Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, ws71 napisał:

Normalna stawka za 3 kl to zaczyna się od 2 tyś/ha płatne z góry,ew zastaw Twojej ziemi na poczet dzierżawy wszystko notarialnie na 5 lat ,tak obecnie wygląda w częsci kuj-pom

u mnie jest 3 kl nie widze problemu kiedy podpisujemy umowe? 

powieksze sobie pasieke jak sie bede nudził to moze pójde do pracy może nie. a wypłata i tak bedzie. dla mnie super Ty zapierdzielaj na tej mojej ziemi

Opublikowano
9 godzin temu, Bezczelny napisał:

1200 za fajne pole, glebę 3kę to jest normalna stawka i chętnie bym takie coś brał od normalnego człowieka. Od nienormalnego nie chcę nawet za dopłatą ze strony właściciela. 

Kto to normalny człowiek i kto to normalny dzierżawca

Opublikowano
18 minut temu, Pajej napisał:

powieksze sobie pasieke jak sie bede nudził to moze pójde do pracy może nie. a wypłata i tak bedzie. dla mnie super Ty zapierdzielaj na tej mojej ziemi

dokładnie- 35ha daje mi 70 tys rocznie na czysto, notarialnie nawet na 10 lat ale bez prawa pierwokupu, kl IIIA i B, płatne do 30 sierpnia każdego roku ( 1 dzień zwłoki i byebye umowo), podatek po stronie dzierżawcy jak i wszystkie dopłaty on bierze, słupki graniczne mają być nie tknięte bo sporo wstawialiśmy, drenacja nie zniszczona, chcesz brać, zapraszam. 70 tysia na czysto to mało który człowiek ma w robocie piątek świątek i niedziela, poleżę sobie, drugie tyle z pracy urzędnika przytulę i można żyć ;)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Schemat wałkowany n razy w tym temacie, tak jak w "cena ziemi":

-dają x tysiące za hektar

- ogłupieli

- oddałbym wszystko, gdyby mi ktoś tyle dał 

- tak tylko piszesz

- ja dałbym, to prawie za darmo, ale za daleko

Edytowane przez piotrp88
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Pajej napisał:

Widzę że wyciągasz logiczne wnioski,niestety ale u nas jeszcze to do ,,młodych gniewnych" nie dotarło,za 12ha  z dwóch stron las,klasa 4a-5 i dają 1,5 tyś/ha,osobiście widzę sens uprawy dzierzaw przy czynszu ok 600-700zł/ha,praktycznie wszędzie występuje mozaikowatość gleb i klasowo wszędzie jest przy najlepszym wariancie od 3b do 5 i to na 4-5ha kawałku

Edytowane przez ws71
Opublikowano
11 godzin temu, Bartek933 napisał:

Gadanie gadaniem że daj tysiąca i oddaję cała gosp, przyszło by co do czego to wzrok w ziemię i eeee

jak młody jesteś to nie zrozumiesz, jak zaczniesz się starzeć to inaczej popatrzysz.
Ja tam nie widzę problemu z oddaniem w dzierżawę przy dobrych warunkach, to jest biznes i hobby. Przecież nie rezygnuje się całkowicie z gospodarowania. 

8 godzin temu, piotrp88 napisał:

Schemat wałkowany n razy w tym temacie, tak jak w "cena ziemi":

-dają x tysiące za hektar

- ogłupieli

- oddałbym wszystko, gdyby mi ktoś tyle dał 

- tak tylko piszesz

- ja dałbym, to prawie za darmo, ale za daleko

dokładnie ;)

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Kto to normalny człowiek i kto to normalny dzierżawca

Taki który nie podnosi ceny w sezonie. Zmiany w cenie mogą być i co roku, ale chcę o tym wiedzieć, a nie tak jak teraz "dej 300 więcej". Mówię że nie na to się umawialiśmy. W końcu się zgodziłem, ale na koniec sezonu, a on na to żeby przyjechać pogadać - chyba mało. Do tego tak jak pisałem. Nie pozwala kredy wysiać na pole, bo to za duży koszt. Jak zrozumiałem, to on wolał by przytulić tą  kasę. Weź takie coś w dzierżawę. Podnieś żyznosc gleby, napraw pH i trzeba uciekać, bo pretensje że to za duży koszt. Same nasiona to koszt 1800 zł na tych głupich 1,5 ha. W życiu by mi tego nie oddał, bo go poprostu nie stać,  a mnie obowiązuje umowa kontraktacji i zapłace karę jak się nie wywiąże z umowy. Nie zdziwił bym się jakby mi wszystko roundapem spryskał po złości i zawalił to na suszę. Do tego ciągle mi powtarza że g mi z tego wyjdzie. Jak chce zapłacić i uprawiać, a nie żyć cały czas w napięciu co mu odwali i słuchać jego rad. 

Edytowane przez Bezczelny
Opublikowano

JAKIIE podnoszenie ceny jest umowa na kilka lat ,a to rzecz święta ,nic ci nie zrobi jak nie degradujesz gleby ,siejesz co chcesz

Opublikowano
6 godzin temu, Bezczelny napisał:

Taki który nie podnosi ceny w sezonie. Zmiany w cenie mogą być i co roku, ale chcę o tym wiedzieć, a nie tak jak teraz "dej 300 więcej". Mówię że nie na to się umawialiśmy. W końcu się zgodziłem, ale na koniec sezonu, a on na to żeby przyjechać pogadać - chyba mało. Do tego tak jak pisałem. Nie pozwala kredy wysiać na pole, bo to za duży koszt. Jak zrozumiałem, to on wolał by przytulić tą  kasę. Weź takie coś w dzierżawę. Podnieś żyznosc gleby, napraw pH i trzeba uciekać, bo pretensje że to za duży koszt. Same nasiona to koszt 1800 zł na tych głupich 1,5 ha. W życiu by mi tego nie oddał, bo go poprostu nie stać,  a mnie obowiązuje umowa kontraktacji i zapłace karę jak się nie wywiąże z umowy. Nie zdziwił bym się jakby mi wszystko roundapem spryskał po złości i zawalił to na suszę. Do tego ciągle mi powtarza że g mi z tego wyjdzie. Jak chce zapłacić i uprawiać, a nie żyć cały czas w napięciu co mu odwali i słuchać jego rad. 

Nie tykaj trefnych  terenów i jest ok.

Opublikowano

Na nasze  to będzie że na kasę czeka . Tera trybisz ?

Opublikowano
Dnia 8.06.2019 o 08:24, ws71 napisał:

Widzę że wyciągasz logiczne wnioski,niestety ale u nas jeszcze to do ,,młodych gniewnych" nie dotarło,za 12ha  z dwóch stron las,klasa 4a-5 i dają 1,5 tyś/ha,osobiście widzę sens uprawy dzierzaw przy czynszu ok 600-700zł/ha,praktycznie wszędzie występuje mozaikowatość gleb i klasowo wszędzie jest przy najlepszym wariancie od 3b do 5 i to na 4-5ha kawałku

byłem młodszy myslałem inaczej ale jak zblizam sie do 30stki troche myslenie sie zmienia

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Ja w tym roku chcę oddać 4 ha  w dzierżawe  po 500 za ha plus ja sklafdam na dopłaty i płacę podatek /ziemia przewapnowana iv b  mam chetnego po 400 ale jak nie da po 500 to bedzie ugorować/odpoczywać

• Like 1
Opublikowano

Jak przewapnowana to zdegradowana, przy obecnych suszach nic się nie urodzi

Opublikowano
9 godzin temu, AleksanderX napisał:

Ja w tym roku chcę oddać 4 ha  w dzierżawe  po 500 za ha plus ja sklafdam na dopłaty i płacę podatek /ziemia przewapnowana iv b  mam chetnego po 400 ale jak nie da po 500 to bedzie ugorować/odpoczywać

Taa. O 100 zł puścisz w ugor... Stracisz w ten sposób ponad tysiąc (czynsz dzierżawny plus dopłaty). 

• Like 2
Opublikowano
17 godzin temu, AleksanderX napisał:

do ugoru sa dopłaty a ponadto we wniosku 70 ha wiec 5% zazieleniania daje 3,5 ha ugoru i nie bedę siać 15 ha poplinu  tak wiec tylko 500

Co to są za dopłaty do ugoru?

Opublikowano

Normalne takie jak byś mial zasiane + ugór się liczy jako zazielenienie hektar jest rzeczywistym hektarem