Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem na skupie dzisiaj - dwie próbki, jedna bingo koszone w sobotę, drugą aventis koszony w wczoraj. Aventis to jakaś kpina. Chyba, że musi troszkę odleżeć, nie wiem, ale załamka.

Aventis - wilgotność 14.3, gęstość 39 🧐

Bingo - wilgotność 12.4, gęstość troszkę ponad 50.

Cena za owies 520 netto, ale korzystając z tego, że wszyscy narzekają na gęstość, to doj**ali minimalną 50 🤦 za każdy punkcik niżej -15zl/t

Opublikowano
Dnia 15.08.2021 o 22:05, Piffpaff napisał:

Jaki i I dajecie nawozu ze macie gęstość ok 50? ja daje wszystko pod korzen poli 6 200 i 150kg mocznika i gęstość ok 45

Ja od dwóch lat prysnalem owies po wykłoszeniu na choroby plus 10 kg mocznika. I tak mi się wydaje że to go trzyma i jest ładne ziarno. I w tym roku ze względu na suszę nie skracalem . A ci co pryskali to poparzyli ziarno. W ubiegłym roku miałem 52-53 gęstość przy plonie ponad 5.5 t. W tym roku do 51 przy plonie 3t

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.08.2021 o 21:19, Piffpaff napisał:

słyszałem opinie ze nie powinno się wapnowac pola pod owies, pierwsze słyszę ale to prawda?

Tak piszą w literaturze. Powiem Ci że ja w grudniu wywapnowałem pole pod owies ok 4 ton wapna na ha a siałem pod koniec marca. 

Bingo z centrali sypnęło mi 5 ton z ha ale gęstość 41. Na drugim też wywapnowałem i posiałem owies i też nieźle sypnął w porównaniu do tych pól co nie dawałem wapna. Takie z tym mam doświadczenie.

Edytowane przez pawelus1986
Opublikowano

Mi z 20arow harnasia 600kg sypnal. Czyli z hektara byloby 3tony. W tamtym roku bingo dal z 10arow 700kg czyli 7ton z hektara. Ale bardzo lekki jest owies w tym roku. 

Co mozna posiac lub posadzic na ciezkiej gliniastej ziemi zeby nie wyjsc na 0 albo na minusie? 

Opublikowano
Dnia 5.09.2021 o 19:11, Belaruss820 napisał:

Jak to jest z gluchym owsem na skupie? Wezma mi owies z tym czy bedzie ciezko sprzedac?

Jednego roku miałem bardzo dużo i nawet słowem nic nie wspomnieli. Zresztą jak zawieziesz próbki na skup to zobaczysz co powiedzą.

Dziś sobie jadę po pastwisku i patrzcie jaki ładny poplon pod pszenżyto po talerzowaniu ścierniska po owsie 😅 owies jeszcze w tym miejscu dobrze się trzymał niby, ale motowidla obijały już ziarno przed hederem. Ciekawe ile tutaj zostało w polu. No ale koszone wszystko na ostatni gwizdek, to lepiej 70% zebrać, jak nie zebrać nic. U kuzyna już owies tak poprzerastalo, że nie idzie poznać, że zboże tu rosnie. 😐

IMG_20210907_160816069_HDR~2.jpg

Opublikowano
Dnia 19.03.2009 o 13:45, luteks77 napisał:

Witam. Mam pytanie jesienią zaorałem obornik owczy (12 rozrzutników 3.5 t na/ha),chcę siać owies i jęczmień .jaki nawóz i ile wysiać?

Plon owsa to około 2.5 tony/ha.

czyli ......? ekologiczny plon ( taki uzyskałem na owsie ) bez ZADNYCH nawozów i oprysków ...ciekaw jestem ile koledze sie podniesie sie ten plon owsa po tym nawozie .....?

Opublikowano

Post na który odpowiadasz jest z 2009 roku, raczej obecnie mało kto pamięta dokładnie jaki był wtedy przebieg pogody, a na plon owsa ma to bardzo duży wpływ. Pamiętam jak na tym samym polu w suchym roku zebrałem 1,3t/ha owsa, a w przekropnym roku plon wychodził pod 4t/ha.

Opublikowano

Panowie co robię źle, drugi rok owies nie przekracza gęstości 45 Rok temu miałem bingo i sialem ok 250kg/ ha i pisaliście żeby siać mniej i nawigatora w tym roku posiałem 200kg właśnie nawigator. Dziś sprzedałem i wyszło mi średnio 5t/ha przy gęstości 44 Pod korzeń idzie 250 kg poli 6 i 100kg mocznika potem jakiś siarczan magnezu i stabilan a nie mogę dobić przynajmniej do gęstości 50 jakieś pomysły? pH na polach 5.5- 6.4