Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, adrian napisał:

witam, na działce 2ha mam ok 30a owsa sianego ok tydzien później bo nie dało wejść a chce jechać z chwastami bo ten starszy zakrywa łan a te 30a dopiero dwa liście. Myślałem o mustang 0.8l ale kiedy pryskac??

Ja na moim polu miałem rzadko zasiany klin resztką zboża w skrzyni siewnika i dosiewałem ręcznie owies po 2 tygodniach. Tydzień temu pryskałem mustangiem 0,8l/ha i ten późniejszy owies który ma 2 liście jak narazie nie wykazuje żadnych objawów,

Edytowane przez eagle19
Gość adrian
Opublikowano
eagle19 dzięki w sobotę ruszam z mustangiem😉
Opublikowano

Witam

Potrzebuję szybko rady, 14 kwietnia siałem owies, i w tym momencie część była siana po ugorze, a druga część pola, była zasiana grykę w tamtym roku, na dzień dzisiejszy jest bardzo duże zachwaszczenie oraz gryka rośnie i przeszkadza dla owsa,sporo jej jest, czy w tą sobotę będzie 3 tyg, będe mógł opryskać chwastoxem albo mustangiem czy jeszcze zaczekać ?

Opublikowano

Też mam w tym roku wyjątkowo dużo gryki. Zawsze pryskałem chwastoxem turbo ale w sprzedawca w sklepie namówił mnie na gold 450ec , zobaczymy czy lepszy .

Opublikowano

Polecacie ten dicoherb turbo jako zamienik chwastoksu turbo? Niby substancja aktywna  ta sama w obu środkach jest. A pryskał może ktoś środkiem corida? Koszt wyjdzie koło 20zł/ha tylko nie wiem czy to coś warte?

Opublikowano

Witam chłopaki mam pytanie daje chwastoch plus siarczan z witaminą c plus miedz i mangan ile mogę dorzucić mocznika? Mangan i miedź będą szły z produktu adob cu i adob mn 200 litrów wody na hektar

Opublikowano

Wiecie może czy można zmieszać Glean75 z Chwastoxem750 (chlorosulfuron i mcpa)? Zostało mi z jesieni Glean, a z tego co widzę można go stosować w owsie w dawce 7g/ha. Myślałem aby dać sam Chwastox 750 ale on nie bierze przytulii. Zmieszał bym to w proporcjach: Glean 7g + Chwastox 0,7l

Opublikowano

Kolego maxler spokojnie możesz dać taka mieszanie na owies . Możesz wysiać saletrę tylko pamiętaj o tym aby roslina była sucha przy siewie saletry bo może lekko przyparzyc jak będzie mokra . Ja robiłem takie zabiegi że dziś rsm jutro zabieg na chwasty lub odwrotnie nie ma to znaczenia .

Opublikowano (edytowane)

Elekt20 mam słaby rozsiewacz do nawozów który rozrzuca na 12 m a ścieżki zrobiłem na 15m bo taki mam opryskiwacz. Przedsiewnie dałem 130kg/ha Polidapu i 130kg/ha soli potasowej. I teraz właśnie myślałem dać RSM. Tylko teraz nie wiem bo Owies jest w fazie 3 liści i czy czekać żeby dać najpierw herbicyd z fosforanem magnezu a później RSM czy teraz dać RSM a później zrobić odchwaszczenie. Jakbym robił taka mieszankę to w jakiej kolejności najlepiej jest ja robić, czy to bez znaczenia? Sory za takie być może głupie pytania, ale chciałbym bardziej profesjonalnie podejść do upraw zbóż a nie mam doświadczenia. 

Edytowane przez maxler
Opublikowano

Ostatnio na dniach nie padało, ale ziemia jest w miarę wilgotna. Ostatnio pryskalem pszenicę ozima to sporadycznie przypalilo. Niby idealne warunki były. 

Opublikowano

A co powiecie przy nawożeniu 100 kg czystego azotu i 250 kg polifofoski 6 . Co do opadów to sredniawka 4,5 klasa ziemi skracać owies czy odpuścić sprawe

Opublikowano
Przed chwilą, Elekt20 napisał:

A co powiecie przy nawożeniu 100 kg czystego azotu i 250 kg polifofoski 6 . Co do opadów to sredniawka 4,5 klasa ziemi skracać owies czy odpuścić sprawe

ja dokładnie takie samo nawożenie i będę stosował 1.5l CCC w tamtym roku przy 80kg miejscami zaczęło się kłaść  nie będę ryzykował.Tylko czekam na pierwsze kolanko :)

Opublikowano

U mnie pełnia krzewienia, chciałem jechać z azotem ale nie nadają jeszcze opadów więc się wstrzymuję. Ale jak do tej pory owies ładnie się trzyma na moczniku przedsiewnie.

Opublikowano
5 minut temu, KlimekPL napisał:

U mnie pełnia krzewienia, chciałem jechać z azotem ale nie nadają jeszcze opadów więc się wstrzymuję. Ale jak do tej pory owies ładnie się trzyma na moczniku przedsiewnie.

U mnie znowu na RSM przedsiewnie pomimo suszy bardzo ładny kolor.Sąsiad przez miedze też ma owies ale kilka dni później siany i tylko NPK pod korzeń i żółto.

Opublikowano
7 minut temu, KlimekPL napisał:

Jednak warto stosować azot przed siewem, u mnie w okolicy wszyscy mówią że nie, bo spłynie od razu no ale to jednak u mnie owsy są granatowe a u tych innych blade. :|

Ja pierwszy rok właśnie stosowałem przed siewem to jeszcze sąsiad się śmiał że to nie będzie dostępne la rośliny po uprawie.I że pieniądze w błoto.jednak teraz widać efekty

Opublikowano

Trudno ludziom takie rzeczy wbić do głowy ale nawóz ma czekać na roślinę a nie odwrotnie a to że ty posiejesz dwa tygodnie wcześniej to nie oznacza że go zaraz wywieje odparuje wymyje czy nie wiadomo co 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Maxler na jaki plon liczysz przy takim nawożeniu? Bo jakoś bogato jak na owies 

Na swoich ziemiach stosuje mniejsze nawożenie. Teraz wziąłem ziemię(niecałe 20ha)wraz z budynkami w dzierżawę. Strasznie zapuszczona ziemia więc trochę trzeba zwiększyć nawożenie żeby zebrać w miarę sensowny plon.