Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku miałem całe pole zaorane na zimę i na jednej połowie drugi raz obornik przytalerzowany jakos pod koniec lutego. Druga połowa nie ruszona. Nie było jakiejś wielkiej różnicy. I tu i tu było sucho. Chodź mniej się kurzyło tu gdzie było ruszone , może też kwestia obornika. Napewno w jakimś stopniu bardziej pobudzone zostały chwasty do wschodów.

Opublikowano
2 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Z innej beczki jak tu ktoś 2 strony temu wspomniał.. Nie uważacie że więcej wilgoci zostanie w nieruszanej glebie do momentu siewu, która się zaskorupi i nie bd puszczać dalej wilgoci aniżeli przerywać parowanie agregatem? 

Bo po co idzie wal w agregacie uprawowo-siewnym? Do poprawienia podsiakania czyż nie? 

Zastanawiam się nad tym zarówno w uprawie po zimowej pola pod qq i buraka czy nie zostawić ich po zimie i ruszać dopiero na kilka dni przed siewem

To wszystko zależy od rodzaju gleby i pogody. w przypadku bardzo suchej wiosny, zaskorupiona, zbita gleba, traci więcej wody niż luźna, gdyż w zbitej odleżanej glebie jest więcej kapilarów i woda bardziej podsiąka. Kolejną kwestią jest powierzchnia parowania, która po uprawie jest mniejsza niż po orce. Dlatego niektórzy za agregatem lub bronami zaczepiaja belkę, która wygładza powierzchnię pola. Staram się uprawiać dwa razy. Na piaskach wjeżdżam bardzo wcześnie, a na podmokłych czarnych glinach jak w polu jest na tyle sucho żeby nie zepsuć mokrej gleby kołami, czasami tydzien lub 2 przed siewem, a drugi raz 1-2 dni przed siewem, aby wymieszać mokrą glebę z pod spodu i suchą z wierzchu, i przez to umożliwić normalne wschody. Przed pierwszą uprawą sypę sól, a przed drugą mocznik. Czasami wszystko sypę 1-2 dni przed siewem pomimo, że zalecają aby wysiać 2 tygodnie wcześniej. 

Co do wału to wał trzyma głebokość agregatu, i podobnie jak belka, lecz zdecydowanie słabiej równa pole po łapach kutywatora, dodatkowo kruszy glebę. Wiadomo że wał ugniata glebę, ale przy dużej prędkości podrzuca glebę, która lużno przykrywa wierzchnią warstwę, podobnie działają palce rozgarnujące za siewnikiem. Z tym że palce robia rowki, a wał nie. Wg mnie idealny agregat na mega suchą wiosnę to agregat składający się z wałków płaskownikowych trzymających głebokość z przodu, następnie lekki kultywator lub ciężkie brony, później kolejne wałki strunowe(płaskownikowe), a za nimi uwiązana belka. Gdy np po uprawie spodziewane są duże deszcze, belkę można by odzczepić lub podnieść. Wszystko zależy od przebiegu pogody i gleby. Np w tam tym roku, na glinie, na tych polach, których agregat poszedł za głęboko, a gleba się mocno zbryliła i przesuszyła kukurydza lepiej rosła niz na glebach lepiej doprawionych bo przyszły intensywne deszcze i zimno. Drobna lepiej urobiona gleba się zamkneła, przez to słabo się ogrzewała i brakowało powietrza, przez to gorsze wschody i przyhamowanie wzrostu kukurydzy. Podobnie miałem w fasoli. Ale gdyby było sucho to było by odwrotnie.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Podawanie azotu rzędowo w podsiewacz to jest zły pomysł(bo lepiej podać polidap czy w ostateczności polifoskę). Znalazłem natomiast wg pewnych badań, że lepsze efekty plonotwórcze daje podanie całej dawki saletry amonowej przed siewnie niż rozdzielanie na 2 dawki. Również mocznik podany w ten sam sposób  też zwiększa plon, aczkolwie nie wiele bo o około 200 kg/ha. A to jest artykuł z przed roku opisujący przeprowadzone badania:   https://www.agrofoto.pl/uprawa/kukurydza/lepiej-rzedowo-niz-rzutowo,173.html

Tylko czy ktoś mogłby mi wytłumaczyc, dlaczego w kukurydzy, która dojrzewa we wrześniu lepiej jest dać jedną dawkę, a pszenica dojrzewająca w czerwcu, mająca prawie 2 razy krótszą wegetacje(na wiosnę) wymaga aż 3 dawek? 

Czy tu chodzi o to, że w pszenicy nawóz podaje się powierzchniowo, a w kukurydzy wymieszany z glebą, bo nic lepszego nie przychodzi na myśl?

"Pszenica ozima charakteryzuje się słabszym systemem korzeniowym niż żyto i owies. Jej korzenie nie sięgają głęboko. W warstwie gleby 0–20 cm tworzy 86 proc. masy swojego systemu korzeniowego, a do głębokości 50 cm – tylko 5 proc. korzeni."

"Kukurydza ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, który umożliwia pobieranie składników również z głębszych warstw gleby. Główna masa korzeni znajduje się na głębokości 60–70 cm"

Azot który przemieszcza się w głąb gleby jest cały czas dostępny

Takie mam tylko zdanie, mogę się mylić

Z chęcią posłucham innych opinii 

Opublikowano (edytowane)

Co myślicie na temat zastosowania zamiast 100kg/ha polidapu 250-300kg superfosfstu prostego cena polidapu 2400 zł a superfosfatu 780zł ewentualnie pójdzie npk 7-20-30 w podsiewacz 

Edytowane przez kondzio1579
Opublikowano
Przed chwilą, kondzio1579 napisał:

Co myślicie na temat zastosowania zamiast 100kg/ha polidapu 250-300kg superfosfstu prostego cena polidapu 2400 zł a superfosfatu 780zł ewentualnie pójdzie npk 7-20-30 w podsiewacz 

jak masz mozliwosc to spróbuj pomieszac 200 kg superfosfatu i 100 kg saletrzaku i  zrobic sobie kawałek w ten sposób,bo fosfor bez azotu jest mało efektywny

Opublikowano (edytowane)

Jakby kogoś interesował temat o siewie kuku w Striptillu sprzed kilku postów to już zdecydowałem się na skład i podanie nawozu po wielu opiniach i telefonach , doświadczeniach . Miało być podawane korn kali w ilości 200 kg rzutowo a pod łapę fosforan 150 kg i w druga komorę azot , jednak brak korn kali do kupienia i padło na rozwianie wymieszania nawozów . Ostateczny skład nawozu to 150 kg soli potasowej 120kg fosforanu i około 80-100 kg siarczanu magnezu wszystko pójdzie pod łapę i podane będzie na głębokości między 5 a 40cm w druga komorę pójdzie saletra w ilości 150kg (saletra ponieważ mocznik w uprawie pasowej nawet w dawce 100 kg potrafił znacznie utrudnić wschody ) później w fazie 2-4 liści planuje podać 200 kg mocznika .Mysle ze to nawożenie da radę by zrobić zamierzany plon kukurydzy , tym bardziej ze stanowiska są o bardzo wysokich zawartościach na 3/4 klasie ziemi .

Edytowane przez john_deere7430
  • Like 1
Opublikowano

Czy to prawda że soli potasowej nie trzeba mieszać z glebą agregatem po rozsianiu?

Bo słyszałem właśnie taką opinię. Bardziej skłaniam się ku temu żeby jednak przelecieć płytko agregatem dodatkowo wyrówna się pole i zatrzyma trochę wilgoci bo już sucho się robi powoli a deszczu na horyzoncie brak. Co o tym sądzicie? QQ pierwszy raz będzie u mnie na polu także wszelakie podpowiedzi mile widziane. ;)

Opublikowano
Dnia 25.03.2021 o 20:48, john_deere7430 napisał:

Jakby kogoś interesował temat o siewie kuku w Striptillu sprzed kilku postów to już zdecydowałem się na skład i podanie nawozu po wielu opiniach i telefonach , doświadczeniach . Miało być podawane korn kali w ilości 200 kg rzutowo a pod łapę fosforan 150 kg i w druga komorę azot , jednak brak korn kali do kupienia i padło na rozwianie wymieszania nawozów . Ostateczny skład nawozu to 150 kg soli potasowej 120kg fosforanu i około 80-100 kg siarczanu magnezu wszystko pójdzie pod łapę i podane będzie na głębokości między 5 a 40cm w druga komorę pójdzie saletra w ilości 150kg (saletra ponieważ mocznik w uprawie pasowej nawet w dawce 100 kg potrafił znacznie utrudnić wschody ) później w fazie 2-4 liści planuje podać 200 kg mocznika .Mysle ze to nawożenie da radę by zrobić zamierzany plon kukurydzy , tym bardziej ze stanowiska są o bardzo wysokich zawartościach na 3/4 klasie ziemi .

Nie tylko mocznik szkodzi wschodom ale zasolenie roztworu glebowego jeżeli nasiono padnie w strefę gdzie podano np sól potasową efekt jak z mocznikiem .A tak nawiasem od kilku lat stosuję rzędowo prócz npk obornik granulowany i to z dobrym skutkiem ( wcześniej  20 lat bez obornika )

Opublikowano (edytowane)

W tym roku podchodzę do nawożenie kukurydzy trochę w inny sposób.

Mam pole, 5 ha, które ponownie będzie obsiane kukurydzą, pole nieorane od 2017 r, po zbiorze poszła gnojowica ok 20-25 m3, talerzówka i pod koniec listopada głębosz.

Wykonałem sobie podsiewacz nawozu do głębosza, którym wprowadziłem nawóz 4-20-24 na głębokość 35-40 cm, było to pod koniec listopada. Rozstaw łap to 50 cm, pole głęboszowane ze skosa "na szagę" do kierunku siewu. Zostawiona kontrolka na kilku przejazdach. Podsiew właśnie w listopadzie, po to aby nawóz się rozłożył, rozpuścił, został wchłonięty w profil glebowy nawet na większą głębokość (kukurydza go i tak sięgnie)  aby zasolenie gleby było jak najmniejsze i jak najmniej szkodziło rośliną.

Następnie w styczniu 250 kg rzutowo KaliPower z Chemirolu.  I teraz wiosną pójdzie ok 25m3 gnojowicy świńskiej oraz 100 kg w podsiewacz Ultry 8. Na tym kończę nawożenie na swoim poligonie doświadczalnym.

W galerii mam zdjęcie kukurydzy Pioneera 8400, która azot dostał tylko z gnojowicy i byłem z plonu zadowolony.

Edytowane przez LeF
Opublikowano

Nie będę już go kupował. To zwykły blending zrobiony z korn kali i esta kiserytu.  Może dojść do rozwarstwiania się frakcji nawozu w rozsiewaczu od drgań i pracy mieszadła, i nie mamy wtedy dokładnie wysianych dawek i składników pokarmowych. Wziąłem tylko na próbę, myślałem że wszystkie składniki są w jednej granuli. Wole jednak siać osobno Korn Kali i kizeryt.