Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Pomorzanin1222 napisał:

Mam do wziecia po nastepnych zniwach 18 hektarów 2,3 klasy  znajomy chce za to dopłate podstawową plus podatek ale jak bym miał np łubin ,buraki lub coś za co sa wieksze dopłaty nadwyżka dla mnie ziemie w kawałkach po 4,5,3 hektary co powiecie warto brać na moje chyba tak

Za tyle to sam wziąłbym, podpisz umowę juz teraz żeby ktoś Ci tego nie zgarnął.

Opublikowano

Nawet się nie zastanawiaj. Ja płacę dopłaty podatek plus 500zl do hektata

Opublikowano
Dnia 28.07.2020 o 22:44, Pomorzanin1222 napisał:

Mam do wziecia po nastepnych zniwach 18 hektarów 2,3 klasy  znajomy chce za to dopłate podstawową plus podatek ale jak bym miał np łubin ,buraki lub coś za co sa wieksze dopłaty nadwyżka dla mnie ziemie w kawałkach po 4,5,3 hektary co powiecie warto brać na moje chyba tak

Chłopie ty wszystko tanio kupujesz a drogo sprzedajesz.  Tak samo z tą dzierżawą  kto już dziś opowiada że po następnych żniwach będzie w dzierżawę dawał?  A może już zaczyna częstować i sprawdzać kto da więcej? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Też mialem taki przypadek, ponad 6 hektarów ziemi 100 metrów od gospodarstwa i zgarnal to gospodarz z innej wsi, ladny równy kawał pola prz samej drodze i jeszcze codziennie obok niego przejezdzam, aż mi gul skacze :P

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
9 godzin temu, 6465 napisał:

Chłopie ty wszystko tanio kupujesz a drogo sprzedajesz.  Tak samo z tą dzierżawą  kto już dziś opowiada że po następnych żniwach będzie w dzierżawę dawał?  A może już zaczyna częstować i sprawdzać kto da więcej? 

Nie wiem czemu tak tanio kupuje mam może dar do tego😝.A z ta dzierżawą on tak nie zrobi znam go Ch#em nie jest jak coś mówi to dotrzymuje słowa

9 godzin temu, witejus napisał:

a dobrze się ożenił ? bo jak tak to dziecko szczęścia jest🤓

szczęscia to bym nie powiedział bo bym już dawno milinerem był tylko wiem gdzie i czego szukać

Opublikowano (edytowane)

@miwigos i to jest normalne już na IV kl ???? Gdzie średnia plonu zbóż to 4 -5 t /ha?? Chyba że u was inne 4 kl i lepiej sypie.

Ja to bym powiedział że to jest może i normalne ale na IIkl. wzwyż.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

@damianzbr to jest taki dziwny paradoks niby nic nie przynosi zysków a dzierżawa min 1500 zł/ha w moim regionie klasa gleb od 3b do 5-tej[mozaiki], obecnie po żniwach pokaże się kilkadziesiąt ha do dzierżaw co słychać to właściciele liczą na min 1800zł/ha  klasa jak powyżej

Opublikowano

U nas ziemia slaba glownie 5,6 klasa troszke 4. Norma jest dzierzawa na gebe za doplate, podatku prawie niema. Niewiem jak z oplacalnoscia ale jeden krowiarz ma tak z 100 ha i chyba mu sie oplaca bo dobiera aby ziemia byla. Sieje tylko zyto populacje i owies - plony pewnie max 3-4 tony. 

Opublikowano

Ja jak bym był tym krowiarzem i jak ziarno jest po 500-600 zł to bym kupił i kazał bujać się cwaniakom co chcą po 1000 zł / ha bez wjeżdzania w pole juz 2 tony  za to kwotę :) . Ale takie uroki krowiarzy dopóki mleka cena się trzyma to i biorą po 2 tyś / ha i zbierają 3 t żyta z ha , i nawet będą dokładać to się opłaca ale jak będzie po 80 groszy to jeszcze szybciej oddadzą niż wzieli . Ale wiadomo w jedyne co potrafią inwestować to w niepotrzebne maszyny i grunty w dzierżawę :) . Ja jak zarobie wole inwestować w nieruchomości - bardzo dobry biznes o ile ma się trochę głowy , orientacji w naszym pięknym kraju i wytrwałości . 

• Like 1
Opublikowano

Dziwny region ,  osoba żyjąca ze zboża ma 2 razy lepiej policzone koszty produkcji jak i rozplanowane wydatki niż krowiarz ? może po prostu muu się opłaca dobra ziemia i itp . Też czasami dawałem po 1,5 tyś zł za dzierżawe ale jak była umowa to potem to wykupywałem to dużo nie traciłem .

Opublikowano
2 godziny temu, 5544332211 napisał:

Dziwny region ,  osoba żyjąca ze zboża ma 2 razy lepiej policzone koszty produkcji jak i rozplanowane wydatki niż krowiarz ? może po prostu muu się opłaca dobra ziemia i itp . Też czasami dawałem po 1,5 tyś zł za dzierżawe ale jak była umowa to potem to wykupywałem to dużo nie traciłem .

Opłaca się? 5,6 tony pszenicy za 1 ha rocznie? Twoim zdaniem krowiarz bierze nawet gdy się nie opłaci a jak rosliniarz bierze to się widocznie opłaci 🤔