Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie u mnie siany 4.04 ze względu na świeżą dzierżawę ale pytanie i problem taki: owies zieloniutki, bardzo ładny, wysoki i gęsty ale weszła rdza (t1 był robiony już dość dawno) czy warto jeszcze teraz opryskać i powstrzymać tą rdze czy już czekać aż dojrzeje?

Opublikowano

Panowie na polach owsa w zagłębieniach mam chwastnicę jednostronną(głównie w ścieżkach) i mam zamiar to desykować. Teraz moje pytanie kiedy bo owies wiechę w tych miejscach ma w 70% jeszcze zieloną, a ziarno jest w dojrzałości mlecznej.

Opublikowano

Zobaczcie jaką mam kolorowankę na polu, jest jeszcze gorzej niż wtedy gdy pisałem o tym wcześniej

http://pokazywarka.pl/kmsinp/

Co z tym zrobić? Próbować kosić na raty czy czekać aż całość dojrzeje? A może z tego zielonego nic nie będzie i od razu spryskać glifosatem albo pominąć i zaorać? Pierwszy raz widzę taki gnój w owsie... Randapować trochę szkoda, bo te zielone place zajmują 1/4 powierzchni tego pola.

Problemem jest to, że nie mam własnego kombajnu a wynajmowany zazwyczaj przyjeżdża raz, kosi wszystko co się da i już nie wraca w te strony. A potem jakiś inny bardzo trudno jest zorganizować.

Opublikowano

miałem tak kiedyś mimo randapowania 5 dni przed koszeniem  nie obyło się bez szuflowania choć po randapowaniu wyglądało bardzo dobrze więc kolego szufle przygotuj

sory pomyłka 5 dni przed koszeniem dałem reglone

Opublikowano

W zeszłym roku miałem jęczmień na polu położonym przy zadrzewionym rowie. Wiadomo w zacienionym jęczmień nie dojdzie z resztą pola to pod drzewami opryskałem reglone. Efekt taki że liście uschnięte po 2-3 dniach wyglądało na gotowe do zbioru a jak kombajn przyjechał po 5 dniach to źdźbła nadal wilgotne. Więcej razu nie będę stosował reglone. 

Opublikowano

Za mała dawka. Mój kolega robi tak z jeczmieniem ozimym jak mu się wyłoży i jest suchy. Ja kiedyś też pryskalem gryke reglone 2l i nie mogła dojść. Następnego roku dałem 2.5 albo 3 i po 3 dniach była do koszenia

Opublikowano

Mogłby mi ktoś napisać o co chodzi z tą gęstością owsa? Jak ją sprawdzić? Mam kupca i pyta on o gęstość, a ja nie wiem o co chodzi. Owies mam pierwszy raz

Opublikowano

u mnie owies żółty gotowy do zbioru może koło 26 lipca pójdzie pod bizona, brak odmłótków  zielonych, obawiam się tylko jakiej nawałnicy bo obleci siany był bardzo wcześnie 8 marca raz opryskany od chwastów i 2 razy nawozem odmiana Bingo i tyle wystarczyło ale strasznie nierówny na cięższej ziemi ma z 80cm a na piaszczystej z 40cm

Opublikowano

Jeszcze takie pytanie w kwestii desykacji. Czy reglone dziala tak samo jak glifosat? Czym w zasadzie roznia sie te srodki? I czy jest jakies ograniczenie czasowe w pryskaniu przed zbiorem? Moge opryskac i czekac ze zniwami do oporu czy jednak trzeba to zaaplikowac w precyzyjnym terminie? Tak to jest jak nie ma sie kombajnu i zalezy wszystko od uslugodawcow - nie wiadomo kiedy przyjada

Opublikowano

Roznia się sposobem działania, obrazowo tlumaczac glifosan zatrzymuje synteze białek w wyniku czego roślina powoli umiera reglone zatrzymuje proces fotosyntezy i roslina się dusi w wyniku czego zdecydowanie szybciej umiera, glifosat potrzebuje 10-14 dni reglone 4-7 i gotowe do zbioru, jednak różnica jest też w cenie

Opublikowano (edytowane)

"Gotowe do zbioru" to raczej pojęcie względne, bo ten zielony owies to teraz pewnie jeszcze ze dwóch miesięcy by potrzebował aby nalać ziarno, teraz desykacja to pewnie tylko w takim celu aby syfu nie było i żeby kombajn miał łatwiej odwiać suche plewy. Mam rację?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Pisałeś że chcesz wszystko razem skosic to przede wszystkim po to żeby nie zepsuć tego co dobre urosło a w tym zielonym cóż jeśli będzie tylko plewa trudno nic nie poradzisz jednak jeśli skosisz zielone to zepsuje Ci całe ziarno i wszystko wywieziesz mysliwym do dzików,bo nanic innego to sie nie przyda zaplesniale..powodzenia

Opublikowano

Roznia się sposobem działania, obrazowo tlumaczac glifosan zatrzymuje synteze białek w wyniku czego roślina powoli umiera reglone zatrzymuje proces fotosyntezy i roslina się dusi w wyniku czego zdecydowanie szybciej umiera, glifosat potrzebuje 10-14 dni reglone 4-7 i gotowe do zbioru, jednak różnica jest też w cenie

Po reglone roślina nie umiera. Np koniczyna opryskana reglone odrasta po skoszeniu. Chwasty wieloletnie też. Nie wiem jak jednoroczne rośliny

Opublikowano

Przyjrzałem się etykiecie tego środka. Działa on kontaktowo więc już wiem czym się różni od klasycznego glifosatu. Wysusza nadziemną część rośliny bez zabijania jej całej,  tj. nie niszczy systemu korzeniowego (nie jest systemiczny) i pewnie dlatego działa szybciej.