jak byś same mięso tylko jadł i ani drobinki niczego innego. U mnie na si tez pełno takich co to im da razy więcej rodzi. Szkoda tylko, że nie w realu.

Owsa głuchego w owsie niczym nie zwalczycie. Jeśli ktoś ma problem z owsem głuchym i nie chce wyłączać na rok pola z uprawy. Proponuję jakieś pszenżyto, pszenicę i wtedy zastosowanie odpowiedniej chemii. Sam się tak pozbyłem owsa głuchego na nowo zakupionej ziemi. Chociaż ze dwa lata mi to zajęło. A do jakiego zboża jest jaki środka można przeczytać na etykiecie samego środka umieszczonej na opakowaniu lub znaleźć w necie.

Owies już nie jako z założenia daje najniższy plon z pośród najpowszechniejszych zbóż czyli żyta, pszenżyta czy pszenicy. Więc ja jako posiadacz ziemi V klasy jestem na niego skazany. Ale gdybym miał III siał bym zboże z którego można teoretycznie wyciągać wyższy plon 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Chyba to z przyczepą zważył. I jeszcze sam rsm bez innych składników. To jak byś same mięso tylko jadł i ani drobinki niczego innego. U mnie na si tez pełno takich co to im da razy więcej rodzi. Szkoda tylko, że nie w realu.

przedplonem była pszenica i pszenżyto karmione 2x200 kg saletry. plon 3-4 tony. dlatego powiedział że sieje tylko owies bo  nic nie trzeba dawac oprócz azotu. ciekawe jak długo pole to wytrzyma. owies był na prawdę bardzo ładny, może dlatego że siany w niezielę palmową ;)

Opublikowano (edytowane)

W tym roku po owsie bede sial pszenicer jara to jaki oprysk i w jakim terminie polecacie zastosowac na owsik i mietle?

W ubiegłym roku pryskalenm po zniwach na perz i itp.Musze doczytac na opakowaniu na co jeszcze dzialalo.

GALUP czy jakos tak a dwa lata temu glifoherb 360.na innyn polu.

Edytowane przez mf362
Opublikowano

Owies mógł być ładny tylko, że ziarno owsa jest większe i lżejsze od ziarna pszenżyta lub pszenicy. Same rośliny ze względu na inną budowę tj nie kłosy a wiszące grona zajmują na polu więcej miejsca. na przyczepie po objętości mogło się wydawać, że jest 5 ton. Pewnie przy sprzedaży prawda wyszła by na jaw. Weźmy worek pszenicy czy pszenżyta 50 kg i na luzie zawiązujesz. Ten sam worek owsa to tylko 40 kg.  No i jeszcze tylko na samym azocie. Może ten ktoś miał ziemie zasobne w potas i fosfor przynajmniej to mu się jakiś nie mówię, że słaby plon udał. Ale na samym azocie się nie da wyhodować dorodnego ziarna o dobrej masie.

Opublikowano (edytowane)

Jutro planuje to zabronować i poczekać do połowy kwietnia żeby wszystko wylazło , a nastepnie glifosat i siew bezposredni owsa albo pszenicy jarej, Jak myślicie zdąży wyrosnąć bo na etykiecie glifosatu zalecają aby perz był troche wyrośnięty.  Można by było to też po bronowaniu głęboko zaorać ale chyba lepszy bedzie wariant z glifosatem

53656811980148999437_thumb.jpg

00063387515040178762_thumb.jpg

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)

Chyba odrazu jade z głęboką orką poprzedzoną bronowaniem bo perz z tego co wyczytalem powinien mieć min. 10cm i być przynajmniej w fazie 3-4 liści wiec nie było by czasu

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

soltys48 , słoma zostaje na polu.

Z doświadczenia mogę powiedzieć , że owies zagłuszy chwasty , w tym perz jeśli będzie odpowiednio wcześnie zasiany oraz przy gęstej obsadzie tak aby zaczął już się rozkrzewiać w momencie wschodów chwastów, wtedy ładnie odcina światło. Np w tamtym roku zasiałem rzutowo bardzo gęsto , dosyć wcześnie i oprysk na chwasty był zbędny. Dlatego u mnie dobrym rozwiązaniem będzie bronowanie i potem przed siewem orka. Mimo że będą straty wody to chociaż owies albo pszenica zdąży się rozkrzewić przed wschodami perzu