Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, RU68 napisał(a):

a tu ma jezcze prawdopodobnie pogłębienie orki i na wierzch wywalona martwica z nieutlenionym glinem i to może truć 

Właśnie może to też być bo trochę za głęboko orkę mi zrobił w zeszłym roku brałem usługę 

Opublikowano

To w dzisiejszych czasach ktoś sieje kuku i nie daje fosforanu w podsiewacz ?

Co drugi pisze że nie daje PK, bo drogie i potem takie cuda wyskakują, nie mówiąc o wapnie , z drugiej strony oby takich było jak najwięcej

Opublikowano
47 minut temu, Veratiz napisał(a):

Właśnie może to też być bo trochę za głęboko orkę mi zrobił w zeszłym roku brałem usługę 

to masz już odpowiedz na 100% - qq wystarczy przybrać 1 cm martwicy na lżejszych glebach i jest kaszana 

Opublikowano

Fioletowe liście to nie zawsze fosfor. Generalnie oznacza słaby rozwój korzeni. Może być spowodowane brakiem fosforu, ale może być martwa/niedotleniona gleba, zastoisko wodne. Z 10 lat temu na jednym kawałku skosiłem kukurydzę na kiszonkę i zrobiłem tymczasową pryzmę. Na drugi rok zasiałem znowu kukurydzę. W podsiewacz poszedł polidap gdzieś 180-220kg, a pomimo to w miejscu pryzmy kukurydza była fioletowa. Dlaczego? Wiosenna orka? Nie bo nieraz robiłem orkę w maju i za 2 dni siałem i było ok. Myślę że ma to związek z brakiem niedotlenieniem gleby trwającym przez 6 miesięcy.

Tylko wtedy kukurydza miała fioletowe liście przez parę tygodni, rzadne liście nie usychały. Potem przebarwienia znikły a kukurydza trochu była gorsza.

Opublikowano
47 minut temu, RU68 napisał(a):

to masz już odpowiedz na 100% - qq wystarczy przybrać 1 cm martwicy na lżejszych glebach i jest kaszana 

No ale to na całym polu by tak siadła?

Opublikowano
49 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Fioletowe liście to nie zawsze fosfor. Generalnie oznacza słaby rozwój korzeni. Może być spowodowane brakiem fosforu, ale może być martwa/niedotleniona gleba, zastoisko wodne. Z 10 lat temu na jednym kawałku skosiłem kukurydzę na kiszonkę i zrobiłem tymczasową pryzmę. Na drugi rok zasiałem znowu kukurydzę. W podsiewacz poszedł polidap gdzieś 180-220kg, a pomimo to w miejscu pryzmy kukurydza była fioletowa. Dlaczego? Wiosenna orka? Nie bo nieraz robiłem orkę w maju i za 2 dni siałem i było ok. Myślę że ma to związek z brakiem niedotlenieniem gleby trwającym przez 6 miesięcy.

Tylko wtedy kukurydza miała fioletowe liście przez parę tygodni, rzadne liście nie usychały. Potem przebarwienia znikły a kukurydza trochu była gorsza.

220kg polidapu? Czemu ma to służyć? 

Opublikowano

U nas każdy daje npk w podsiewacz i kukurydzę ładne, kto daje mikro to jeszcze ładniejsze tylko koszt spory już ale czasem jakby podliczyć potem osobny wjazd to w sumie może i lepiej dopłacić do mikrogranulatu niż potem się bawić.

Opublikowano

U nas kiedyś taki paprak zasial kukurydze jeden jedyny raz i normalnie mu wynikła jak wykorzystała ziarniaka

Ale tam pk w życiu nie widziało pole 

Wapna też 

Od drogi miał do kolan  co chyba z liści drzew coś skladnika w glebie jest 

Opublikowano
4 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

Myślę że masz dużo racji w tym co piszesz. Co u mnie na polu się wydarzyło to ciężko przesadzać. O niedobory trudno. Może tylko nieco mikro bo nawożenie było na bogato. Mam trudna ziemię z tendencją do robienia skorupy, i ta pogoda była szalona duże opady dały radę. I rzeczywiście korzeń może mieć ciężko. Chociaż w momencie siewu ziemia była idealna. Bo np jęczmień na siłę zasialem ostatnie 2ha bo 80% lekka ziemia a 20% bardzo mocna glina. I na tej glinie od początku fioletowy. Do tej pory obsada tragiczna i plonu tam nie będzie bo za mokro w momencie siewu.

A teraz jeszcze sobie przypominam co odjebalem. Zostało mi trochę saletry z łąk w rozsiewaczu. I wymieszalem to z mocznikiem i pojechałem na kukurydze. No i te pole żółte. Liście poschniete popalone. Może ta saletra też zrobiła spustoszenie. Pole z samym mocznikiem akurat wygląda dużo lepiej.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, RU68 napisał(a):

Chrzanisz jak zwykle.

Najsłabszy kawałek, pod zboża biedne 20cm orka bo złoto/ żwir. Od lat jedynie pod qq i ziemniaki mogę pogłębić, żółto po orce było. Gdzie tu masz kaszanę...

Kwas chłop ma, zasobności nie tęgie, brak polidapu w podsiewacz i pogoda wybitnie niesprzyjająca w tym roku.

Na ciężkich ziemiach jest połowa tego co tu i blada

3 godziny temu, Andpol napisał(a):

Pole kolegi za***ane chwastem że qq nie widać. 

Jeden tu twierdzi, że tak ma być 

Ponoć 17t odda 😉

IMG_20250615_203629_0.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)

U mnie 2 rok z rzędu na tym polu uprawa tylko talerzówką piach 5 i 6 klasa

Monokultura kukurydzy na ziarno 5 lat 

wapnowanie co 2 lata dolomitem 2 t/ha

Przed siewem korn kali 200 kg/ha + 400 kg zaksan w podsiewacz 110 kg fosforanu import(Maroko)

Teraz tylko wody bo narazie bardzo kiepsko z tym. 

W tym roku odmiana Wawel ostatnio na tym polu oddała 11.8 t/ha wilg 23 %. Opady od lipca bardzo pasowały. 

Screenshot_2025-06-15-21-02-04-040_com.miui.gallery.jpg

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
26 minut temu, pedro2 napisał(a):

IMG_20250615_203629_0.jpg

z taką obsadą to se możesz - tu brakuje 50% roślin 

4 godziny temu, Veratiz napisał(a):

No ale to na całym polu by tak siadła?

zleciłś usługę -byłeś cały czas co robił usługodawca 

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, RU68 napisał(a):

z taką obsadą to se możesz - tu brakuje 50% roślin 

zleciłś usługę -byłeś cały czas co robił usługodawca 

Tam masz niskie plony skoro twierdzisz ze tutaj 50% brakuje 😂

Opublikowano
1 minutę temu, Zapracowany napisał(a):

Moim zdaniem Ru ma rację,  trzeci rok dzierżawę mam bogato nawożona a poszedł pług dłutowy na głęboko bo nigdy tam nie było i bida teraz. Plus pogoda i odmiana i mamy co mamy.

sory ale pługiem dłutowym nie wywleczesz martwicy na wierzch co najwyżej kilka bryłek  - niektóre kawałki jadę na 40 cm dłutowym i nie ma problemów (zależy co kto nazywa jako  dłutowy ) natomiast QQ na martwicę jest bardzo wrażliwa za wyjatkiem jednego delikwenta tam jest odwrotnie - a nieutleniony glin jest bardzo toksyczny i dla QQ i dla niektórych chwastów  

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Moim zdaniem Ru ma rację,  trzeci rok dzierżawę mam bogato nawożona a poszedł pług dłutowy na głęboko bo nigdy tam nie było i bida teraz. Plus pogoda i odmiana i mamy co mamy.

W tamtym roku 14t najlepszy kawałek, w tym roku daleko do tego. Ta sama odmiana, to samo nawożenie, tamten rok a ten sie różnią widocznie - zimno

• Like 1