Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest zasada na gleby lekkie wapno węglanowe najlepiej węglanowo-magnezowe, bo magnezu brakuje w całym kraju a na cięższe tlenkowe.

Opublikowano

jestem z podlaskiego a więc nie mamy tak ciepło jak reszta mimo to doszły mnie słuchy że więksi gospodarze w okolicy na dniach maja zaczac badz zaczeli siew kukurydzy. I tak sie zastanawiam zboże owszem wczesny siew daje wymierne korzyści a jak jest z kukurydzą ? Wcześniejszy siew również wpływa na plon?

Opublikowano

W wielu artykułach powtarzają ciągle, że zbliżają się zasiewy kukurydzy, ale jeszcze na to nie czas. Ziemia powinna być ogrzana na głębokości 10 cm między 8-10oC i Taka jest też minimalna temperatura wschodów. Na mazurach dopiero ta noc była pierwszą ciepłą powyżej 7oC. Zbyt wczesny siew powoduje, ze ziarniak długo leży w ziemi i długo kiełkuje a to bardzo naraża go na atak różnych chorób i szkodników. Wczesny siew nie zwiększy znacząco plonu, bo na to ma wpływ nawożenie, odmiana, pogoda, temperatura a jedyne co trochę wydłuża okres wegetacyjny, dzięki czemu można posiać odmiany o późniejszym Fao niż 250. Po kukurydzy możliwy jest wcześniejszy zasiew rośliny następczej oziminy. Termin siewu po świętach jest moim zdaniem najbardziej optymalny. W zeszłym roku u mnie 10 kwietnia to jeszcze zalegało ok 10-15 cm śniegu i każdy zdążył posiać a w tym zobaczył jeden z drugim trochę słońca i już by siali. Nawet drzewa listków jeszcze nie wypuszczają, jedyne co to czeremcha coś pokazuje.

Opublikowano

Mam zamiar nawieść pole gnojówką po orce zimowej i lepiej było by zrobić to bezpośrednio pod siew przed agregatem czy może tydzień dwa wcześniej i przemieszać z ziemią kultywatorem?

Opublikowano

Masz rację Tomas ale wszystko zależy od regionu W opolskiem ( Równina Śląska ) jest o wiele cieplej niż w innej części kraju Zimy są łagodniejsze a latem średnia temp. jest wyższa W tym roku w ogóle zimy nie było ( kilka dni mrozu i zero śniegu ) Dlatego wcześniej też zaczynamy niektóre prace

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrobie ale tez planuje siac pod koniec tygodnia a tylko dlatego ze jest prognoza na troszke wody i ja pryskam doglebówka. U nas jest teraz dosc sucho i mysle ze za 2 tygodnie siac w popiół to może byc gorzej. Sieje odmiany 250-270FAO

Opublikowano (edytowane)

Ja nie neguję wczesnego siewu na południu kraju, tylko odniosłem się do wypowiedzi kolegi Knoro, że na Podlasiu już sieją. Do granicy Podlasia mam ponad 50 km, więc pogodę mamy podobną i nie widzę we tak wczesnym siewie sensu. U mnie nigdy przedsiewny nie zadziała dobrze raz, że sucho często a 2 komosa przykładowo wyłazi dopiero jak jest ciepło co najmniej w połowie maja i pozostaje mi tylko nalistny.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrobie ale tez planuje siac pod koniec tygodnia a tylko dlatego ze jest prognoza na troszke wody i ja pryskam doglebówka. U nas jest teraz dosc sucho i mysle ze za 2 tygodnie siac w popiół to może byc gorzej. Sieje odmiany 250-270FAO

Pochwal się jakie odmiany siejesz?Jakieś z poprzednich lat masz może wypróbowane?

Opublikowano (edytowane)

Ja w zeszłym roku testowałem dwie dawki i jedną w korzeń drugą na 6-8 liści i jedną w korzeń różnicy nie zauważyłem. W tym roku cały azot na jedną dawkę będzie spokój.

Edytowane przez Piotrek1975
Opublikowano

mam pytanko, czy kukurydzę która została z tamtego roku z siewu mogę ją w tym roku zasiać,np. z burakami cukrowymi nie mam problemu sieję i wschody są super , a jak to ma się do kukurydzy?

Opublikowano

Ja na początku pisałem że będę dzielił azot ale chyba rzucę w jednej dawce mocznik ok 200-250 kg na ha, jak będzie wilgotno w maju to może jeszcze dorzucę ok 70 na ha i w oprysk dam mocznik 15kg na ha.

Opublikowano

mam pytanko, czy kukurydzę która została z tamtego roku z siewu mogę ją w tym roku zasiać,np. z burakami cukrowymi nie mam problemu sieję i wschody są super , a jak to ma się do kukurydzy?

Sprawdź zdolność kiełkowania. Jeżeli nasiona było odpowiednio przechowywane to wszystko powinno być ok.

U mnie nasiona z poprzedniego roku straciły 5% na zdolności kiełkowania.

Opublikowano

Mój kolega podsiewał mocznikiem już jak spora była tylko koła przestawiał żeby się w miedzyrzędzia mieściły. Ale nie wiem jak efekty a kukurydza na ziarno.

Co lepiej kupić bo zamierzałem siać mocznik, sól i fosforan po 200kg/ha wszystko pod agregat bo siewnik bez podsiewacza. W sklepie zapropnowali mi NPK 5-20-30 zamiast soli i fosforanu :" to to samo tylko NPK wyjdzie taniej". Co o tym myślicie warto przerzucić sie na NPK?

Opublikowano

Jaka chcesz dać 3 x po 200 kg, mocznik, sól i fosforan to nie wyjdzie to samo składnikow jak 600 kg NPK 5-20-30

Ja liczyłem wielokrotnie i czysty składnik wyjdzie taniej ale zabawy więcej.

U mnie dziś jest problem mocznik kupić wiec dam Sól i polidap, a potem poleje RSM

Opublikowano

powiem tyle 2 lata testowałem NPK w kukurydzy dawki 450-500kg/ha + mocznik juz drugi rok wróciłem do Soli+fosforan+ mocznik. Ten NPK niby wyjdzie taniej niby podobne ilosci poszczególnych skłądników ale haczyk jest w fosforze. W NPK nie ma czystego fos***any pomiezanego z sola tylko jest głownie superfosfat i troszke fosforanu a to wielka rónica. Kukurydza n fosforania szczególnie puszczonym w dozownik od startu ładniej rosnie na NPK ma problemy w poczatkowych fazach z niedoborem fosforu liscie fioletowieja itd. Na Fosforanie tego efektu brak. jak masz ochote obejrzyj moje fotki z ubiegłego roku i zobaczysz jaka była róznica gdzie dozownik zaszwankował i jeden rządek dostawał mniej fosforanu.

Opublikowano

Superfosfat czy to będzie 20 czy 40 procentowy zawiera jak podają liczby 20 i 40 % fosforu. Dochodzi do tego jeszcze wapno i siarka. W fosforanie amonu zwanym Polidapem mamy fosfor oraz azot w formie amonowej. Polidap działa szybciej i jest łatwiej przyswajalny.