Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, czemu. Jesień była sucha, nie szło zaorać. Zmęczyłem 20 hektarów pod żyto, reszta została.  Zawsze starałem się tak pół na pół a nawet więcej ozimin. W tym roku wiosna to będzie wyzwanie. W poniedziałek wyciągam ciągnik i ogień.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

O jaki ładny...

Jakie najniższe temperatury miałeś tam u siebie?

-12 z lekkim wiatrem czyli odczuwalna -16

Niektóre liście w połowie obcięło.

Edytowane przez szczewko
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, szczewko napisał(a):

-12 z lekkim wiatrem czyli odczuwalna -16

Niektóre liście w połowie obcięło.

No ale widać nie zaszkodziło mu.

Miałeś już czy pierwszy raz?

Ciekaw jestem ile więcej sypie niż jary.

Opublikowano

Enplus pod owies posiany, miał iść mocznik ale przez to że ta nowość enplus się bardzo słabo rozpuszcza wolałem dać go przed siewem i wymieszać a mocznik pójdzie na pszenzyto N2. Jutro siew, figaro mtz 30. Obsada ok 450, czyli 150kg na hektar

Opublikowano

Siewy owsa zakończone, w tym roku owies poker 310 szt/m2 

Pod korzeń szedł pomiot kurzy 7 t/ha i to wszystko całe nawożenie, oprysk na chwasty goldem i skrzypionki jak będzie potrzeba. A jak u was sytuacja na polach?

481318768_1778813166019983_8713368181312895688_n.jpg

482600440_1505905933700995_702526561322350520_n.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja pod koniec przyszłego tygodnia. W tym roku troche przesadziłem. Jeszcze 20 ha do zaorania i w sumie 40 hektarów do zasiania.

Mały areał to raz dwa zaorzesz, jakbyś miał tyle co w kombinacie podkrakowski nadwiślańskich czarnoziemów to by cię jesień zaskoczyła 😁

• Haha 1
Opublikowano

Siew owsa skończyłem siew pablo siana ok450szt i Rambo siana om450szt z centrali pod korzeń 150mocznika,300 PK 12-24, siarczan magnezu 150kg, i ma dostaje jeszcze saletry jak się zazieleni. Mój pierwszy raz z owsem zobaczymy co wyjdzie, pole po rzepaku poplonie ozimy.

Opublikowano

Ja dopiero w poniedziałek będę siał ale myślę że w jeden dzień spokojnie się wyrobie. Już mam pola przygotowane NPK rozsiane a mocznik dopiero na szpilkę będę dawał. W tamtym roku dałem przed siewem to wydawało mi się troszkę za wcześnie i że później brakowało trochę azotu. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja dopiero w poniedziałek będę siał ale myślę że w jeden dzień spokojnie się wyrobie. Już mam pola przygotowane NPK rozsiane a mocznik dopiero na szpilkę będę dawał. W tamtym roku dałem przed siewem to wydawało mi się troszkę za wcześnie i że później brakowało trochę azotu. 

Jeśli będzie woda tak, w przeciwnym wypadku duże straty azotu. Nie myślałes zeby podzielic dawki? Mocznik przedsiewnie a później saletra? Każdy rok jest inny, loteria

Edytowane przez Lukas3512
Opublikowano
8 godzin temu, dzidzia202 napisał(a):

Siew owsa skończyłem siew pablo siana ok450szt i Rambo siana om450szt z centrali pod korzeń 150mocznika,300 PK 12-24, siarczan magnezu 150kg, i ma dostaje jeszcze saletry jak się zazieleni. Mój pierwszy raz z owsem zobaczymy co wyjdzie, pole po rzepaku poplonie ozimy.

Bardzo bogate nawożenie jak na owies

Opublikowano
26 minut temu, krilan06 napisał(a):

Bardzo bogate nawożenie jak na owies

Dokładnie, już lekko licząc to co poszło 1500-1700wsadzone. Chwasty, paliwo, kombajn i jest 2500. Gdzie rachunek ekonomiczny? 

Opublikowano
2 minuty temu, Sim95 napisał(a):

Bingo zasiany. Zliczyłem też plon owsa z zeszłego sezonu, wyszło 4,15 t/ha.

IMG_20250307_172330.jpg

Jakoś do bingo nie mam przekonania.  Są już lepsze odmiany.  Te ości, brak gęstości. 

Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 20:12, Lukas3512 napisał(a):

Enplus pod owies posiany, miał iść mocznik ale przez to że ta nowość enplus się bardzo słabo rozpuszcza wolałem dać go przed siewem i wymieszać a mocznik pójdzie na pszenzyto N2. Jutro siew, figaro mtz 30. Obsada ok 450, czyli 150kg na hektar

Ja mocznik pod owies to już tydzień temu rozsiałem, dwa lata temu podobną taktykę robiłem że mocznik 1-2 tygodnie przed siewem i owies wyszedl za***isty 

Opublikowano
11 minut temu, Lukas3512 napisał(a):

Jakoś do bingo nie mam przekonania.  Są już lepsze odmiany.  Te ości, brak gęstości. 

W tym roku jeszcze obsiane starym materiałem, w przyszłym sezonie planuję poszukać czegoś nowego.

Opublikowano
26 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Ja mocznik pod owies to już tydzień temu rozsiałem, dwa lata temu podobną taktykę robiłem że mocznik 1-2 tygodnie przed siewem i owies wyszedl za***isty 

Wszystko zależy od wody, zawsze mocznik dawałem 150-170 i w zależności od roku 3,5-5,2 . 

Wg moich doświadczeń Bingo lekki i te ości, poker fajne ziarno ale osypuje się, figaro- jest gęstość i niski, arkan już niedostępny najbardziej mi pasował. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas3512 napisał(a):

Dokładnie, już lekko licząc to co poszło 1500-1700wsadzone. Chwasty, paliwo, kombajn i jest 2500. Gdzie rachunek ekonomiczny? 

Wiem wiem ale pk zostało z innych upraw siarczan też, mocznika miało tyle iść, siew pierwszy raz w moim życiu zobaczymy co będzie ziemia niby słaba ale jak woda pozwoli to powinno być ok. W dobrych latach rzepaku ok 3,5t zbierałem. 

Sam nie wiem na co liczyć.

Opublikowano (edytowane)

5 ton bingo z ha gdzie każdy wieże to lekkie tu widać niezłe nastroje panują  A jeszcze w tych coraz bardziej suchych latach to już w ogóle wyobraźnia buja lepiej jak ten owies.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Lukas3512 napisał:

7 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jeśli będzie woda tak, w przeciwnym wypadku duże straty azotu. Nie myślałes zeby podzielic dawki? Mocznik przedsiewnie a później saletra? Każdy rok jest inny, loteria

Ja wczoraj wysiałem ok 120kg mocznika/ha i 100kg saletry czeka na deszcz, jeśli nie będzie padalo to koniec dokładka jak będą prognozy to dorzucę 200zl i sypnę saletrę. Dziś bronowalem pole po siewie to się kurzyło za mną, masakra!