Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

0.4 

Nie więcej jak 8 na godzinę 

Podstawa to dobrze ustawiona zrzutka 

Ja też daje saletrzak. Tak jak kolega wyżej wspomniał, jak pH nie jest idealne to szkoda mocznikiem jeszcze dokładać. 

U nas w takich sytuacjach dają co roku trochę wapna granulowanego właśnie na wyrównanie pH. O tyle co zbije mocznik 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

I z głowy 

IMG_20250406_124456.jpg

A ti jest QQ ozima czy przewódkowa? A na poważnie nii uja już nigdy przed 15 kwietnia nie posieję a nawet po 15 kwietnia jak będzie zimno to też lepiej 25 zasiać jak myślimy o równomierności - szybkie wschody to wyższa zdolność kiełkowania nie atakuje tak ploniarka ogólnie wczesny siew zwykle jest bardziej szkodliwy niż pożyteczny  oby wymyślili zimową formę kukurydzy ale to nie za mojego życia 

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, v11 napisał(a):

A ti jest QQ ozima czy przewódkowa? A na poważnie nii uja już nigdy przed 15 kwietnia nie posieję a nawet po 15 kwietnia jak będzie zimno to też lepiej 25 zasiać jak myślimy o równomierności - szybkie wschody to wyższa zdolność kiełkowania nie atakuje tak ploniarka ogólnie wczesny siew zwykle jest bardziej szkodliwy niż pożyteczny  oby wymyślili zimową formę kukurydzy ale to nie za mojego życia 

Ty to raczej wyznacznikiem siewu kukurydzy nie jesteś i raczej nie obchodzi mnie kiedy siejesz, możesz i w czerwcu. 

Opublikowano
W dniu 3.04.2025 o 22:04, roni9411 napisał(a):

Sieje ktoś tu kukurydzę siewnikiem gaspardo mte talerzowym? Jakie podciśnienie trzymacie dla grubych i drobnych nasion i jaka prędkość siewu utrzymujecie żeby trzymał odległość między nasionami. 

ciśnienia nie pamietam bo od paru lat wakuometr zepsuty, prędkość na tarczach 26 do 8 ale zazwyczaj około 7, robiłem próbe szybciej ale wygniła mi wtedy qq i musiałem przesiewać więc wynik nieznany, na tarczach 36 otwórów jeździłem nawet 10 i było ok ale zazwyczaj i tak jeżdze 8.

W dniu 2.04.2025 o 08:43, Krzysiek55550 napisał(a):

Wydaje sie ze najlepszym rozwiazaniem jest rozsianie mocznika przed deszczem zapowiadanym czy trzy, dwa, czy tydzien przed siewem zeby mial sie jak rozpuscic i nie notowal strat. Co z tego ze rozsiejemy go 3 tygodnie przed sianiem jak przez nastepne dwa tygodnie nie popada 

Ja sieje albo pod bronowanie początkiem marca, (robota zrobiona w spokojniejszym terminie, mocznik wymieszany, dużo wilgoci w glebie) albo jak sie nie wyrobie tak jak w tym roku to właśnie na dzień przed deszczem- końcem marca zależnie kiedy nadejdą opady,,,jednakże w tym roku pogoda mnie wyrolowała bo tak zrobiłem i z trzech dni deszczu wyszło całe 0 opadu, więc po trzech dniach leżenia na wierzchu pojechałem uprawić zanim wszystko poleci w chmury, sprawdzalność prognoz w tym roku tragedia. Choć już od paru lat jest z tym bardzo źle.

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał(a):

No ja też parę lat temu przemroziłem w okolicy 7 maja kilka hektarów i przyrzekłem sobie że przed 20 kwietnia nie będę siał. 

Opublikowano

przemrożenie siewek nie jest najgorsze bo do 4 lisci QQ wszystko odbuduje dopiero przemrożenie stożka jest powodem do likwidacji -ale te łażenie i sprawdzanie czy stożek przemarznięty jest frustrujące .Mieliśmy w okolicy filozofa który zawsze siał na przełomie marca i kwietnia bo później miał usługi i co roku zgłaszał do hodowców nasion reklamację ze ujowe nasiona bo słabe wschody aż go wymacali że przyczyną jest za wczesny siew .Niektóre głąby myślą że jak wcześnie zasieje to zbierze więcej i wcześniej ale to prawo każdego jakie ma zboczenia i fantazje .A temperatura gleby to kilka czynników - wilgotność strefa kraju no i najbardziej rodzaj gleby i zawartość próchnicy a większość nie potrafi nawet zmierzyć temperatury  pchając termometr od góry   i nie ma znaczenia temperatura na 10 cm tylko na głębokości siewu i oczywiście utrzymanie tej temperatury przez kilkanaście dni po siewie .Według mnie najistotniejsze jest aby ziarno napiło się ciepłej wody to pobudza kiełkowanie https://www.weatheronline.pl/cgi-bin/expertcharts?LANG=pl&MENU=0000000000&CONT=plpl&MODELL=gfs&MODELLTYP=1&VAR=t1dm&HH=0&P

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, v11 napisał(a):

przemrożenie siewek nie jest najgorsze bo do 4 lisci QQ wszystko odbuduje dopiero przemrożenie stożka jest powodem do likwidacji -ale te łażenie i sprawdzanie czy stożek przemarznięty jest frustrujące .Mieliśmy w okolicy filozofa który zawsze siał na przełomie marca i kwietnia bo później miał usługi i co roku zgłaszał do hodowców nasion reklamację ze ujowe nasiona bo słabe wschody aż go wymacali że przyczyną jest za wczesny siew .Niektóre głąby myślą że jak wcześnie zasieje to zbierze więcej i wcześniej ale to prawo każdego jakie ma zboczenia i fantazje .A temperatura gleby to kilka czynników - wilgotność strefa kraju no i najbardziej rodzaj gleby i zawartość próchnicy a większość nie potrafi nawet zmierzyć temperatury  pchając termometr od góry   i nie ma znaczenia temperatura na 10 cm tylko na głębokości siewu i oczywiście utrzymanie tej temperatury przez kilkanaście dni po siewie .Według mnie najistotniejsze jest aby ziarno napiło się ciepłej wody to pobudza kiełkowanie https://www.weatheronline.pl/cgi-bin/expertcharts?LANG=pl&MENU=0000000000&CONT=plpl&MODELL=gfs&MODELLTYP=1&VAR=t1dm&HH=0&P

Ojoj nie wiesz ze kukurydza w stresie lepiej plonuje? 

Zapomniałeś jak rsmem ja palałeś specjalnie? 🤪

Opublikowano

Takie pytanie: dawał ktos saletre przedsiewnie ? 200kg poli6 rozrzucone pod jeczmien jary, ale bedzie qq (Rmg w tym roku 2 rata). W podsiewacz 250kg poli, na  5 -6 lisc 200kg saletryi zeby azotu dac przedsiewnie?

Opublikowano

Tego co nie powschodzi nie zestresujesz a stresowanie nie polega na zniszczeniu rośliny a na zmuszeniu do rozwoju po krótkiej przerwie -ale twoje i twoje zyski lub straty ja ci ani nie zabiorę ani nie dołożę  

Opublikowano
5 godzin temu, superfarmer02 napisał(a):

U nas w takich sytuacjach dają co roku trochę wapna granulowanego właśnie na wyrównanie pH. O tyle co zbije mocznik 

Znaczy ile tego wapna?

Opublikowano
2 godziny temu, d4rek napisał(a):

Takie pytanie: dawał ktos saletre przedsiewnie ? 200kg poli6 rozrzucone pod jeczmien jary, ale bedzie qq (Rmg w tym roku 2 rata). W podsiewacz 250kg poli, na  5 -6 lisc 200kg saletryi zeby azotu dac przedsiewnie?

W tym roku daję saletrę przedsiewnie pod qq bo w bardzo dobrej cenie kupiłem na jesieni.  W tamtym roku też stosowałem. Jak jest zimna wiosna to kukurydza na saletrze ma mega kopa w porównaniu do tej na moczniku, ale jakby mocznik wysiać parę tygodni wcześniej to nie powinno być różnicy.

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał(a):

Tego co nie powschodzi nie zestresujesz a stresowanie nie polega na zniszczeniu rośliny a na zmuszeniu do rozwoju po krótkiej przerwie -ale twoje i twoje zyski lub straty ja ci ani nie zabiorę ani nie dołożę  

A tam gadasz, mało haków kuksy masz to możesz pokombinować i z czerwcowymi 🤪

Opublikowano

po świętach to postaram się skończyć  wszystko zależy czy maestro rzeczywiście sieje dobrze przy 13-15 km/h a z doświadczenia wiem ze po 10 dniach bez wschodów każdy kolejny dzień leżakowania w ziemi to 1 % niższa obsada 

Opublikowano

Ile dajecie azotu pod qq na kiszonkę? Rorzucilem jakieś 30-35 t/ha obornika w podsiewacz 100 kg/ha fosforanu 18-46 i zastanawiam się czy nie dać jeszcze przedsiewnie saletry ewentualnie mocznika

Opublikowano

od kilku lat dajemy saletre przedsiewnie, plony mam raczej dobre, w porownaniu do innych to w miare trzymam poziom. robiac trzybelkowcem wystarczy,ze zagarniesz za sladami traktora i wystarczy. po trzybelkowcu bede sial samym siewnikiem, tzn. usluga. slady w qq nie lrzeszkadzaja, nie musi byc rowno jak na stole.

• Root Admin
Opublikowano

Zobaczę jeszcze jak to wyjdzie po 3 belkowcu. Teraz troszkę szybciej jeżdżę to wal lepsza robotę robi, ale dla zwalczenia chwastów lepiej porządniej uprawić 

Opublikowano
19 minut temu, Fugeo napisał(a):

Ile dajecie azotu pod qq na kiszonkę? Rorzucilem jakieś 30-35 t/ha obornika w podsiewacz 100 kg/ha fosforanu 18-46 i zastanawiam się czy nie dać jeszcze przedsiewnie saletry ewentualnie mocznika

Ok 50t obornika, 130kg/ha DAP i 300kg saletrosanu 26. 

Koniecznie azotu musisz dać 

• Thanks 1
Opublikowano

Przy obecnym uwilgotnieniu nie odważy bym się cało powierzchniowo na 25 cm a dodatkowo na niektórych polach taki zabieg to już nie trzeba nawet siać bo same pingle nie do rozdrobnienia - na tych glebach mam juz ponad 5 tygodni uprawione chwasty wschodzą więc siew i glifosat 1 -1,5 l + chwastox 0,25 a reszta leży ścierń od jutra leci striger i niech się ogrzewa do siewu 

• Haha 1