Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla świętego spokoju lepiej udać się jeszcze o gminy i zgłosić wycinkę samosiejek celem rekultywacji. To jeśli ta działka jeszcze figuruje jako rolna bo jeśli co jest możliwe została przekwalifikowana na leśną po pozwolenie do powiatu a tam mają leśnika na etacie do tych spraw. Tak czy inaczej najpierw do gminy bo tam się dowiesz czy to jeszcze jest działka rolna.

Opublikowano

Pamiętaj,że w agencji może być to ziemia rolna a w gminie już jako las...bywają takie przypadki. Życzę wygranej w przetargu a jak już będziesz miał dzierżawę w kieszeni to do gminy po zgodę na wycinkę. Dają za darmo tylko trzeba czekać do miesiąca...no i musisz też mieć taką zgodę na piśmie od KOWR bo inaczej gmina może Ci nie dać gdyż nie będziesz właścicielem tylko dzierżawcą.

Opublikowano

Ja przeprowadzałem wycinkę na dzierżawie, zadzwoniłem i pewien naprawdę super Pan wszystko wyjaśnił i nawet podyktował treść pisma jakie musiałem im wysłać. Dostajesz zgodę, musisz ich powiadomić też kiedy tą wycinkę przeprowadzasz, najgorzej jak się jakieś k... trafią i powiedzą że to drewno użytkowe a nie opał.

Opublikowano

tylko Koledzy zapomnieliście dodać iż ANR obecnie KOWR wydanie pozwolenia na wycinke trwa mase czasu dla mojego przykładu i 7znajomych 30maja wziełem grunty i miałem zakrzaczenia wniosek w dniu podpisania umowy dziezawy i do dnia dzisiejszego zero odzewu. a wiec terminy owej instytucji nie obejmują. 

Opublikowano

Pamiętać należy że wycinkę można prowadzić po za okresem lęgowym a ten tuż tuż.

Jak ja zgłaszałem wycinkę kilku sztuk to było 21 dni na uprawomocnienie. Nikt pisma na zgodę nie wysyłał. Raczej z odmową należy oczekiwać powiadomienia.

Opublikowano
2 godziny temu, janczar810 napisał:

ja to samo na Fredry. Tylko teraz tak sobie myśle może w Pile mój wniosek jeszcze leżakuje 

U nich wszystko jest możliwe, po kupnie ziemi złożyłem wniosek żeby mi część działek rozłożyli na raty bo była taka możliwość.Po ok miesiacu na dzień przed podpisaniem aktu notarialnego przychodzi pismo,że najpóźniej do dnia podpisania umowy całość kwoty pomniejszona o wadium ma być wpłacona na konto kowr.....Żadnej odpowiedzi na moje pismo w sprawie rozłożenia na raty..........

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze sprawdź czy ta działka nie jest na obszarze chronionego krajobrazu itp... Chciałem wyciąć samosiejki właśnie na OChK, zostawić skupiska dużych drzew (zadrzewienia śródpolne), przyjechał gość z KOWR, uparł się, że mam wyrąbać wszystko co tam rośnie, bo on nie chce więcej tu przyjeżdżać.  Mówię mu o OChK, on patrzy na mnie jak na debila. Dzwonię  do gminy - gość od razu mówi, że nawet na samosiejki nie dostanę od niego pozwolenia. Dzwonię do Regionalnej Dyrekcji Ochrony  Środowiska - gość śmiejąc się z dwóch poprzednich speców mówi, że samosiejki mogę  wyciąć, zostawiając wspomniane skupiska drzew.

I weź tu słuchaj mądrych, kompetentnych i ambitnych urzędników.

Czas załatwienia sprawy w KOWR ~2miesiące.

18 godzin temu, tomekgeo2 napisał:

A ja miałem sytuację że ANR wyraziła zgodę na wycinkę a gmina nie i niestety 5ha przepadło, więc lepiej dokładnie dowiedzieć się w gminie czy wydadzą zgodę .

A co z "przywracaniem gruntów do użytkowania rolniczego"?

http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/wycinanie_drzew_przez_rolnika_poza_kontrola_gminy,10273.html

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano

A na ile lat i co jak nam dopłaty zabiorą i dlaczego to podmokła VI klasa :P

Opublikowano

To jak na swoim możesz robić. Na tyle to jeszcze warto.

Opublikowano
21 godzin temu, DARKPANTER napisał:

dziś podpisana umowa na prawie 5 ha za dopłaty i podatek mój

ja podpisałem na 10 lat 3,5ha (pomiędzy moimi działkami - teraz mam 15ha w kawałku) - oddaje dopłaty i płace podatek, a akcyza moja