Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
ziomek2169    3

witam mam problem w moim mf 3070 a mianowici dymi mi na niebiesko z tego czujnika w koloktorze. od czego jest to czujnik

post-89903-0-62309000-1422101081_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianXXL    17

Swieca żarowa. Wykręć i zobacz czy nie uwalony gwint. Myśle ze dobra jest skoro dymek leci


coś mocno pluje olejem jak widac. orbitrol sie rozszczelnił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

damianXXL    17

To ciekawe ze w moim 3060 żarowa siedzi. Mylisz świece.


@ziomek2169 kupujesz zestaw naprawczy orbitrola, wyciągasz orbitrol na stół i działasz z wymianą uszczelnień :) Podpowiem nowy orbitrol to koszt do 1000pln

Edytowano przez damianXXL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    411

po tym zdjęciu to marną przyszłość daje temu traktorowi... ten olej to już jakaś smoła, a dym z płomieniówki? zapewne olej leje sie na kolektor wydechowy a wydobywa się gdzieś w rejonie płomieniówki i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomek2169    3

juz wiem czego sie dymiło, świeca płomieniowa cały czas grzała i robił sie gorący ten plastki co jest w niej. żaden olej sie nie dostaje do kolektora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianXXL    17

@BobsMF masz racje-płomieniówka. Dziś zajrzałem dobrze pod osłone silnika. Moj bład niedopatrzenia. Sory. :)

 

Do autora tematu- zlokalizuj ten wyciek oleju, dobrze koledzy piszą,jak smoła. Szkoda traktorka. Daj foto drugiej strony silnika


W swiecy nie ma plastiku bo juz dawno by sie rozleciala, to specjalny materiał odporny na wysokie temp.

Edytowano przez damianXXL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal88    10

A moze jest cos nie tak z instalacja i swieca caly czas ma napiecie, chodz gdyby tak bylo juz dawno pewnie by siadla, a moze turbina pompuje olej w kolektor i kiedy swieca grzeje poprostu sie kopci bo jest jakas nieszczelnosc na polaczeniu swiecy z kolektorem?? Tak swoja droga to autor tematu moze najpierw zlokalizowalby i opisal dokladniej w czym problem i jak wygladaja objawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianXXL    17

Swieca jak by grzała non stop to wydaje mi sie ze by sie spaliła. Autor nie napisał czy przed rozruchem sie dymi w trakcie grzania czy jak odpalony... Nie zgadniemy bo tu nikt nie wróży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomek2169    3

Dymilo sie gdy traktor byl zapalony. Problem byl w tym ze jak odpalilem to nie wylaczylem grzania tej swiecy. Teraz juz wszystko jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomek2169    3

mam w stacyjce ale ona nie do końca odbija i grzało cały czas.

właśnie gdy grzało cały czas jak jechałem około 30km mogło coś sie stać poważnego?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianXXL    17

Nic sie nie stanie. Tylko spalenie świecy. Ale po 30km na grzaniu swiecy jeszcze grzeje ? to jakas mocna :) :) Jak spali sie swieca to bedziesz miał problem z odpaleniem przy nizszych temp i wsio :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukash3060    105

Te tanie świece zależy która, mi już było szkoda pieniędzy i założyłem Perkinsa za 90 pln i chodzi a tamte miesiac i jej nie ma ;) Co do oleju to jesli ciagnik nie stał cały sezon tylko robił to nie ma się co dziwić ze sie przepalił i jest czarny ... sam jak wymieniam wiosną olej mam podobny kolor mimo że silnik miał kapitalny remont :) Od stania nie zczernieje ;) A olej pewnie z pod pokrywy klawiatury wali, wymiana uszczelki załatwi sprawe o ile nie jest już obudowa po przeciągana i nie trzyma wtedy tzreba wymienić koszt koło 50 zł, pasuje chyba od 5312/14 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomek2169    3

jakos niedługo wymienie olej w silbiku filtry paliwa oleju i powietrza oraz ustawie zawory, tak wiec bedzie nowa uszczelka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
traktormen    0

Dobrodzieje: czy ktoś wie jakie jest prawidłowe napięcie z czujnika ciśnienia skrzyni biegów na zielonym kablu idącym do autotronica, oraz z czujnika PTO (wałek wom) do autotronica? Świecą mi się obydwie kontrolki, olej wymieniłem, staan prawie max, odpowietrzyłem skrzynie (pochodził na 1500 obrotów ze 2 minuty) i ni cholere nie gasną. Poki co na czujniku ciśnienia mam 5.5v a gdy podepnę opornik 55 ohm to wychodzi 0.03 v i nadal żadnej reakcji. Rzecz jasna autotronic nie daje możliwości zmian speedshifta, redukcji, wom-u, blokady i napędu. Chce tylko wiedzieć, czy zamówić elektronika (padnięty sterownik) czy mechanika/hydraulika do przekładni, lub pompy. Ponadto pop zmianie oleju brak EHR; podnoszę tylko awaryjnie, a jeszcze przed działał. Całkowita mogiła z tym Ferdkiem. Proszę o radę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianXXL    17

Działaj dzialaj bo wiosna sie zbliża :D Wyrabiac pod zasiew trzeba bedzie ;)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
traktormen    0

Poprawka: wom już działa (bezpiecznik z przodu ciągnika). Po odpięciu i ponownym odpięciu sterownika przerzucił się na żółwia i tak został. dalej to samo. Zmasowanie czujnika nic nie daje (spięcie czarnego kabla z masą). Czyżby autotronic? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    411

dobrze wyczyść te bezpieczniki, styki z przodu ciągnika. podobne szopki miałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
traktormen    0

Dzięki za rade. Do tej pory sprawdziłem 2 bezpieczniki zamontowane nad lampami drogowymi. Jeden był od EHR, a drugi nie wiem, ale był sprawny (15A), ale na pewno nie od autotronic'a. Z tego co wiem to powinien być do sterownika 10A właśnie gdzieś z przodu. Nad filtrem powietrza sa jakieś styki...  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kiernoz
      Witam. Mam do kupienia traktor Massey ferguson 6110 Chciałem zapytać czy to dobry traktor i czy jest awaryjny ? byłby to traktor zastępujący ursusa c3603p głównym jego przeznaczeniem była by praca z ładowaszem czołowym ,rozrzutnik, beczkowóz, kosiarka, zgrabiarka ,przetrząsarka. Był by to 2 traktor w gospodarstwie do lżejszych prac. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Przez sznajdik
      Czy da się zrobić wyjście do hamulca hydraulicznego do hamowania przyczepy w mf 3060 i gdzie ewentualnie się podłączyć?
    • Przez Masterek24
      Witam
      Dzisiaj umyłem przed zimą ciągnik. Po myciu odpaliłem i podczas jazdy nie działa żaden półbieg. Jak zatrzymam ciągnik to każdy półbieg wchodzi i jaki sobie wbije i ruszę to na takim jadę tylko problem że podczas jazdy już zmienić nie mogę nie działają o co chodzi ??
    • Przez dawid1983
      WITAM MAM PYTANIE CZY DO MF 3070  PRZED POMKA PALIWA MOGE ZAMONTOWAC JAKIS DODATKOWY FILTERK  ZEBU ZBIRAL TEN CALY SYF ZE ZBIORNIKA A NIE POMPKA PALIWA  JAKI TEN FILTERK ZAMONTOWAC PROSZE O PODPOWIEDZ MOZE KTOS MA COS TAKIEGO ZROBIONE JAKIES ZDJECIA
    • Przez mfmf
      mam problem z kontrolka zapchanego filtra oleju, zapala sie po jakiejs godz pracy w polu, gdy go zgasze odstoji 5-10 minut gasnie ale po chwili znowu sie zapala. Ciagnik po zapaleniu kontrolki nadal jest sprawny i wszystko dziala wporzadku?
       
      olej i filtry sa nowe, olej to fuchs hydramot 10w40
       
       
      co to moze byc? czujnik cos nie bangla?
×