Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

zadowoleni z owsa ozimego w tym roku? planujecie siać go więcej czy raczej rezygnujecie albo zmniejszacie?

Jakby nie leżał to 7 ton by przerzucił.

Sypnął o jakieś 2 tony lepiej niż jary.

U mnie był jako eksperyment mały kawałek, na paszę i mam zapas ale w okolicy się nastawiają. RSP miała ponad 40ha i w tym roku sieją więcej.

Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

zadowoleni z owsa ozimego w tym roku? planujecie siać go więcej czy raczej rezygnujecie albo zmniejszacie?

Miałem pierwszy rok stanowisko miał lepsze jak jary a sypnoł słabiej ale.   Coś zasieje bo to akurat wyjątkowo jare sypały jak nigdy ozimy plonował 5 ton z ha a jary średnia wyszła 5,5 około gdzie były słabsze miejsca no ale to mój rekord jeśli chodzi o owies jak i pszenixe ozimą czy jeczmien jary 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Ja tam sieje owies jary, byki zjedzą i działka czysta pod jęczmień ozimy, a nie jakieś samosiewy jak u innych 

A po jarym samosiewów nie ma?

Przy aktualnych zimach to i jary zazwyczaj w samosiewach przetrwa

• Like 1
Opublikowano

Jęczmień sieje już z 6 rok i jeszcze nie miałem aby w żniwa znaleźć chociaż jeden odrost owsa w jęczmieniu, na niektórych działkach mam problem z głuchym owsem ale to lecę axialem i po problemie, a żyta czy innych zbóż nie zwalczysz w jęczmieniu bo niema czym 

Opublikowano

Widziałem już parę razy ziarno tego zimowego, to masakra chude, lekkie, ciemne, jak poślad spod młynka po jarym. Koniary by mnie wyśmiały jakby im chciał takie coś sprzedać. Myślałem nad zimowym, ale jak zobaczyłem jak to wygląda, to zostaje przy jarym.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.08.2025 o 07:49, jajonasz napisał(a):

Widziałem już parę razy ziarno tego zimowego, to masakra chude, lekkie, ciemne, jak poślad spod młynka po jarym. Koniary by mnie wyśmiały jakby im chciał takie coś sprzedać. Myślałem nad zimowym, ale jak zobaczyłem jak to wygląda, to zostaje przy jarym.

To polecam następnym razem oglądać to ziarno u kogoś kto ma pojęcie o uprawie owsa to może nie będziesz musiał pisać takich rzeczy. Najłatwiej błędy popełnione przez rolnika zrzucić na ziarno - przecież ono się nie odezwie i nie zaprotestuje. 

Chude, lekkie i ciemnie ziarno raczej oznacza że jakiś papruch to uprawiał, a nie że cały gatunek jest do niczego.

Edytowane przez polskatk
Opublikowano
W dniu 15.08.2025 o 19:45, jajonasz napisał(a):

Poker z równego hektara, może jutro się zważy, ale myślę że szóstka jest. 

IMG_20250815_183000_SR.jpg

Kurła dopiero dzisiaj zważyłem, na przyczepie było 7595kg 🙈

Opublikowano

Bede siał końcem września lub początek października pierwszy raz owies ozimy na piachu. Jak to nawozić? Owies jary to jechałem przedsiewnie npk + rsm26 i właściwie to wszystko. Ewentualnie jakieś dolistne nawozy i wiadomo chwasty a w ozimym? Wiadomo npk ale... Dać coś rsm przedsiewnie czy wiosną dwie dawki azotu coś na kształt pszenicy? 

Czym na chwasty? 

Opublikowano
13 godzin temu, BusteR napisał(a):

Małe podsumowanie siewu jarego owsa odmiany Poker jesienią. Plon 3,7t/ha Przy NPK na poziomie 150kg/ha i Azot 33,5% 150kg/ha

jaka gęstość?