Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kukurydzy też wszędzie będzie w opór. Na skupie mówił że cena wyjściowa będzie 380 plus vat za mokrą.

Pierwsze słyszę. Generalnie wszyscy mówią, że kukurydzy będzie dużo mniej niż zawsze (prognozy mówią o przynajmniej 1 mln ton mniej), pomimo rekordowych zasiewów. Pogoda ma tu potężny wpływ. 

Opublikowano

Na 3ciej klasie kukurydza w trąbkę się zwija. 

Opublikowano
W dniu 12.08.2025 o 09:04, Piffpaff napisał(a):

nie ważyłem ale sypala bardzo dobrze bo pogubiłem sie w ilości zbiorników z dzialki 3ha😉

tak na zbiorniki to wiesz różnie to bywa potem z wagą, ostatnio przywoziłem znajomemu owies dla koni niby nie jakaś plewa a do worka sypaliśmy po 35 kg żeby szło zawiązać. W tym roku spokojnie 50 kg wchodzi

W dniu 14.08.2025 o 13:06, krzysiek277 napisał(a):

Po ile u was owies ? U mnie nawet nie biorą, ostatnia cena była 560 ale że mocno  poleciało w dół z 560

jeden skup wstrzymał a ostatnio miał po 500 brutto, drugi bierze jakieś nieduże ilości ale po 480 brutto i trzeba najpierw dzwonić czy można przywieźć

Opublikowano
konteno napisał:

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kukurydzy też wszędzie będzie w opór.

to że dużo nasiane nie znaczy że dużo nakoszą 

w zeszłym roku w kojej okolicy wody wystarczyło wody zeby kukurydza wyrosła na ponad 2 m ale sypala 2-4t a juz 20km dalej sypala średnio 11t w tym roku podobnie woda jest ale do zniw jeszcze 2 miesiace

Opublikowano
45 minut temu, jajonasz napisał(a):

Poker z równego hektara, może jutro się zważy, ale myślę że szóstka jest. 

IMG_20250815_183000_SR.jpg

Kury szukają nieszczelności z burt a nóż widelec coś spadnie / dziobnie się 

Opublikowano
6 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

waga w tym roku średnio 500kg m3

No to właśnie tak by wychodziło, zresztą są tu tacy co wrzucali dwie taczki i pisali że jest 4 tony więc wiesz 😂

Opublikowano
16 minut temu, jajonasz napisał(a):

No to właśnie tak by wychodziło, zresztą są tu tacy co wrzucali dwie taczki i pisali że jest 4 tony więc wiesz 😂

Było ważone, znajomy ma wagę 1km ode mnie. Zawsze ważę z ciekawości i przede wszystkim jak jadę na skup... 

Opublikowano
17 godzin temu, jajonasz napisał(a):

Poker z równego hektara, może jutro się zważy, ale myślę że szóstka jest. 

IMG_20250815_183000_SR.jpg

d47 w podwójnej burcie i to nie dosypana w tym roku 4,8t, jak miałem dobrze nakitowane to w poprzednich latach i 5,5t wchodziło, więc 6 to tam lekko masz

Opublikowano
W dniu 15.08.2025 o 11:04, krzysiek277 napisał(a):

U mnie to samo, full, niby mówili że pod koniec przyszłego tygodnia powinno być troche miejsca i będą brać, myślicie że na zimę bedzie coś lepiej ?

Myśle,że będzie gorzej.W tym roku dobre plony.Dlatego większość sprzedałem w żniwa

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, lukasz1995 napisał(a):

Myśle,że będzie gorzej.W tym roku dobre plony.Dlatego większość sprzedałem w żniwa

Zgodzę się z Tobą, ceny już spadły a znajomi z pomorskiego dopiero zaczynają, to teraz się dopiero zacznie bum cenowy. 

Opublikowano

U mnie w okolicy to większość ludzi sprzedała zboże w żniwa, bo każdy stwierdził że nie warto łopatowac za 50zł, to nic dziwnego że zasypane skupy, ale chyba zimą ziarna ubędzie to może cena wróci chociaż na poziom z żniw? 

Opublikowano

W środe owies po 600 netto, wczoraj już po 560. Pszenica po 660. Rzepaku i jęczmienia nie skupują. Na drugim skupie biorą tylko pszenice, żyto i pszenżyto. Chyba złote czasy rolnictwa zbożowego  się skończyły🤷‍♂️😂. 20 lat temu ceny takie same a nawet wyższe, saletra po 800zł i narzekali że zboże tanie.

Opublikowano

Jeszcze zaczynają w eter puszczać bajki że mamy w magazynach zboże z 3 lat.

Nie eiem czy to może być prawdą,  kto miałby taką głowę trzymać towar tani, objętościowy, gdzie magazyny do przechowywania kosztują krocie. 

No i ubiegły rok można było sprzedać jeszcze w miarę zadowalającej cenie

Opublikowano

Ludzie mają różne pomysły. Znam takiego obszarnika któremu zawsze jest za tanio. Nawet jak pszenica była po 1300 to czekał aż spadnie i będzie po 800, rzepak podobnie - zamiast sprzedać po 2500 to sprzedał teraz przed żniwami po 2000. Prawie co roku to samo i nigdy się nie uczy. Ma jeszcze ponad 200 ton pszenicy z tamtego roku. Chyba że teraz się wstrzeli, bo taniej to już chyba nie może być. Czy może?

Opublikowano

Może być z prostej przyczyny - skup mówi nie chcę towaru, a to na niektórych wywrze ciśnienie i gotów dać w łapę by bramę otworzył i po 500 pszeniczkę kupił. Psychologia