Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wcześniej kupowałem po 115 ale teraz podrożało i 125 lubelskie na lipiec to samo wapno nordcalk tylko granulowane u nas od 450 do 500 za tonę. Zmielone reaktywność duża tylko nakrywam żeby mi się nie brylilo. Dawałem na działkę niecałe miała 4.8 wywaliłem pod 4 tony na hektar i prawie 6 pH. A dolomit na działkę 5.5 ha poszło 25 ton i dziś kamienie zbierałem to szczaw rosnie w owsie 

Opublikowano
16 godzin temu, Taurus83 napisał:

Kolego sieje się szt/m2 . Zakładana obsada daje ci wynik w kilogramach na hektar.  Ja posiałem 450 szt i wydaje mi się że będzie dobrze bo jest zrobiona wsiewka kupkówki i nie może być za gęsto. Normalnie bym posiał 500+ 

Wiem kolego jak sie sieje, ale ja zadałem inne pytanie :)

Opublikowano

Witam nawóz na owies posiany we wtorek, dzisiaj w nocy był deszcz, który go rozpuścił. Kiedy można lecieć z odchwaszczaniem?

(Tak wiem że powinno się robić odwrotnie najpierw odchwaszczanie a potem nawóz) 

Opublikowano

Ja jutro mam zamiar lecieć ccc, owies siany 10 marca, 1 kolanko 2 cm od węzła. Ile dać ccc?  I czy można dodać 2 kg dr green i z 12 kg siarczanu magnezu? Zostało mi jescze od zeszłego roku 0.8l azoksystrobiny, dodać to? 

Opublikowano

Panowie po zastosowaniu Golda na chwasty po 2 dniach zaobserwowałem że owies poopuszczał trochę liście a na kawałku jeszcze nie pryskanym jest ok. To normalne czy mam się już bać i szykować pług bo boję się że ten Gold coś z nim zrobił. Dawka jaką dałem to około 1,1 l na ha a maksymalna jest 1,25 l. U kogoś kto pryskał Goldem wystąpiło coś podobnego ?

Opublikowano
massa1994 napisał:

w jakiej fazie posiać azot w mieszance owsa z jęczmieniem po 15 letniej łące? przedsiewnie nic nie spałem a teraz chciałbym 270kg saletry.

ponawiam + w jakiej fazie robicie zabieg mustangiem?

Opublikowano
Dnia 14.05.2021 o 20:03, massa1994 napisał:

w jakiej fazie posiać azot w mieszance owsa z jęczmieniem po 15 letniej łące? przedsiewnie nic nie spałem a teraz chciałbym 270kg saletry.

JJa kiedyś też nie sypalem nic pod korzeń azotu. A całość azotu jak tylko pierwszy liść był na wierzchu. Natomiast oprysk przy 4 lisciu 

Opublikowano

jak  wyglądają ogólnie owsy w waszych okolicach ? u mie dość nierówne ,, łany '' lekko bladawe , liscie też jakby kolorowe jakieś chlorozy nie wróży to plony dobrego , 

Opublikowano

Polecę owies mustangiem i można poprawić pszenżyto ozime opryskane huzarem mustangiem forte? Coś na jednym polu huzar nie do końca zadzialal

Opublikowano

Mam owies na mozaice, na glinie jest bardzo rzadki bo deszcze z początku kwietnia mocno zbiły ziemie i zrobiły się zastoiska a na lżejszej glebie wygląda super, ciemno zielony gesty i ma po 2 pedy boczne. Planowałem sypac saletrę teraz ale juz wiem ze plon nie będzie za wysoki wiec ograniczę się tylko do dolistnego dokarmienia siarczanem i mocznikiem

Opublikowano
5 godzin temu, kacperro napisał:

stosował ktoś mustang forte razem z siarczanem magnezu 7wodnym? jeśli tak to w jakim stężeniu

Znajomemu kiedys pryskalem to dawal 5kg siarczanu i 10kg mocznika tylko ze z chwastoxem turbo

57 minut temu, Nowy81 napisał:

Bingo 4a i b.

a9fb06c9758b0a35med.jpg

Kiedy siany i jakie nawozenie ?