Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bardzo dobre podejscie do zdobywania wiedzy! to my wybieramy co nam potrzebne, odsiewamy wartosciowe informacje, a bzdury: zakuj, zapij,zapomnij😃😂 rolnictwo to oprocz zawodu, czesto pasja 😎 taki stan umyslu hahaha

Opublikowano

Kazdy z nas ma historie że studiów jak kiedyś nasi ojcowie z wojska hehe Całe studia ciągnąłem na trójach bo co mi z uprawy buraka cukrowego jak na 100% wiem że nie będę go uprawiał więc po najniższej Lini opory czyli trója i do przodu. Studia są od zabawy, poznawaniu znajomości i wyciąganiu wiedzy dla siebie bo w końcu się studiuje wiedzę a nie zakuwa bez opamiętania

Opublikowano

Ja też mam wykupioną subskrypcję u Cezarego i u niego bardzo dużo się dowiedziałem. Jego portal ma zasadniczą zaletę, to jest naprawdę gęsty koncentrat wiedzy bez żadnego pieprzenia o d*pie maryni, że dzisiaj wstał lewą nogą, że go żona wkurzyła i tak dalej. Przez to przestałem oglądać niektórych jutuberów. 

A z chodzeniem po polu to ma rację ale przypomnę że on nie kazał chodzić ci teraz jak jest mróz ale późną wiosną gdy na polu bardzo dużo sie dzieje a fazy rozwojowe zmieniają się z tygodnia na tydzień.

Przez 7 lat miałem subskrypcję top agrar, z tego czasopisma też również dużo teorii zdobyłem a także miałem rękę na pulsie jeśli chodzi o wydarzenia w świecie rolniczym. Niestety ostatnimi czasy naprawdę skurczył mi się czas i brakuje mi go na czytanie dlatego zrezygnowałem z subskrypcji. Bardziej poręczna jest dla mnie wiedza słuchana, czyli właśnie na przykład z Hektara Wiedzy albo jutuba

Opublikowano (edytowane)

Ja bez żadnych studiów i też coś tam wiem i umiem ale cały czas się człowiek uczy. Najlepsza jest swoja praktyka i doświadczenie. Chodzić po polu i patrzeć i sprawdzać co się dzieje to już dużo prędzej się to robiło nim Cezary zrobił kanał. Teraz bo już nie zaglądam tam. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano

nikt oczywiscie nie umniejsza osoba ,ktore nie maja wyzszego wyksztalcenia. studia to fundamenty, na ktorych potem buduje sie swoja wiedze i doawiadczenie, w przyszlosci. niektorzy nie poszli wyzej, bo nie bylo czasu, pieniedzy, checi, co nie znaczy ze sa glupsi. studia czasem koncza osoby,ktore na to nie zasluguja. taki mamy klimat 😎 natomiast jesli ktos intersuje sie rolnictwem, poszerza wiedze, to warto czytac. nie zapominajmy, ze studia to sprytnie ulozony plan,ktory m czasem umyka. tam na poczatku sa podstawy, rozszerzana matma,chemia, biologia, jakas anatomia, histologia. potem 2 -3 rok to patofizjologia, patologia, mikrobiologia, histopatologia, biochemia,nauka o chemi śor . a na 4 i 5 najczesciej blok zawodowy, choroby , np grzybicze, bakteryjne, wirusowe, toksykologia, nauka o srodkach ochrony roslin, o maszynach itp. one sa wisienka na torcie calej edukacji. w kazdym zawodzie i kazdych studiach jest podobnie. ktos jesli sie sam uczy,pomija ten 1 i 2 etap, bo malo ciekawy. przeskakuje na 3. zapominamy ,ze 1 i 2 to etap nauki zrozumienia zachodzacych zjawisk, procesów. to dzieki tym nudnym przedmiotom mozna samemu dojsc do wielu wnioskow. to wlasnie one ucza mysleni! poznajac jak dzialaja fungicydy, potem latwiej dobierac srodki ochrony. patofizjologia pozwala nam na poznawanie samego dzialania patogenow. mikrobiolog odsieje informacje o zlych grzybach na resztkach pozniwnych, nawet jesli nie studiowal mikrobiologii rolnictwa 🤔

Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 16:36, Piffpaff napisał(a):

A ja oglądam Czarka, tak kupiłem subskrybcje i się nie wstydzę!, oglądam e pole i czasem Kule. I co w tym złego? Na studiach rolniczych uczyliśmy się czasem takich pierdół że głowa mała ale były przedmioty albo tematy wartościowe i to po te wartościowe info poszedłem na studia. Trzeba umieć myśleć i selekcjonować info. Tak samo jest z Czarkiem wiadomo że jego gadka o chodzeniu co tydzień po polu jest bez sensu ale można wyłapać fajny patent w danej chwili i za to mu place a nie za wszystkie materiały które nagrywa. Tak samo epole, czasem jeden gość wyklucza to co powiedział tydzień wcześniej inny prof ale to MY mamy wybrac wartościowe info dla naszego gospodarstwa Moim zdaniem zamykanie się w przekonaniu że Czarek zły a epole dobre a Kula to już super jest błędne

co do Kuli - dużą ilość informacji idzie wyciągnąć z jego filmów, nie tylko odnośnie pola ale i sprzętu. Jeżeli chodzi o tych wszystkich uczonych to trzeba brać na to dużą poprawkę, w mojej opinii lepiej wzorować się na kimś kto przekłada teorię na praktykę. Najlepsze i tak będą własne obserwację, żaden kanał nie daje tyle wiedzy.

Wracając do tematu, ktoś szykuje się do siewu? U mnie co prawda nie ma możliwości wjechania w pole[ chyba że motorówką] ale jestem ciekaw czy najbliższe mrozy odstraszyły potencjalnych chętnych.

Opublikowano

Witam na jakie odmiany w tym roku stawiacie? U mnie najlepiej wychodził Nawigator na drugim miejscu Rumulus jednak w okolicy nie mogę znaleźć tych odmian.Ziemie mam dość słabe 4-6 mozaika i szukam alternatywy

Opublikowano (edytowane)

Ja zamówiłem pokera i liona, ale na trochę lepsze pola niż totalny piach. Powiedzmy że V klasa ale z lepszym podglebiem które jako tako trzyma wodę, żółtego piachu tam nie wyoruje. Na czymś takim jeszcze owies dawał radę ostatnio, ale na polach gdzie już podczas normalnej orki wyciągam złoty piasek to już owsa nigdy nie posieje 

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
1 godzinę temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Witam na jakie odmiany w tym roku stawiacie? U mnie najlepiej wychodził Nawigator na drugim miejscu Rumulus jednak w okolicy nie mogę znaleźć tych odmian.Ziemie mam dość słabe 4-6 mozaika i szukam alternatywy

Nowy materiał chyba poker a swoje nasiona to romulus nie zawodził mnie przez 5lat więc narazie zostanie 

Opublikowano
10 godzin temu, livebird napisał(a):

Nowy materiał chyba poker a swoje nasiona to romulus nie zawodził mnie przez 5lat więc narazie zostanie 

Z pokerem mam złe doświadczenia, nie wiem czy ja tak źle trafiłem czy po prostu coś poszło nie tak.Na polu wydawał się super petarda i nawet sypał tylko że jak przyszło nasypać do worka to max 40kg, gdzie Nawigatora czy romulusa wchodziło po 50kg a koszone na prawie takich samych stanowiskach 

Opublikowano

80% osób owies sieje na bardzo słabej ziemi dlatego wyłącznie przy bardzo dobrych warunkach będzie tam w miarę dobry plon i ciężar. Owies potrzebuje ziemi która przytrzyma to wodę jak najdłużej bo potrzebuje jej jednak dość sporo. Owies jedynie potrzebuje trochę mniejszego nawożenia azotem w porównaniu z innymi zbożami.

Opublikowano

U mnie był w ubiegłym roku pierwszy raz owies, a minęło że 30 lat od czasów jak rodzice go siali.

Wówczas owies bardzo dobrze wypadał finansowo, bo ojciec wszystko na targach sprzedawał góralom po dobrych pieniądzach. Plony też na tamte czasy były ok bo i wilgoć była.

Ja nie zarobiłem bo podszedłem do uprawy z intensywną agrotechniką. Gdybym  bazował tylko na zapasach glebowych pewno jakiś plus bym wykazał.

Po sprzedaży plon 3,22t z hektara plus tona z pzu za grad.

Sprzedane po 780 brutto.

Powiedziałem że więcej nie zasieję, ale zastanawiam się czy nie podjąć ryzyka i obsiaxć kawałki z 3 i 4 klasą.

Taka namiastka fitosanitarnego płodozmianu by była. Logika nakazuje iść w rzepak, ale chęci brak . Jest jeszcze kilka miesięcy na podjęcie decyzji. Myślę że na lepszych glebach o te 6t śmiało można walczyć. Tylko trzeba by szukać odbiorcy z ceną jak za pszenicę, czyli produkować dobrą konsumpcję.

A jak owsy ozime?

Kto ma, jak to wygląda i czy są obawy przed tymi mrozami?

Opublikowano

Wiem, ale nie pasuje mi rzepak bo i o siewniku trzeba by myśleć no i ilość i termin zabiegów trochę boli.

Opublikowano
Agrest napisał:

U mnie był w ubiegłym roku pierwszy raz owies, a minęło że 30 lat od czasów jak rodzice go siali.

Wówczas owies bardzo dobrze wypadał finansowo, bo ojciec wszystko na targach sprzedawał góralom po dobrych pieniądzach. Plony też na tamte czasy były ok bo i wilgoć była.

Ja nie zarobiłem bo podszedłem do uprawy z intensywną agrotechniką. Gdybym  bazował tylko na zapasach glebowych pewno jakiś plus bym wykazał.

Po sprzedaży plon 3,22t z hektara plus tona z pzu za grad.

Sprzedane po 780 brutto.

Powiedziałem że więcej nie zasieję, ale zastanawiam się czy nie podjąć ryzyka i obsiaxć kawałki z 3 i 4 klasą.

Taka namiastka fitosanitarnego płodozmianu by była. Logika nakazuje iść w rzepak, ale chęci brak . Jest jeszcze kilka miesięcy na podjęcie decyzji. Myślę że na lepszych glebach o te 6t śmiało można walczyć. Tylko trzeba by szukać odbiorcy z ceną jak za pszenicę, czyli produkować dobrą konsumpcję.

A jak owsy ozime?

Kto ma, jak to wygląda i czy są obawy przed tymi mrozami?

wszyscy ci pisali w zeszłym roku żebyś nie przesadzał z kosztami owsa. Dobrze ze juz wiesz ze owies to 200kg poli, 150kg mocznika, chwasty, mszyce i na tym koniec.