Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

jeśli podam teraz mocznik i go wymieszam to nie będzie za wcześnie? Bo do siewu qq jeszcze sporo czasu.

Troche za wczesnie ,beda napewno jakies straty .

Opublikowano

d*pa nie straty, od dawna widze dużego gospodarza co azto daje pod brony i jest ok, ja kupuje mocznik z inhibitorem i też lece pod brony już 3 sezon, w tym roku u mnie jeszcze nie da rady wjechać poza tym jeszcze pszenica i rzepak nie zrobione ale do 15 azot pod qq bedzie podany.

Opublikowano
23 godziny temu, Fugeo napisał(a):

jeśli podam teraz mocznik i go wymieszam to nie będzie za wcześnie? Bo do siewu qq jeszcze sporo czasu.

Ja bym się jeszcze wstrzymał i dał 2 tygodnie przed siewem.

Opublikowano

U mnie lepiej się sprawdziło pod agregat tylko bekę ciągać po aoranym musi być dobry sprzęt 

Pytanie jaką odmianę z polskich polecacie na kiszonkę myślałem o perseus i Hulk może coś jeszcze ?

• Thanks 1
Opublikowano

Jak myślicie - mam zimową orkę, klasa III i trochę IV, sporo gliny, robi się sucho, muszę przejechać włóką. Zawsze pod włókę siałem korn kali. Ale to był przełom marzec/kwiecień a teraz do siewu jeszcze długo. I mam pytanie - rozsiać teraz klasycznie czy czekać? Zastanawia mnie wypłukiwanie potasu w razie jakby przyszły deszcze...

Opublikowano
3 minuty temu, michal1993 napisał(a):

Jak myślicie - mam zimową orkę, klasa III i trochę IV, sporo gliny, robi się sucho, muszę przejechać włóką. Zawsze pod włókę siałem korn kali. Ale to był przełom marzec/kwiecień a teraz do siewu jeszcze długo. I mam pytanie - rozsiać teraz klasycznie czy czekać? Zastanawia mnie wypłukiwanie potasu w razie jakby przyszły deszcze...

U mnie już tydzień  jak korn kali rozsiane na 4-5 klasie i zaciągnięte włóką.

Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał(a):

Panowie rozsiane wapno z cukrowni około 3 tony na hektar. Na jedno pole ma iść kurzak, ile odczekać od wapnowania do obornika? 

Mogłeś posypać kurzak wapnem a tak będziesz musiał drugi raz jechać 

Opublikowano

Z tymi stratami to należy się zastanowić kiedy azot będzie wykorzystany przez rośliny nikt nikomu nie zabrania sypać na rok przed siewem straty z upływem czsu są tak czy tak czy to przez wypłukiwanie czy przez wietrzenie gdyby tak nie było o by pod rzepak zalecali jesienią całą dawkę 

Opublikowano
Godzinę temu, limousine napisał(a):

Mogłeś posypać kurzak wapnem a tak będziesz musiał drugi raz jechać 

Rozsialem wapno stalerzuje płytko, rozwioze kurzaka i przejadę bezorkowcem. W sumie to racja mogłem najpierw kurzaka a później wapno ale już za późno... 

Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

Jak myślicie pod kukurydzę, gnojowicę to lepiej dać pod Skibę czy na i pomieszać agregatem? 

Gnojowica tylko pod agregat, pod skibę to na jesieni jeśli nie ma gdzie wylać a na wiosnę tylko pod agregat efekt dużo lepszy. Dużo tej gnojowicy lejesz?

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, pawlak2507 napisał(a):

Gnojowica tylko pod agregat, pod skibę to na jesieni jeśli nie ma gdzie wylać a na wiosnę tylko pod agregat efekt dużo lepszy. Dużo tej gnojowicy lejesz?

Nie za wiele. 30m³ na ha. 

Opublikowano
17 godzin temu, 6465 napisał(a):

Nie za wiele. 30m³ na ha. 

No to tak średnio czyli pod agregat akurat, słyszałem o akcjach że jak ktoś nalał na grubo to w agregacie się zapychało ale to już inna bajka. Ty nawozisz przepisowo😜

• Haha 1
Opublikowano

U nas jak nigdy nawet małorolni ruszyli bronować pola, wilgoci z wierzchu jest powiedzmy ok ale głębiej sucho okrutne, orałem dzisiaj znajomemu na bardzo niskim polu i bałem się że może odwrócić jeden kluch a tam ziemia sypka sucha.

Opublikowano
michal1993 napisał:

wyplukanie azotu to ok 10 % w przypadku ulewnego roku. potas to mało ruchliwy pierwiastek, o wyplukaniu nie ma mowy! mamy czasy, gdzie deszcz jest rzadziej niz ksiadz na kolędzie. jesli juz mialbym sie martwicz to czy ten potas zdazy sie przemiescic na odpowiednia glebokosc, przy takim deficycie opadow! qq ma dosc gleboki system korzeniowy, a przy suszy ok 10 cm od gory jest praktycznie dla roslin niedostepne, bo wysuszone.przemieszczenie potasu z deszczem to kilka cm rocznie, przy normalnych opadach.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, rocco0987 napisał(a):

U nas jak nigdy nawet małorolni ruszyli bronować pola, wilgoci z wierzchu jest powiedzmy ok ale głębiej sucho okrutne, orałem dzisiaj znajomemu na bardzo niskim polu i bałem się że może odwrócić jeden kluch a tam ziemia sypka sucha.

miałem na myśli głęboką uprawę  bo płytka jest obowiązkowa 

Opublikowano
12 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

wyplukanie azotu to ok 10 % w przypadku ulewnego roku. potas to mało ruchliwy pierwiastek, o wyplukaniu nie ma mowy! mamy czasy, gdzie deszcz jest rzadziej niz ksiadz na kolędzie. jesli juz mialbym sie martwicz to czy ten potas zdazy sie przemiescic na odpowiednia glebokosc, przy takim deficycie opadow! qq ma dosc gleboki system korzeniowy, a przy suszy ok 10 cm od gory jest praktycznie dla roslin niedostepne, bo wysuszone.przemieszczenie potasu z deszczem to kilka cm rocznie, przy normalnych opadach.

Konkretnie wyjaśnione i to lubię, dzięki ;) Generalnie nawóz rozsiany i przejechane już brono-włóką

Opublikowano

ostatnio daje polifoske w podsiewacz, bo nic innego kupić sie nie dalo. musze jednak dokupić soli, choc zastanawiam sie czy w taka susze ma to jakis sens? rece opadaja, jak dalej tak bedzie to zaczne kaktusy siac 🤔

Opublikowano

Na razie pogoda idealna. Przydał by się deszcz końcem kwietnia na zasiewy kukurydzy,  a potem w połowie czerwca. Decydujące będą lipiec i sierpień, ale to jeszcze daleko, żeby coś wróżyć.