Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie. Czy dokrzewiał ktoś owies przy pomocy CCC? Mój Owies właśnie powoli zaczyna się krzewić. Czy podanie teraz CCC w ilość 0.5 l/ ha wpłynie na większą ilość rozkrzewień?? Mogę dodatkowo dać siarczan w ilości około 7 kg na ha i jakieś drobne mikro?

W późniejszym czasie planuje regulacje 0.2 Modus i 0.5 CCC. 

Czy nie będzie to jakoś kolidowało z dawką CCC podaną przy rozkrzewieniu??

Czy jakieś inne pomysły? Np. mocznik podany dolistne ? Jest szansa że wpłynie na większą ilość rozkrzewień? Jeśli tak to ile zastosować go na ha ?? Dawać dodatkowo siarczan i micro? 

IMG_20230508_194407.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

owsa nie rozkrzewisz żadnym sposobem on genetycznie za zapisane ze słabo się krzewi dla tego sieje się go ok 200kg

Spróbuję mimo wszystko. Zaczekam jeszcze klika dni bo już zaczynają pojawiać się pierwsze rozkrzewienia. Żeby większość weszła w fazę krzewienia i wjadę z około 8-10 kg siarczanu i 0.3 CCC. Ale z ciekawości zrobię z dwie przerwy żeby zobaczyć czy jest jakaś różnica. 

Opublikowano
10 minut temu, lukasz1995 napisał:

Owies ma pierwsze kolanko,skracać czy jeszcze poczekać.Siany był 14 marca

Czym będziesz robić?

Opublikowano

Jaką dawkę planujesz ? Pytam bo pierwszy raz będe skracać owies

Opublikowano
17 godzin temu, Piffpaff napisał:

owsa nie rozkrzewisz żadnym sposobem on genetycznie za zapisane ze słabo się krzewi dla tego sieje się go ok 200kg

Od lat siałem owies i różne ilości wysiewałem. Najmniej 150 kg a najwięcej około 300 kg (starym siewnikiem tak się wysiało). Przy podobnych warunkach i nawożeniu plon był podobny. Tyle, że gdy była woda to ten gęściej siany bardziej wylegał. No i na bardzo słabej ziemi bardzo słabo się krzewi, wtedy te 200 kg trzeba wysiać. 

Opublikowano
18 godzin temu, Piffpaff napisał:

dla tego sieje się go ok 200kg

A ja myślałem, że sieje się tyle, żeby wyszła zalecana obsada +- poprawka na swoje gleby. A tu widzę nieważne jaka odmiana, nieważne jakie ziarno, nieważne jaka zk..

• Like 2
Opublikowano

Tak właśnie. Co roku liczę ziarenka, biorę wagę aptekarska, ważę. Sprawdzam siłę kiełkowania. Zaprawiam, robię próbę kręconą po wcześniejszym zbadaniu poślizgu koła siewnika. I... Już w maju jestem gotowy do siewu. 😯

Jak urośnie zasiany zgodnie z zalecaną obsadą pytam na forum czym go dokrzewić 😉 bo żaby na polu w owsie slalom sobie robią. 

Opublikowano

Mam do zrobienia poprawki w pszenicy. Najbezpieczniej teraz jeszcze to fluroksypyr i Tribenuron. Taką mieszanką chce zrobić pszenice. 
Za jednym zamachem myślałem jechać w owies. Nada się taka kombinacja? 
0,4l Galapera 200g/l + 25g Granstaru 50g/kg. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ciaastus napisał:

Tak właśnie. Co roku liczę ziarenka, biorę wagę aptekarska, ważę. Sprawdzam siłę kiełkowania. Zaprawiam, robię próbę kręconą po wcześniejszym zbadaniu poślizgu koła siewnika. I... Już w maju jestem gotowy do siewu. 😯

To jak zrobienie takich rzeczy przerasta Twoje możliwości, to może jednak warto pomyśleć nad innym zajęciem?

Taki problem pójść w lutym, czy na początku marca, nabrać w kilku miejscach po parę garści ziaren i z każdej policzyć powiedzmy 200-300 ziaren x 3-4 próbki, zważyć to i wyciągnąć średnia? Wydaje się, że średnio rozgarniętemu dziecku w wieku szkolnym nie powinno to zająć więcej jak godzinę. 

Z tych samych próbek siejesz po 100nasion i do tygodnia Ci powschodzi i masz zk. Mała podpowiedź - jak do 100 za dużo liczenia, to możesz zmniejszyć próbkę, ale wtedy więcej liczenia z procentami i dokładność mniejsza.

Próba kręcona to też piekielnie ciężka sprawa. Po prostu nie do ogarnięcia rozumem. A już czasowo w ogóle - z pół zimy trzeba poświęcić. Albo przy jakimś minimum chęci z godzinę czasu..

4 godziny temu, ciaastus napisał:

Jak urośnie zasiany zgodnie z zalecaną obsadą pytam na forum czym go dokrzewić 😉 bo żaby na polu w owsie slalom sobie robią. 

A tam taka mała wzmianka była jakbyś nie zauwazyl

5 godzin temu, daron64 napisał:

+- poprawka na swoje gleby

U siebie mam kawałek gdzie mogę na miękko siać zgodnie z zalecana obsada i jest luks i mam kawałki, gdzie muszę znacząco zwiększyć. Ale nie oszukujemy się - reguła jest jedna - gdzie mam dobrą, zadbana ziemię, tam jest ok, gdzie mam gorsza i zaniedbana ziemię, to tam nie poszalejesz. Także jak nie wypala Ci siew zgodnie z obsada (choć w sumie skąd miałbyś wiedzieć, skoro nie liczysz), to może wina leży jednak gdzieś bliżej Ciebie?

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Na dobrej ziemi to ja sieję pszenicę i rzepak. To raz. Dwa to nigdy mi się nie sprawdzał siew wg zaleceń. Dlatego robię to trochę na czuja. Dlaczego? Chociażby dlatego, że pole zaczyna się III klasą gleby a kończy V klasą. I takich uwarunkowań jest dużo więcej. 

Jak będziesz miał piach i nie będzie wody to możesz go z miodem wymieszać i nawet owsa tam nie będzie. 

• Like 1
Opublikowano

sieje owies już 6-7 lat i różnie sialem i mniej i więcej ale na moich polach wychodzi ze naj optymalniej to właśnie 200kg/ha I siew w połowie marca wtedy osiągam najlepsze plony. kwalifikat kupuje co 3-4 lata i sieje według normy to zawsze słabo to wychodzi więc obsiewam małe kawałki żeby wystarczyło na siew na kolejny rok

Opublikowano

Czym i kiedy robisz chwasty? 

U mnie się krzewi, a może nawet już idzie w źdźbło ale z opryskiem chciałem się wstrzymać do jakiegoś deszczu. 
Sucho mamy strasznie i nie wiem czy środki w pełni zadziałają. 
Jak wyżej. Chce dać fluroksypyr i Tribenuron. 

Opublikowano

ja właśnie wróciłem z pola, owies ma kolanko ok 0.5cm i wychodzi boczny pęd wiatr uspokoił się dopiero po 20 i dopiero dało zabieg zrobić. Po weekendzie ok środy czwartku ma być pogoda i jadę z moddusem 0.3l + pyretroid.

Opublikowano

Owies nie potrzebuje.

@hubertuss, jednakże wygoglałem że też ulega chorobom grzybowym i jednak należało by pryskać...

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanko opryskałem dzisiaj owies chwastoxem extra na zakład 2 metry czy jest możliwość ze on go wypali ?

Edytowane przez Danny564