Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajoma była zmuszona skorzystać z usług prawnika 

Stawka 400zl netto za godzinę ...

Podpisali umowę 

Po miesiącu szczegółowa faktura 

Rozmowa telefoniczna z xxxxx 15s

Rozmowa telefoniczna z yyyyy 1min 40s

Wizyta na posesji xxx 2 godz 15 min ....

Itd itd ...

Nawet rozmowy z nią są policzone 

Opublikowano

rozpozę liśmy rozmowę o zysku z gospodarstwa czy zysku właściciela -zdaje się zysku z gospodarstwa jak zysk z gospodarstwa to moim zdaniem robocizna jest kosztem wykonana przez kogo kolwiek włącznie z włascielem . Dobra a jak policzyć amortyzację maszyny za 300 000 jak otrzymałem dotację 80  - podstawa jest 300000czy 60 000. Popatrz w obliczenia zysku /dochodu z ha wyliczane przez ODR tam jest nawet policzony zamrożony kapitał włozony w uprawę -nie wspominam o wartości odtworzeniowej ziemi (to tak jakby w skali lat kupić cząstkę własnego pola powiedzmy 0,5 % niby nic a a majac 500 ha po tniości 50 ty/ha razy 0,5 % wychodzi juz spora suma niestety tak to się liczy księgowo a to co się przyjmuje do swojej kalkulacji to inna sprawa . grubo ponad 40 lat temu w szkołach była ekonomia i tam się uczyło na co  to przychód z gospodarstwa dochód z gospodarstwa a  zysk osobisty z pracy 

Opublikowano

Dla mnie logiczne jest że zysk z gospodarstwa taki uczciwy liczy się po odliczeniu pracownika. Gospodarstwo 1,5tys ha właściciel w stanach i sytuacja klarowna. Ma zysk albo stratę po sezonie.

Opublikowano
16 minut temu, wilkołak napisał(a):

Skoro liczycie własna robote jako koszt, , to ktoś na etacie co  zarabia 3 tyś, nie zarabia nic , bo to jego koszt , więc po co chodzi do pracy

przeczytaj na głos co napisałeś 

Opublikowano

gospodarstwo jest Twoje, jako firma jednoosobowa osoby fizycznej, mozesz nazywac swoje dochody jak chcesz. na koniec roku i tak je sumujesz, czy to twoja praca, czy z pozarolniczej działalnosci. Nie wiem w czym lezy problem, z czym sie nie zgadzasz? Gdyby gospodarstwo było spolka to rozumiem, ale jesli jest wlasnoscia osoby fizycznej, to dochod jest jednoczesnie dochodem osoby fizycznej! Na domiar złego, osoba fizyczna odpowiada całym swoim majatkiem za szkody spowodowane taka dzialalnoscia! Ot taki kraj. W szkole pewnie cie uczyli, ze dochod gospodarstwa np spoldzielni nie pokrywa sie z dochodem wspolwlasciciela, rzecz logiczna. Obecnie wiekszosc gospodarstw rodzinnych to jednoosobowe dzialalnosci, takie jak fryzjer, szewc, sklep. Dochod jest należny własćicielowi. Ustawą rolnicy sa zwolnieni z placenia podatku dochodowego, na rzecz gruntowego, oraz ubezpieczeni sa w KRUS zamiast ZUS, ale to sa deregulacje w sektorze rolnym. Przecież osoby, ktore zyja  z małego gospodarstwa, gdyby miały doliczyc koszt pracy, musiały by dolozyc do interesu, a ze nie maja innego dochodu, musiałyby kraść :)

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przeczytaj na głos co napisałeś 

A co żle napisałem

W gospodarstwie zysk z hektara jest moim dochodem

Na etacie praca jest dochodem

Skoro na gospodarstwie od od dochodu chcą niektórzy odliczać własną prace , to na etacie też muszą ją odliczyć

• Like 2
Opublikowano

Kusi mnie dziś prysnąć na chwasty 

Mam tezosar box 

Co robić 🤔 

Kuku jeszcze uszkodzona po mrozach ale w sumie co obumarło to i nie wchłonie 

A chwasty nie czekają 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, pawel885 napisał(a):

Mam tezosar box 

Co robić 🤔 

A chwasty nie czekają 

Daj jej odżyć, złapać ciepła ... Ledwo wyszła z jednego stresu a ty chcesz następny jej dołożyć.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, pawel885 napisał(a):

Mam tezosar box 

Co robić 🤔 

A chwasty nie czekają 

Pryskałeś już tym ? Jak oceniasz ?

Opublikowano (edytowane)

Działa dobrze 

Tylko z tym rozkładem różnie piszą....

Skoro tak się rozkłada super to czemu po kukurydzy opryskanej w ubiegłym roku tym boxem jest w miarę czysto a po pszenicy  zielska dużo ? A też była czysciutka 

Axial pak wiosną 

Opryskałem 4 ha najgorsze 

Co będzie to będzie 

W uj jakiś muchówek lata 

Całe roje 

IMG_20250519_123845937~2.jpg

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał(a):

Działa dobrze 

Tylko z tym rozkładem różnie piszą....

Skoro tak się rozkłada super to czemu po kukurydzy opryskanej w ubiegłym roku tym boxem jest w miarę czysto a po pszenicy  zielska dużo ? A też była czysciutka 

Jeden rządek truskawek trafił po kukurydzy pryskanej Tezosar Boxem wiosną 2023, truskawka sadzona z frigo wiosną 2024. Tam gdzie przedplonem było pszenżyto i Huzar to truskawka rośnie normalnie, tam gdzie była kukurydza i Tezosar to 50% sadzonek wyleciało ...

Opublikowano
13 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Znajoma była zmuszona skorzystać z usług prawnika 

Stawka 400zl netto za godzinę ...

Podpisali umowę 

Po miesiącu szczegółowa faktura 

Rozmowa telefoniczna z xxxxx 15s

Rozmowa telefoniczna z yyyyy 1min 40s

Wizyta na posesji xxx 2 godz 15 min ....

Itd itd ...

Nawet rozmowy z nią są policzone 

Ludzie się szanują.

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeden rządek truskawek trafił po kukurydzy pryskanej Tezosar Boxem wiosną 2023, truskawka sadzona z frigo wiosną 2024. Tam gdzie przedplonem było pszenżyto i Huzar to truskawka rośnie normalnie, tam gdzie była kukurydza i Tezosar to 50% sadzonek wyleciało ...

I czym teraz odchwaszczasz kuku? 

Opublikowano
1 godzinę temu, limousine napisał(a):

Co będzie lepsze na perz:

Nikosar 0.5 l + titus 30 g

Czy sam niko 1 l/ha?

1l + 30g -nie skneraj 13 zł i na pewno formulacja OD mentum lub Tamizan działa inaczej na problematyczne 

11 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

gospodarstwo jest Twoje, jako firma jednoosobowa osoby fizycznej, mozesz nazywac swoje dochody jak chcesz. na koniec roku i tak je sumujesz, czy to twoja praca, czy z pozarolniczej działalnosci. Nie wiem w czym lezy problem, z czym sie nie zgadzasz? Gdyby gospodarstwo było spolka to rozumiem, ale jesli jest wlasnoscia osoby fizycznej, to dochod jest jednoczesnie dochodem osoby fizycznej! Na domiar złego, osoba fizyczna odpowiada całym swoim majatkiem za szkody spowodowane taka dzialalnoscia! Ot taki kraj. W szkole pewnie cie uczyli, ze dochod gospodarstwa np spoldzielni nie pokrywa sie z dochodem wspolwlasciciela, rzecz logiczna. Obecnie wiekszosc gospodarstw rodzinnych to jednoosobowe dzialalnosci, takie jak fryzjer, szewc, sklep. Dochod jest należny własćicielowi. Ustawą rolnicy sa zwolnieni z placenia podatku dochodowego, na rzecz gruntowego, oraz ubezpieczeni sa w KRUS zamiast ZUS, ale to sa deregulacje w sektorze rolnym. Przecież osoby, ktore zyja  z małego gospodarstwa, gdyby miały doliczyc koszt pracy, musiały by dolozyc do interesu, a ze nie maja innego dochodu, musiałyby kraść :)

mam spółkę ze starą 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

W tym roku idzie dragster pak. Mialem czosnek po tezosarze to tragedia byla, a pole dlugo czyste było, wiec napewno trzymal.

Też to wyczailem 

Ale już kupiony tezosar był 

Ile płaciłeś za ten pak ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał(a):

W tym roku idzie dragster pak. Mialem czosnek po tezosarze to tragedia byla, a pole dlugo czyste było, wiec napewno trzymal.

Tez to mam w tym roku