Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na 50 ha kwalifikat owsa mam kupić ? Przecież może być po 600 zł w żniwa… może przy tym niskim mtz jeszcze by się opłacało ale zazwyczaj jak kupuje owies to wychodzi ok 200 kg przy 500 sztukach na m2. Ja już się wyleczyłem z kwalifikatów na całej powierzchni gospodarstwa. Zarówno owies, Jeczmien, czy pszenica. Nieraz pszenica to wyglada jak prosto spod kombajnu,pełno połówek i pośladu..A na groch to dwa lata pod rząd składałem reklamacje bo taki syf ze 15 ha dwa dni siałem bo non stop lejki zapchane..

Opublikowano (edytowane)

Chyba że na rynek bo tam piorin mało zaglonda a jak się pojawią to że to pasza bo ludzie znają inspektorów, a ogłoszenie jest ryzykowne bo jak ktoś napisze do posiania to się czepiają,ktoś napisał rok po centrali i nazwę odmiany bez posiania i miał tel tu z af, i firmy nasienne kablują.Kopiują strony że jak usuniesz to itak nic z tego 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, Taurus83 napisał:

Przecież może być po 600 zł w żniwa

...optymista... :ph34r:

Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał:

Owies to 1200 a nie 2500. Skąd ta cena?? 

Kwalifikat po 1200🤔

15 minut temu, Pafnucy12 napisał:

niektórzy workują...

Rysiek czy Marcin🤔

12 minut temu, jarecki napisał:

To zalezy  po ile i jak jest przygotowane stanowisko do workowania , jak 100 zł więcej za tone to mogę workować , 1 tona to pół godziny roboty .

Odejmij 20 worków po 1.5/szt 

I te pół godziny to w ile osób?

10 minut temu, Taurus83 napisał:

Na 50 ha kwalifikat owsa mam kupić ? Przecież może być po 600 zł w żniwa.... jak kupuje owies to wychodzi ok 200 kg przy 500 sztukach na m2. 

Równie dobrze może być po 1600. 

Dlaczego aż 500szt/m² kwalifikatu?

Opublikowano

Kilka lat temu miałem ogłoszony bingo jakaś firma podszyłq się pod piorin,bo mi na olx wiadomość wysłał, że nielegalny jest obrót materiałem siewnym i tam blabla bla i że mam usunąć ogłoszenie. Jak im odpisałem że sprzedaję ziarno a nie materiał siewny i ogólnie, że nie usunę to już więcej nie pisali. Pewnie jakieś firmie nie wsmak było. I poszło 6t w workach wtedy. 

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Rysiek czy Marcin

no i @jacus. taki mój Kolega z Małowioski...

Opublikowano
28 minut temu, Taurus83 napisał:

Na 50 ha kwalifikat owsa mam kupić ? Przecież może być po 600 zł w żniwa…

zacznijmy od tego że nikt chyba nie sieje owsa żeby zarobić 

przecież z tego jest może połowa co np z kukurydzy 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

policz koszt uprawy.

Opublikowano
38 minut temu, soltys48 napisał:

Odejmij 20 worków po 1.5/szt 

I te pół godziny to w ile osób?

mam workownice z zasobnikiem 1 metr szescienny , taka prowizorka kosz a od dołu workownik samemu spokojnie w pół godziny tone ogarne no a worki faktycznie , jak sprzedawałem to albo klient przywozil worki albo doliczałem a  te worki od klienta to zazwyczaj jak nie mały to dziurawy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, pawel885 napisał:

5t po 1300 w tym roku, kto ma obornik to nakład grosze. 

Ale jest dużo zmiennych przy owsie a przy kukurydzy jeszzce więcej. Usługa itp

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Rób jak uważasz nikt Ci nie będzie mówił jak masz robić. Dla mnie 3200t owsa do siewu to gruba przesada więc sieje swoim. Jeśli będzie do kupna w okolicy kwalifikat to wjedzie 100kg i na drugi rok znowu mam towar. Często swój materiał lepiej wygląda jak c1 owsa.

Przecież liczby nie kłamią, kwalifikat kosztuje 3200 ale trzeba to zasiać 120-130kg, więc tragicznie nie wychodzi. Jakby trzeba było to siać ponad 200kg to już by było drogo.

Jak miałbym swoje to nawet bym się nie zastanawiał tylko już miałbym naszykowane w workach do siewu. Ale jako że muszę kupić to już inaczej to wygląda. I dlatego bardziej oplaci mi się kwalifikat bo na 18 hektarów wyjdzie mnie raptem 2tys drożej a materiał pewniejszy.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jarecki napisał:

mam workownice z zasobnikiem 1 metr szescienny , taka prowizorka kosz a od dołu workownik samemu spokojnie w pół godziny tone ogarne no a worki faktycznie , jak sprzedawałem to albo klient przywozil worki albo doliczałem a  te worki od klienta to zazwyczaj jak nie mały to dziurawy .

Nigdy ale to nigdy nie sypie w worki klienta

30 minut temu, tommy66692 napisał:

Może w owsie nie ma wielkiego biznesu, ale w kukurydzy jest tak samo, nakład ogromny 

Były lata że był bardziej dochodowy w moim gospodarstwie niż choćby pszenica

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

tak, jak zworkowałeś ...

no ciekawe teorie na tym forum....

kto napisze że zbiera 8 ton pszenicy to go mało nie zadziobią że koszty ogromne 

a tu 5 ton owsa jak obornikiem postraszy 😄

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

tak, jak zworkowałeś ...

no ciekawe teorie na tym forum....

kto napisze że zbiera 8 ton pszenicy to go mało nie zadziobią że koszty ogromne 

a tu 5 ton owsa jak obornikiem postraszy 😄

8 ton na V klasie kolego, a 5 to rzepaku na AF się zbiera. 

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Równie dobrze może być po 1600. 

Dlaczego aż 500szt/m² kwalifikatu?

Zazwyczaj 450- 500 szt w zależności od tego kiedy uda sie wjechać w pole

500 m.n.p.m., ciężka gliniasta, zimna gleba

4 godziny temu, pawel885 napisał:

u mnie qq nie posiejesz bo raz że za zimno a dwa ze dziki ci to wpierdzielą. 

Opublikowano

Ja kukurydzy nie siałem, miałem zamiar ale już się wyleczyłem z tego pomysłu.

Nakłady spore, brak sprzętu, konieczność dosuszania (niby jak mam to zrobić), rozdrobnienie pól (przez co usługa zbioru i transportu będzie skomplikowana) a także nie ma gwarancji plonu, nastawię się na 12 ton mokrej a w suszy zbiorę 4 i co wtedy?

Opublikowano

W moich okolicach ostatni rok wyleczył wielu z pomysłu siania kukurydzy. Sieli wszyscy, całe wioski tylko kukurydza. Ostatni sprzedawali po 450 za tone i jeszcze musieli zapisywać się w kolejke.  Część narobiła w bigbagi- stoją u co drugiego na podwórku, na handel.