Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Przemoooo napisał:

Na odchwaszczanie owsa chwastox turbo czy trio ? Proszę o szybka odpowiedz 

Trio jak sama nazwa wskazuje ma trzy substancje czynne i nie daje po nosie jak reszta z rodziny Chwastoxów.

Opublikowano
46 minut temu, PRIMO napisał:

Trio jak sama nazwa wskazuje ma trzy substancje czynne i nie daje po nosie jak reszta z rodziny Chwastoxów.

Daje po nosie? Co chcesz przez to powiedzieć. Masz na myśli zapach? Bo stosowanie np Chwastoksu turbo na owies nie jest jakoś zakazane i etykieta dopuszcza.

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Ja już kilka lat stosuje turbo.

Wykonywales juz oprysk ? 

Ja musze opryskac ale obawiam sie bo ma byc w okolicach 0 w nocy i nie wiem czy pryskac czy czekac. Oprysk wykonalbym rano to do nocy pare godzin minie

Opublikowano (edytowane)

Nie pryskałem jeszcze. Jestem z południa Podlasia. I choć bym chciał nie opryskam bo wiatr. Nie wiem kiedy będzie pryskany. U mnie susza go przyhamowała i dopiero chwasty zaczęły się pokazywać w zeszłym tygodniu. Już czas na pryskanie ale warunki nie pozwalają.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
14 minut temu, dzikiWschód napisał:

ile mógłbym podać mocznika i siarczanu teraz na owies, siany 15.03?

Ja sialem 16 marca i bede dawal 15kg 

Odchwaszczales juz ? W jakiej fazie masz owies ?

Ja mam chwastox  turbo i czekam za odpowiednia pogoda bo pada albo wiatr

Myslicie ze nie bedzie za pozno na odchwaszczanie po weekendzie ? 

Opublikowano (edytowane)

Moj nawigator tak wygląda. Siany 17.03

Drugie zdjecie to Posejdon z kwalifikatu.

Jeszcze nie pryskane herbicydem bo wieje lub pada.

20200516_113214.jpg

20200516_110016.jpg

Edytowane przez Szron88
Opublikowano
39 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

Tak patrzę po tych waszych owsach to aż zazdroszczę.Mój siany 21-22.02.Macie pomysły co mu jeszcze zaradzić ? Dodam że dostał około 100-110kg N

IMG_20200519_155147.jpg

A jak u Ciebie z ph i kulturą ziemi? I przede wszystkim jak z opadami?Bo przy takim nawożenia N to powinien lepiej wyglądać.

U mnie wygląda podobnie na ziemi gdzie jest niskie ph...

Opublikowano

Pytanie odnośnie skracania owsa : odmiana bingo, 4ha, pod korzeń obornik + 300 kg salterzaku, w sobotę pryskalem chwastoxem turbo (trochę wiało ale mam nadzieję że dysze dwustrumieniowe zdały egzamin), teraz po niedzieli jeśli się ociepli to chce skracać owies, znam swoje pola i jest taka szansa że polegnie bo ładnie rokuje, czym skracać i w jakich dawkach? Myślałem o cuadro 0,4 - 0,5 L /ha. Proszę o opinię tego środka bo wcześniej zawsze moddusem skracałem inne zboża. Pozdrawiam

Opublikowano
8 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Tak patrzę po tych waszych owsach to aż zazdroszczę.Mój siany 21-22.02.Macie pomysły co mu jeszcze zaradzić ? Dodam że dostał około 100-110kg N

IMG_20200519_155147.jpg

Chyba miał problemy z  wyjściem na wierzch , na 2 polach tez mój tak wygląda , widać ślady po kolach ciagnika i siewnika moze tez zbyt głęboki siew, wyglada identycznie jak u mnie

Opublikowano
8 godzin temu, Szron88 napisał:

Moj nawigator tak wygląda. Siany 17.03

Drugie zdjecie to Posejdon z kwalifikatu.

Jeszcze nie pryskane herbicydem bo wieje lub pada.

20200516_113214.jpg

20200516_110016.jpg

Czym bedziesz odchwaszczal ?

Ladnie wyglada :)

Opublikowano
9 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

IMG_20200519_155147.jpg

Było w styczniu posiać kurła 

Co z tego że dostał tyle N jak ten nawóz czeka i czeka a owies ni jak nie powychodzi 

Trzeba siać w terminach nie na darmo je wymyślono

San posiałem 5 03 i to największy był błąd bo miesiąc siedział nim wylazł potem zimno nie rósł i tyle.