Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wziąłem w dzierżawę pole,wcześniej był na nim posiany mniszek lekarski i na jesieni był pryskany agrosarem. Szybki siew wyszedł bo sąsiedzi zdecydowali że mniszka na wiosnę nie ma nic i jak chcemy to możemy posiać owies. No i poszła orka bo zawałowane wałem łąkowym było no i twardo się zrobiło, a na drugi dzień było siane. Problem mam taki że końcówki owsa są czerwone i płace żółte. Czy to może jeszcze działać oprysk?Czy wina siewu w świeżą orkę?

Opublikowano (edytowane)

To nie oprysk agrosarem jest przyczyną. Ja pryskalem glifosatem po zniwach po miesiącu orka i żyto siałem i było super. 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano
40 minut temu, Belaruss820 napisał:

Wziąłem w dzierżawę pole,wcześniej był na nim posiany mniszek lekarski i na jesieni był pryskany agrosarem. Szybki siew wyszedł bo sąsiedzi zdecydowali że mniszka na wiosnę nie ma nic i jak chcemy to możemy posiać owies. No i poszła orka bo zawałowane wałem łąkowym było no i twardo się zrobiło, a na drugi dzień było siane. Problem mam taki że końcówki owsa są czerwone i płace żółte. Czy to może jeszcze działać oprysk?Czy wina siewu w świeżą orkę?

Z tym owsem w tym sezonie jak i poprzednim to jakaś masakra. Siany np. tego samego dnia u jednego jest ładny a u drugiego żółknie albo słabo wychodzi z gleby. U innego siany później ładniejszy od sianego wcześniej. I weź tu dojdź ładu i składu. 

Czym w tym roku pryskacie od chwaściorów? 

Opublikowano (edytowane)

Sąsiad siał amozone z broną aktywna ok 5 marca i owies wychodzi i jest czerwony normalnie ja 14 marca i Oki jest odmianę siał bingo ja nawigator i mój ok jest. Pryskam chwastox turbo i zostało z tamtego roku mustang forte

Edytowane przez Mariu
  • Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, Strongman napisał:

Mustang forte najlepszy.

To jeszcze kwestia jaki chwast występuje. Też pryskalem golden lub mustangiem. Ale na jednym polu się to nie sprawdza i w ubiegłym roku roku trzeba było powtarzać bo nie wziął poziewka szorstki. 

W tym roku pryskam czym innym

Opublikowano

Mam porównanie takie,że dzień wcześniej siałem u siebie i część u sąsiada i wszystko ładne zielone. Ten kawałek co najgorzej wygląda był siany na drugi dzień i u siebie jeden kawałek obok posiałem.to na moim zielony,i w całosci tylko ten jeden kawałek wygląda najgorzej a reszta zielona

Opublikowano

Panowie czym skracacie owies? Ja właśnie wróciłem od siania saletry z mocznikiem po owsach i kurde dość bujne sie wydają, a jeszcze dostało po 50 kg czystego N na ha i pasowało by czymś skrócić. Odchwaszczenie pójdzie w najblizszych dniach bo już po 3 liście są wszedzie a skracanie kiedy robic i czym? Owsa nigdy nie skracałem... 

Opublikowano

Skraca się aby nie wylegało. Wg mnie owies skraca się tak jak inne zboża w fazie 1 kolanka jak jest 1-1,5 cm nad węzłem krzewienia. Ja planuje skracać samym modusem, słyszałem że CCC na słabszych glebach źle wpływa na system korzeniowy.

Opublikowano
1 godzinę temu, kondzio0 napisał:

A po co skracacie owies?

Jak ktoś sieje żeby ości zebrać to pewnie że bez sensu, ale jak da mu się trochę jeść to trzeba bo będzie leżał na bank. Ja zawsze 1,5l stabilanu daję między pierwszym a drugim kolankiem i jest git. Myślę że ccc w owsie tak nie szkodzi jak np w pszenicy 

Opublikowano

Jak tam u was owies wygląda? Mi się wydaje że mój siany 21.03 słabo wygląda,stanowisko po łące. Przedsiewnie dana polifoska tytan. Zastanawiam się czy zostawić czy zasiać jakiś poplon pod ozime zboże,co radzicie?

20200506_095203.jpg