Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Jaka dawka można opryskać kukurydzę od ploniarki mam środek o nazwie D. Bo rok temu niezły atak zrobiły u mnie i wolę w tym roku czymś opryskać 

To już lepiej była ogarnąć mesurol, taniej i efekt wystarczający 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
14 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Kto z was wałuje kukurydzę po siewie na piaskach?

Ja 

12 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Po co to robić ? 

Lepszy podciąg wody

7 godzin temu, Tigon napisał(a):

To już lepiej była ogarnąć mesurol, taniej i efekt wystarczający 

Taaaaa

Pisałem tu kilka lat temu jak skończyło się zaprawianie kukurydzy mesurolem . W dużym gospodarstwie nie wzeszło ok 250ha kukurydzy. @szymon09875pamiętasz?

@JarekBazydlonie śmiej się ci do środka D. Znam osobiście chłopaka który miał ogromne problemy jak mu dwa lata temu wykryli pozostałości 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

33 minuty temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Ile dni przed siewiem najlepiej takim zaprawić? 

Parę dni przed siewem

To ktoś spieprzył zaprawianie, rośliny utrzymują zdolność przez pewien czas a jak ktoś za szybko zaprawi lub nasionami z poprzedniego roku to wtedy nie wzejdzie.

Ja u siebie też tak miałem brakło mi nasion i zasialem starymi ostatnie ary i ani jedna roślinka nie wzeszła.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, soltys48 napisał(a):

Ja 

Lepszy podciąg wody

Taaaaa

Pisałem tu kilka lat temu jak skończyło się zaprawianie kukurydzy mesurolem . W dużym gospodarstwie nie wzeszło ok 250ha kukurydzy. @szymon09875pamiętasz?

@JarekBazydlonie śmiej się ci do środka D. Znam osobiście chłopaka który miał ogromne problemy jak mu dwa lata temu wykryli pozostałości 

Na 99% to nie był m tylko jakaś podróba. U mnie też to sprzedają i się do niczego nie nadaje. Żurawie nic sobie z tego nie robią. Jedynie korit działa jak firma zaprawi. 

Opublikowano
40 minut temu, Tigon napisał(a):

Parę dni przed siewem

To ktoś spieprzył zaprawianie, rośliny utrzymują zdolność przez pewien czas a jak ktoś za szybko zaprawi lub nasionami z poprzedniego roku to wtedy nie wzejdzie.

Ja u siebie też tak miałem brakło mi nasion i zasialem starymi ostatnie ary i ani jedna roślinka nie wzeszła.

Możesz powiedzieć jak w praktyce dawkować to na jedną jednostkę siewną 50000? 

Opublikowano
Godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Ja 

Lepszy podciąg wody

Taaaaa

Ja kompletnie nie rozumiem wałowania pod kukurydzę. Przecież kółko dociskowe siewnika dociśnie ziemię w miejscu nasion podobnie jak wałowanie albo i lepiej i tam niech sobie podsiaka a na pozostałym obszarze niech wierzchnia warstwa wyschnie i dalej niech nie ciągnie wody z głębszych warstw ziemi. Jedyna zaleta jak dla mnie to skuteczność oprysku. U mnie każdy walował zaraz po orce i to niektórzy nawet wałem gładkim to wiesz co się działo jak były wiatry na początku kwietnia ? Na miedzach i w pasach zarośniętych trawą przy drogach wydmy z najważniejszych frakcji gleby.

Opublikowano

Witajcie,

Qq posiana wczoraj tj 25.04.

Gleby 5 i 6 klasa.

Obsada wyszła ok 74 tys/ha

Na początku lutego rozsiałem 600 kg/ha wapna magnezowego i 220 kg Korn-Kali.

06.04 rozsiałem 150 kg Mocznika, 80 kg Salmagu i 80 kg Polifoski 6. I od razu potalerzowalem.

23.04 rozlałem  26 tys l gnojowicy bydlęcej i od razu potalerzowalem.

W podsiewacz wymieszałem 80 kg Polidapu z 80 kg Kieseritu.

Taki miałem pomysł na to :)

IMG_20250425_193657.jpg

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał(a):

To teraz odchwaścić i czekać na deszcz ci pozostało. 

Mam Tezosar, czekam na te kilka liści kukurydzy :)

Opublikowano

Osobiście wolałem rozsiać mocznik wcześniej, żeby wszystko się rozpuściło już przez te 3 tygodnie. A nawet jak coś odparowała to gnojowica uzupełniła resztę :P

Opublikowano

U mnie tydzień temu poszedł poferment. 

Może trzeba było rozsiać mocznik, na to poferment i pomieszać agregatem. Ale było tylko 2 dni wolne . A czasu się nie cofnie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Rahl93 napisał(a):

Witajcie,

Qq posiana wczoraj tj 25.04.

Gleby 5 i 6 klasa.

Obsada wyszła ok 74 tys/ha

Na początku lutego rozsiałem 600 kg/ha wapna magnezowego i 220 kg Korn-Kali.

06.04 rozsiałem 150 kg Mocznika, 80 kg Salmagu i 80 kg Polifoski 6. I od razu potalerzowalem.

23.04 rozlałem  26 tys l gnojowicy bydlęcej i od razu potalerzowalem.

W podsiewacz wymieszałem 80 kg Polidapu z 80 kg Kieseritu.

Taki miałem pomysł na to :)

IMG_20250425_193657.jpg

Ja nawozy i gnojowicę mieszam za jednym razem żeby nie przesuszać 

Opublikowano
44 minuty temu, lamboEVO100 napisał(a):

Ja nawozy i gnojowicę mieszam za jednym razem żeby nie przesuszać 

Też tak chciałem początkowo zrobić, tyle że mialem duża presję chwastów i wolałem zniszczyć to mechanicznie. Opryski są ok i staram się stosować ich jak najmniej, ale życie biologiczne po opryskach dostaje po dupce :)

Opublikowano
8 godzin temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Możesz powiedzieć jak w praktyce dawkować to na jedną jednostkę siewną 50000? 

Litra na 100kg dawniej tak było ale z tego co kojarzę to się dawało setkę na małą jednostkę 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Na 99% to nie był m tylko jakaś podróba. U mnie też to sprzedają i się do niczego nie nadaje. Żurawie nic sobie z tego nie robią. Jedynie korit działa jak firma zaprawi. 

u mojego sąsiada chodzi po polu. Pytałem czym zaprawiał to kurde chyba nie wiedział ale ogólnie to w promieniu 100m jest 5 pół kukurydzy i 3 właścicieli. I tylko u niego idzie pięknie rządkiem. Modlę się by do mnie nie zawędrował. Ja mam koritem. Zobaczymy co to bedzie