Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Nikosulfuronu dam 50, perzu nie mam jedynie trochę prosa. Mocarza mam właśnie kupione 0,2 ale pola tylko 80ar i potem tych paru gram nie wykorzystam dlatego chcę trochę zwiększyć 

Ja dałem mocarza 1,5 + mentum 1,5 + adiuwant.

Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

Wybacz ale ja zwalczam jeżeli jest a nie przeciągam na kolejny rok .Ale od kilku lat ST i idzie roundup 1,5 kg i o wieloletnich zapominam Jeżeli perz pojawia się w kolejnym roku to nie był zwalczony a podtruty to samo rimsulfuron  

W polu jest spalone ale granicy nie spalisz bo u sąsiadów najczęściej jakieś zboże albo rzepak więc trzeba uważać i nie da się puścić nad granicą. Zawsze odorując jesienią troche pług złapie i wrzuci w pole dlatego w kolejnym roku znów pojawia się perz - ale tylko od strony gdzie była bruzda ( pług obrotowy)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, v11 napisał:

Mentum jest OD więc adiuwanta nie potrzeba -

To fakt. Ale dali w komplecie to lałem. Pewnie chcieli sprzedać i się nabrałem.

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)

Uważać co się później sieje, bo mezotrion z Juzanu może narobić bałaganu w roślinach następczych. Czyści tak, że po zabiegu zostaje gołe pole z kukurydzą ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Soja urośnie czy padnie? Tak się pytam o skuteczność bo po maistrze na 3 dzień było widać działanie a teraz 1 raz ten box i 5 dni od opryski i tak może delikatne widać efekty 

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

Chciałem dodać do elumis Tezosar(terbutylazyna). U nas w WM teraz sahara i widoków na deszcz brak. Chyba bez sensu stosować środek który głównie doglebowo działa? Czy elumis w max dawce bierze chabra? Jak nie to co dodać? Z góry dzięki za info

Opublikowano

w tamtym roku było sucho i gorąco u mnie tezosar nic nie dał, zachwaszczenie wtórne głównie komosa było tragiczne. Chociaż  będąc dokładnym oprysk wcześnie rano jeszcze udał się powiedzmy w pełni ale pryskane przed wieczorem porażka.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, rocco0987 napisał:

w tamtym roku było sucho i gorąco u mnie tezosar nic nie dał, zachwaszczenie wtórne głównie komosa było tragiczne. Chociaż  będąc dokładnym oprysk wcześnie rano jeszcze udał się powiedzmy w pełni ale pryskane przed wieczorem porażka.

a gdzie teraz wilgoć? najbliższe opady gdzieś za tydzień dopiero

Opublikowano
9 minut temu, rocco0987 napisał:

W lata suchsze doglebówkę robię w nocy do 3 rano -wilgoć jest z rozy i spadku temperatury - o godz 5-6 widać jeszcze wilgoć po oprysku w tym roku wilgoci w bród 1,5 roundup do tego 0,2 adengo i jest dobrze (małe chwasty wschodzą i giną - ale nie wykluczam placowo poprawek - tyle że z minionych lat adengo jest jeszcze w glebie

Opublikowano

Wrażliwość chwastów spada wraz ze wzrostem a wrażliwość kukurydzy rośnie a nie ma herbicydu  który nie wpływa na uprawę główną 

Opublikowano
21 minut temu, v11 napisał:

Wrażliwość chwastów spada wraz ze wzrostem a wrażliwość kukurydzy rośnie a nie ma herbicydu  który nie wpływa na uprawę główną 

Masz rację ale jest sucho i co pryskac czy czekac

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Terbutylazuna jest do 8 lisci więc jest jeszcze trochę czasu

niby do 6u na etykiecie

5ty liść zaczyna wychodzić. Jeszcze sporo chwasty nie wyszło przez suszę a np chaber w kolano

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano (edytowane)

Ja w takich przypadkach nieliczne poprawki robię późno wieczór -zaczynam około północy (oczywiście oświetlenie i znajomość pola) nie więcej jak 200l (im bardziej rozwodniony tym niższa skuteczność a wilgoć jest w powietrzu aparaty szparkowe chwastów się otwierają .Dysze dwustrumieniowe albuz twin (kropla gruba eksplodująca po dotknięciu liści ) woda deszczowa dodatek jakiegokolwiek regulatora wzrostu (mcpa fluoroksypr dikamba czy podobne )atpolan bio 2-3 l rsm a to wszystko po to żeby przebić się przez warstwę woskową którą wytwarzają chwasty w warunkach suszy prędkość około 6 km i belka 50 cm nad ziemią aby odbite od ziemi drobinki mgły osiadały na spodzie liści .-wspomniane 50 cm utrzymuję kółkami na końcach lanc .Inni się śmieją ale zazdroszczą skuteczności .Podejście może przesadne ale działa no i dawki dzielone w miejscach gdzie jest więcej chwastów zwiększam dawkę 

27 minut temu, tadi77 napisał:

Masz rację ale jest sucho i co pryskac czy czekac

Edytowane przez v11
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

niby do 6u na etykiecie

5ty liść zaczyna wychodzić. Jeszcze sporo chwasty nie wyszło przez suszę a np chaber w kolano

Chyba click premium zobacz etykiete

1 godzinę temu, v11 napisał:

Ja w takich przypadkach nieliczne poprawki robię późno wieczór -zaczynam około północy (oczywiście oświetlenie i znajomość pola) nie więcej jak 200l (im bardziej rozwodniony tym niższa skuteczność a wilgoć jest w powietrzu aparaty szparkowe chwastów się otwierają .Dysze dwustrumieniowe albuz twin (kropla gruba eksplodująca po dotknięciu liści ) woda deszczowa dodatek jakiegokolwiek regulatora wzrostu (mcpa fluoroksypr dikamba czy podobne )atpolan bio 2-3 l rsm a to wszystko po to żeby przebić się przez warstwę woskową którą wytwarzają chwasty w warunkach suszy prędkość około 6 km i belka 50 cm nad ziemią aby odbite od ziemi drobinki mgły osiadały na spodzie liści .-wspomniane 50 cm utrzymuję kółkami na końcach lanc .Inni się śmieją ale zazdroszczą skuteczności .Podejście może przesadne ale działa no i dawki dzielone w miejscach gdzie jest więcej chwastów zwiększam dawkę 

Ja nie boję się preparatów nalistnych tylko zawsze doglebowy w suszy sprawia mi klopor

Opublikowano

Ponad 20 lat podstawa to doglebowe -kiedyś guardian, trophy, adengo .Chwasty prawie wytępione (brak nasion )zostało trochę uciążliwych ale to nie takie proste (powoje bylice zaślaz ostrożeń )- reszta zdycha od samej wody

Opublikowano
4 godziny temu, JD1052 napisał:

Soja urośnie czy padnie? Tak się pytam o skuteczność bo po maistrze na 3 dzień było widać działanie a teraz 1 raz ten box i 5 dni od opryski i tak może delikatne widać efekty 

nawet nie probuj straczkowych siac po mezotrionie